RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У черзі до… сканера

Днями біля дверей державної реєстрації фізичних осіб-підприємців у тісному коридорі стоять і сидять з десятеро людей з папками у руках. "Ви куди?" – зупинило нас запитання жінки. – "Не відволікайте працівника, бо і так неможливо дочекатися своєї черги".

Ще торік чиновники прозвітували про створення в Україні системи електронної державної реєстрації суб’єктів господарювання. Завдяки ній реєстрація підприємств повинна спроститися, оскільки направляють державному реєстратору пакет реєстраційних документів в електронному вигляді. Також це має зменшити корупцію і спростити порядок отримання інформації з Єдиного державного реєстру. Закон набув чинності на початку липня цього року.

– Ми у черзі від 05.30. Ось склали список, хто за ким заходитиме, – пояснюють ситуацію присутні, які хочуть зареєструватися як фізичні особи. – Тут не захочеш – а будеш сердитися. Нас поклали в жахливі умови. Прийом починається о 10.00, а ми задовго до початку вже тут. Причому вже не перший день.

Показують нам список – записано 44 людей. З них є викреслені, тобто потрапили всередину кабінету впродовж дня лише 12. "Без черги пропускаємо вагітних чи жінок з немовлятами. Трапляється, чекаєш кілька годин, і тут висне комп’ютер. І реєстратор, і вся черга чекають", – наввипередки розповідають всі разом.

– Чотири роки тому я також і відкривав, і закривав справу, але такого не було, – каже майбутній підприємець Олександр. – Тоді все набагато швидше відбувалося.

Про те, що всі документи можна принести в електронному вигляді на флешці, усі присутні вперше почули від кореспондента. "Чому цієї інформації ніде немає? Якби я знав про це, обов’язково скористався б, – зазначив Олександр. – Я комп’ютерами й займаюся".

– Сама ідея – електронна реєстрація підприємств – дуже хороша. Але на сьогодні її реалізувати так, як було заплановано, поки що не реально, – розповідає Олена БОТУСЕВИЧ, заступник начальника відділу державної реєстрації міської ради. – Щоби людина могла самотужки зареєструватися як фізична чи юридична особа, в електронній системі потрібно чітко дотримуватися певних вимог. Передусім мати електронний ключ та електронний підпис, знати, як обслуговується сама система. Людину, яка могла б це здійснити, я ще не бачила. Щоби внести всі документи на флешку, також потрібно дотримуватися певних параметрів: формату, роздільної здатності, глибини кольору тощо. Вся ця інформація є на нашій дошці оголошень.

Пані Олена пояснила, що сканує паперові документи і в режимі он-лайн відправляє їх до Києва в ДП "Інформаційний ресурсний центр". "Сканери в нас не найкращі, тож іноді на одну людину, залежно від комплекту документів, йде година часу. Крім того, нині працюють лише двоє реєстраторів: по одному на фізичних та юридичних осіб. Ще двоє у відпустці. Але відколи запровадили цю систему, не проводили жодного навчання для реєстраторів", – зазначила Олена Ботусевич.

– По роботі я часто сюди приходжу. Настрій у людей тут дуже кепський, – розповіла чернівчанка Аліна, юрист юридичної фірми. – Трапляється, рвуть списки живої черги, щоби швидше зайти до реєстратора. Ці спрощення лише ускладнили всю процедуру.


Коментар

Микола МАЛЯРЧУК, голова представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Чернівецькій області:

– На сьогодні система дозволяє лише принести документи у відділ державної реєстрації, які працівники повинні сканувати і Інтернетом передати до Києва. Ще можна принести всі документи, записані на флешці. У такому разі процедура реєстрації легша, бо не потрібно стояти в черзі до сканера. В ідеалі, як було озвучено, щоби вдома зареєструвати підприємство, треба мати не тільки електронний підпис але й електронний ключ-вхід у систему. Такі ключі мають підприємства-юридичні особи, оскільки всі вони звітують через Інтернет. Однак люди, які тільки збираються зареєструватися як підприємці, такого ключа не мають. Й отримати його досить складно. Звісно, та ситуація, яка є нині, це, безумовно, крок уперед. Але говорити про електронну реєстрацію підприємства, сидячи в себе вдома на стільці перед комп’ютером, – дуже рано. Але перевага є очевидна. Навіть із нинішнім дуже недосконалим способом реєстрації підприємства практично унеможливлює рейдерські захоплення підприємств, зареєстрованих в електронній формі.
Редактор: Igor
15-09-2011, 16:51
Коментарів 0 Переглядів 2 263

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.