RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Будуємо за заробітчанські гроші

Нові мікрорайони багатоповерхівок нині зводять у різних районах Чернівців, однак за темпами зведення нового житла місто відстає навіть від минулорічних показників.

– Зараз у Чернівцях залишилися працювати лише місцеві забудовники, – розповів головний архітектор міста Сергій ГОМОНОВИЧ. – Забудовників з інших регіонів до кризи в місті було багато, а нині практично не залишилося. Причина полягає у низькому попиті на житло та інших факторах. За перше півріччя темпи будівництва житла у Чернівцях знизилися, однак ми розраховуємо, що з вересня буде пожвавлення. Наприкінці року будівництво завжди активізується.

Будівництво триває, за словами головного архітектора, у різних районах міста. Так, "Галактика-3" зводить комплекс у районі готелю "Турист". Компанія "Роднічок" будує мікрорайон на вул. Буковинській на території військового містечка і, можливо, здасть перший блок цієї осені. У Садгорі на вул. Вересневій будує житло фірма "Зірка".

Чернівчан, які купують квартири завдяки зекономленій зарплаті чи заробіткам у бізнесі, стає дедалі менше. За спостереженням Василя МОРОЗА, керівника компанії "Чернівціжитлобуд", 99 відсотків новоселів купують квадратні метри за зароблені за кордоном долари чи євро. Однак і заробітчани економлять як можуть. Через те забудовникам доводиться відмовлятися від просторих помешкань, які зводили раніше.

– Найпопулярніші зараз одно- і двокімнатні квартири, – каже В. Мороз. – На вул. Ентузіастів ми колись будували двокімнатні квартири площею 80-82 кв. метри – тепер зводимо на 55-65 "квадратів". Однокімнатні були на 57 "квадратів", тепер їхня площа становить 36-44 кв. метри. Трикімнатні були навіть понад 100 квадратних метрів, тепер максимум 80. Люди намагаються зекономити, і це позначається на плануванні. Однак навіть такі квартири значно комфортніші, порівняно із забудовую радянського часу, навіть порівняно із "чешками".

Найдешевше однокімнатне житло в новобудові наразі коштує від 22 тисяч доларів. Ціни залежать не лише від площі, а й від району міста і стану, в якому здають квартиру. (Ольга ГНІДАН, Надія МАКУШИНСЬКА)


Думка забудовників

У багатоповерхівці буде… басейн

Василь КАГЛЯНЧУК, директор компанії: "ПМК – 76":

– На вул. Червоноармійській, 160, зводимо будинок на 400 квартир з офісами, магазинами, басейном, паркінгом. На стадії будівництва квадратний метр коштує 6,5 тисячі гривень. Можлива розстрочка до двох років. Ціна готового квадратного метра – від 5,5 до 6,2 тисячі гривень. Вартість квартири зі 100-відсотковою готовністю, куди потрібно тільки занести меблі, – тисяча доларів за квадратний метр.

Новобудову на Червоноармійській здаватимуть в експлуатацію у три етапи. Першу чергу здадуть 2012 року. Із 80 квартир першої черги на 30 квартир вже уклали угоди.


Василь МОРОЗ, генеральний директор компанії "Чернівціжитлобуд":

– Ми не відчули зменшення попиту на житло тому, що маємо свій імідж, люди купують квартири, бо намагаємося втримувати невисоку ціну. Це непросто, адже тільки арматура подорожчала удвічі, цемент – у півтора рази, порівняно з цінами 2009 року. За рік у нас, можливо, вийде інфляція цін на квартири у 4-5 відсотків, тоді як загалом в Україні нове житло подорожчало більш ніж на 20 відсотків. Маємо дуже малу рентабельність і працюємо лише завдяки великим обсягам будівництва. Вважаємо, що ми зможемо втримати нижню планку ціни на рівні 4 тисяч 840 гривень за квадратний метр і на цей рік, і на наступний також.


Володимир ДЕМБІЦЬКИЙ, директор фірми "Будмонтаж -2001":

– Три під’їзди вже здали в експлуатацію. Ще три будуємо. Загалом будинок складатиметься із 10 під’їздів і матиме понад 300 квартир. Вартість квадратного метра на стадії будівництва – 6,3 тисячі гривень. Можлива розстрочка. У готових під’їздах є ще можливість придбати дворівневі квартири на дев’ятому поверсі із терасою. Вартість квадратного метра там становить 4,5 тисячі гривень. "Чорновий варіант" за такою ціною – це стяжка, поштукатурені стіни, вікна, двері, сантехніка, опалення, бойлер, лічильники на воду та світло.


Юрій СКОВРОНСЬКИЙ, директор ТОВ "Західна автомобільна компанія":

– Середня вартість квадратного метра – 860 доларів. У вартість входять стяжка, штукатурка, вікна, двері, опалення, розводка, ТБ. А оздоблення квартири – залежно від можливостей клієнта. Ми будуємо елітне житло, що, звичайно, позначається на ціні. Наші клієнти це люди з високими доходами. Першу чергу вже викупили на 70-80 відсотків, другу чергу – на 40 відсотків.


Юрій РИБАК, директор ТОВ "Проектно-будівельна фірма "РІКА":

– Перейшли до третьої черги будівництва. Спочатку здамо в експлуатацію 32 квартири. Четверта черга передбачає зведення 64 квартир. Вартість квадратного метра на стадії будівництва – 5,4 тисячі гривень. Від початку серпня вже продали чотири квартири.
Редактор: Igor
12-08-2011, 17:22
Коментарів 0 Переглядів 6 344

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.