Овочевій «столиці» ніде збути вирощене

у номері / економіка, бізнес
3 979
0
Овочевій «столиці» ніде збути вирощене

У Перебиківцях на Хотинщині – овочева "спека". Уже зранку на полях збирають помідори, перець, капусту, баклажани вантажать у буси і везуть на ринки – до Чернівців, Хотина, Кам’янця-Подільського.

Цього року врожай вдався на славу. Та є інша проблема – збувати ніде.

В овочевій столиці Буковини побували кореспонденти "МБ".

У кожному дворі по два-три автомобілі

До Перебиківців приїжджають отоварюватися споживачі не тільки з усієї України, а й з Росії, Румунії, Молдови та Польщі. Завдяки овочам мешканці села стали на ноги: живуть у добротних будинках з усіма зручностями, у кожному дворі два-три авто. Чимало газдів використовують працю найманих робітників, адже самим потрібно займатися реалізацією вирощеного. Вражають не лише чисті плантації, а й підбір насіння, густота насаджень та планомірність дозрівання помідорів чи перцю. Біля кожної ділянки є саморобні чималі басейни для води, якою зрошують землю під час посушливих днів.

- Маємо майже чотири гектари ріллі, – розповідає Альона Чуплак. – Вирощуємо помідори, перець, капусту, зокрема і пекінську. Вирощене продаємо на різних ринках. Сподівалися, що матимемо непоганий заробіток, однак цього не сталося. Днями помідори ледве піднялися до двох гривень за кілограм. Перець вартує три-чотири гривні, капуста – 50 копійок, тоді як торік вона вартувала три гривні. Ринки завалені овочевою продукцією. Відчувається перевиробництво, тому й ціни знизилися. Скажімо, до нас на Буковину цього року багато овочів завозять із південних областей, наприклад, із Херсонщини. А збуту немає. Ми контактуємо з польськими фермерами, які займаються овочівництвом. Вони розповідають, що у них проблем із збутом немає: що не продали на ринку, можна реалізувати переробним підприємствам. У нас же консервні плодоовочеві підприємства давно припинили функціонувати. Тому й варимося у власному соку. Ми могли би кооперуватися, однак без державної фінансової підтримки побудувати сучасний переробний завод проблематично. Зрештою, потрібні ще й відповідні сховища для зберігання вирощеної продукції. У нас дехто має такі приміщення, але їх замало. У комплексі виходить так, що дехто починає задумуватися над тим, щоби змінити спеціалізацію: вирощуватимуть ті культури, які завжди дають прибуток, зокрема пекінську чи ранню капусту.

Виростили, а переробити ніде

- Раніше ми свою продукцію здавали переробним заводам – у Новоселицю та Бережани на Тернопільщині, – каже підприємець Людмила Лук’яник. – Однак переробники "нагріли" нас щонайменше на 100 тисяч гривень. Швидше за все, цих грошей нам не повернути. Нині ж переробних підприємств немає, а на ринках ціни на овочі знизилися. Затрати ж на вирощування овочів чималі: скажімо, тонна нітроамофоски вартує майже п’ять тисяч гривень. Робітникові за день потрібно заплатити 100 гривень. Додайте сюди ще оранку та інший обробіток плюс засоби захисту рослин, вартість насіння й пального й набігає кругленька сума. Непоганий заробіток був лише на ранній капусті, з середньої – одні збитки. Тому чимало господарів угіддя з капустою передискували. А ми з чоловіком нині вирощуємо лише суницю та пекінську капусту, щоби не бути в програші. (В. Гринюк)
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

10:40
ДТП під Чернівцями: водійка з'їхала у кювет, постраждав пасажир
10:20
Три роки повномасштабної війни: як змінилося наше життя
ексклюзив
09:58
В Україні змінився розмір стажу, необхідного для виходу на пенсію
09:36
"Буковина" виграла два чергових контрольних матчі
09:28
У Чернівцях вшанували пам'ять загиблих за час збройної агресії РФ - фото
09:00
До Києва вранці прибули президентка Єврокомісії та глава Євроради
08:49
У річницю повномасштабного вторгнення Росія запустила по Україні 185 ударних дронів
08:37
На Буковині планують облаштувати оглядові майданчики із найкращими видами на Дністер
08:18
Три роки повномасштабного вторгнення: у Чернівцях запрошують до молитви
08:00
Сьогодні на Буковині попрощаються із двома захисниками
07:45
Перехід двох громад до ПЦУ та прогноз на весну. Головні новини Буковини минулої доби
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 24 лютого не буде світла
07:15
Який сьогодні, 24 лютого, день: кого вшановує церква, що не можна робити
07:00
Погода на Буковині 24 лютого
02:00
Вісім переваг нуту для здоров’я, і випадки, коли варто обмежити його споживання
01:45
Економія чи зайва робота: чи потрібно вимикати бойлер на ніч
01:30
Знадобиться всього два інгредієнти: рецепт корисних бананових млинців
01:15
Морська чи гімалайська: яка сіль найкраща
01:00
Весняна мода 2025: які кольори будуть в тренді серед українок
00:45
Продукт для ідеального сніданку: як правильно зберігати цілі та нарізані авокадо
00:30
Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:15
9 корисних звичок, завдяки яким дім завжди буде чистим та прибраним
23 лютого, 2025
23:58
Помітно покращує стан. Учені розповіли, яку дієту слід обрати за діабету
23:36
Весна феєрично ощасливить лише ці 4 знаки Зодіаку
23:05
Україна розробляє аналог Patriot — Зеленський
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм