RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу, які стосуються підприємців-спрощенців. Також запроваджено мораторій на перевірки частини підприємців.

Ми з’ясовували, як це вплине на роботу малих і середніх бізнесменів.

"Одинадцять років працюю не на себе, а на інших"

Буковинка Ганна Томко має 53 роки стажу. 1992 року вона вийшла на пенсію, але продовжила працювати. Останні 11 років вона – підприємець на ринку.

– Уже одинадцять років працюю не на себе, а на інших, бо хоч на пенсії, сплачую як платник фіксованого податку частину коштів до Пенсійного фонду, – стверджує жінка. – За останні шість місяців минулого року сплачувала відрахування до фонду у розмірі не менше 33 відсотків мінімальної зарплати. А із січня 2011-го – єдиний соціальний внесок.

Ганна Томко задоволена внесенням змін до Податкового кодексу, бо відтепер жінка має право сплачувати єдиний соціальний внесок добровільно. Закон звільняє від обов’язкової сплати цього внеску інвалідів та пенсіонерів, які працюють на спрощеній та загальній системі оподаткування і не використовують працю найманих працівників.

– На пенсію я вже давно заробила, – каже підприємець. – Хоча сплачувала відрахування до Пенсійного фонду, розмір пенсії мені не збільшили. Наповнювати держбюджет має молодь. Але для цього потрібно створювати нові робочі місця.

Голова правління міського Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу Ігор КУХАРЧУК зміни до Податкового кодексу загалом схвалює. Але зауважує: зміни до розділу 14 Податкового кодексу, що стосувалися підприємців-"спрощенців", нардепи ще не розглядали.

– Депутати пішли у відпустку, – зауважує Ігор Кухарчук. – Тому відклали поправки, яких внесли приблизно 600, до вересня. Водночас приємно, що Рада запровадила мораторій на проведення фактичних перевірок підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і не зареєстровані платниками ПДВ, та юридичних осіб-платників єдиного податку за ставкою 10 відсотків. З 29 тисяч фізичних осіб, які зареєстровані у Чернівцях, приблизно 5800 працюють за спрощеною системою оподаткування (сплачують єдиний чи фіксований податок). Решті не варто "розслаблятися". На підприємців, які працюють за загальною системою оподаткування (а серед них багато колишніх "спрощенців"), чекають фактичні перевірки з боку контролерів.

"Як ходили без попередження, так і будуть ходити"


Ми поцікавилися думкою щодо змін до Податкового кодексу підприємців-платників фіксованого та єдиного податків, які працюють на Калинівському ринку. Підприємець Лариса, не вірить, що ці зміни покращать життя.

– У податкове законодавство зміни вносять дуже часто, – стверджує жінка. – Але складається таке враження, що законодавці самі не розуміють, для чого вони це роблять: "ліва рука не знає, що робить права". При затвердженні нових нормативних актів не дослухаються до підприємців, не враховують наслідки. Я – платник єдиного податку. Часто стикаюся з тим, що вкотре змінюють розрахунковий рахунок. А за його невчасну сплату (затримку на день-два) світять штрафні санкції (від 10 відсотків суми боргу до арешту всього майна). Неповагою до нас є й те, що отримати патент можна тільки в прийомний час прийомного дня. Тоді у податковій треба вистояти величезну чергу.

– Як податківці приходили без попередження, так і надалі будуть приходити, – ділиться думкою підприємець Людмила. – Про їхній візит дізнаємося того дня, коли вони з’являються на ринку. Хоч за законом про здійснення планової перевірки мають попереджати за 10 днів. Під час перевірки показують тільки службові посвідчення. Я не боюся, бо вчасно сплачую за патент, єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду. Хоч образливо, що усіх прирівняли під одну мірку, не врахували доходи й витрати кожного підприємця. Це неправильно. Адже є ті, які утримують багато контейнерів, продають ювелірні вироби, хутро. Вони мають значно більший дохід, аніж підприємці, які орендують контейнер чи торгують на торговельній лавці. І при цьому сплачують такий самий фіксований податок та єдиний соціальний внесок. А підприємцям, які не мають можливості сплатити ці кошти, доводиться працювати у тіні, переховуватися.

Підприємець Галина Миколаївна, яка торгує по сусідству, скаржиться, що якщо зміни у і нададуть підприємцям якісь переваги, то вони про них не дізнаються.

– Ніхто не здійснює роз’яснювальної роботи з податкового законодавства, – скаржиться жінка. – Ми не знаємо про свої права. Часом вичитуємо потрібну для себе інформацію у пресі, але ж роз’яснювальною роботою має займатися податкова. Розумію, що їм це невигідно. Значно краще прийти на ринок, показати посвідчення і вимагати дотримання вимог, про які ми ні слухом, ні духом. Можливість надати інформацію у податківців є, адже ми щоразу здаємо звіти, оформляємо свідоцтва платника податків.

– Підприємці – юридично безграмотні перед контролюючими органами, – підсумовує Ігор Кухарчук. – Раджу їм займатися самоосвітою, вивчити податкове законодавство, закони, які захищають їхні права.

На сайті податкової про припинення перевірок – жодного слова

Начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Державної податкової адміністрації в області Наталія ЗАЛУЦЬКА з приводу внесення змін до Податкового кодексу зауважила: "Текст закону не оприлюднений, тому не можу порівнювати його з чинним податковим законодавством".

На сайті ДПА в області у рубриці "Податковий кодекс України" є повідомлення про зміни до кодексу і частково подано його зміст.

Однак про тимчасове припинення фактичних перевірок підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і не зареєстровані платниками ПДВ, та юридичних осіб-платників єдиного податку за ставкою 10 відсотків, на сайті немає жодного слова.


Податківці зобов’язані пред’явити:

- направлення на проведення перевірки;

- копію наказу про проведення перевірки;

- службові посвідчення осіб, які зазначені в направленні.

У направленні має бути вказано:

- дата видачі;

- найменування органу державної податкової служби;

- реквізити наказу про проведення відповідної перевірки;

- найменування та реквізити суб’єкта (об’єкта) перевірки;

- мета, вид (планова чи позапланова);

- підстави, дата початку та тривалість перевірки;

- посада та прізвище посадової особи, яка буде здійснювати перевірку.

Направлення дійсне тільки за наявності підпису керівника органу державної податкової служби або його заступника та печатки.

Увага!
Непред’явлення чи ненадіслання документів на перевірку, або ж пред’явлення документів, оформлених із порушенням вимог, є підставою для недопущення податківців до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.

Де отримати консультацію
Безкоштовну юридичну консультацію підприємці можуть отримати на безкоштовній гарячій лінії за номером телефону 58-53-14.


Олеся ДЛУЖАНСЬКА
Редактор: Igor
16-07-2011, 12:57
Коментарів 0 Переглядів 2 331

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.