RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Днями у Сторожинці заготівельники молока та керівники трьох сільськогосподарських обслуговувальних кооперативів – "Стор-Агрогромада", "Новобросківецький" та "Комарівська нива", які займаються заготівлею молока від населення, вирішили не відправляти продукцію на чернівецький молокозавод "Аполло". Підстава – підприємство вирішило знизити закупівельні ціни до 1,6 гривні за кілограм. Сільські товаровиробники обурилися такою позицією переробників, бо за такої низької ціни заготівля молока – збиткова справа. За словами учасників зборів, підприємство протягом нетривалого часу знижувало ціни декілька разів: від 2,3 гривні до 1,8 гривні. До того ж, переробники дозволяли собі порушувати укладені раніше угоди, могли знизити ціну на вже прийняту продукцію. За таких умов керівники кооперативів виглядають в очах селян вельми незручно.

– Здавачі молока не вірять, що таке можливо, – каже Георгіна ПЕРЧИК із Ропчі. – Щоразу на початку місяця ми узгоджуємо ціни на молоко із заводом й повідомляємо про це селянам, які здають молоко. Пізніше стає відомо, що керівники підприємства вирішили заплатити за нашу продукцію менше домовленого. Після такого дворушництва хто відшкодовуватиме різницю? Ми із власної кишені? Через недобросовісність переробника у нашому селі протягом року відмовилися здавати молоко дві третини товаровиробників.

– Протягом першого кварталу наші селяни реалізували "Аполло" 200 тонн молока по дві гривні за літр, – розповідає Галина КУШНІР, заступник начальника Сорожинецького районного управління агропромислового розвитку РДА. – Однак минулого вівторка ми відмовилися постачати молоко цьому переробному підприємству, бо воно знизило ціну на 20 копійок, не відшкодовує наші транспортні затрати. Тому заготівля молока від населення наразі припинена. Маємо намір домовитися про співпрацю з молокозаводом у Городенці Івано-Франківської області, який раніше своїм транспортом забирав у нас продукцію. Частину молока реалізовуватимемо і на ринках.

Звичайно, дехто із селян, здавачів молока, згоден продавати продукцію і за цінами, які диктує "Аполло". Але це від безвихідності: до ринку діставатися далеко, а вартість пального, комбікормів та продуктів харчування постійно зростає. Тому для багатьох товаровиробників здавання молока – єдине джерело доходів. Наприклад, це стосується мешканців села Старої Красношори, де утримують до півтисячі корів, обробляють землю. З іншого боку, керівники обслуговувальних кооперативів не хочуть, щоби люди ставали заручниками монополістів. На захист селян повинна стати як місцева, так і регіональна влада. Тому райуправління агропромислового розвитку звертається до облдержадміністрації, керівництва молокозаводу та інших інстанцій із проханням вирішити цю проблему. До речі, зниження цін на заготовлене молоко має сезонний характер і є акцією великих переробних підприємств проти селян. Такої думки дотримуються експерти з аграрної політики. Водночас пальне коштує до 10 гривень, кілограм комбікормів – до трьох гривень, а ось за кілограм молока платять всього 1 гривню 60 копійок, хоча в магазинах цей продукт коштує вдесятеро дорожче. Обгрунтувати таке ціноутворення важко.

– Більше, ніж 1,80 гривні за кілограм молока, платити нам невигідно, існують проблеми з реалізацією нашої продукції, інші складнощі, – ділиться Олександр ГЛАДКОСКОК, заступник директора заводу "Аполло". – Через сезонність знизилися ціни на молочну сировину й на переробних підприємствах в інших регіонах України. Але, незважаючи на те, що сторожинчани відмовилися постачати нам молоко, підприємство не зупинилося, а продовжує працювати. Технічна потужність нашого – 50 тонн молока на добу. Проблем із молочною сировиною у нас немає. А беремо її не лише у населення, а й у крупних товаровиробників. (В. Гринюк)
11-05-2011, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 2 270

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.