RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » економіка, бізнес » За цінами ми попереду всіх

Буковинці нині змушені витрачати на харчування найбільше коштів, порівняно з мешканцями інших регіонів.

– Номінальний рівень цін на основні продукти харчування в області, згідно з моніторингом Кабінету Міністрів, зараз найвищий в Україні, – розповів Олег Надточій, начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА.

За його словами, у Чернівцях найдорожче в Україні коштують макарони і гречка. А в п’ятірці "найдорожчих" областей ми знаходимося за цінами на яйця, яловичину і цукор.
"Попит на продукцію суттєво зменшується, і ми змушені знижувати ціну. Наприклад, сало коштувало 20 гривень за кілограм, а нині його можна купити по 10-15, але є і по 4, і по 3 гривні", – розповідає Геннадій Машута, продавець у м’ясному павільйоні.

Неоднозначно на зростання цін реагують покупці. Споживачів із вищим достатком подорожчання на дві-три гривні не особливо бентежить, а ось безробітним та пенсіонерам таке підвищення б’є по кишені. "Якби все залежало від мене, продавала би свій товар за значно нижчими цінами. Але виробники та постачальники не залишають нам вибору", – скаржиться продавець на ринку Олена Григоращук.

У середньому на 20 копійок минулого тижня подорожчали і соціальні сорти хліба.
Боротьба за низькі ціни вкотре обернулася штрафами для реалізаторів. Головне управління економіки ОДА розробило відповідні розрахунки щодо того, якими мають бути економічно обгрунтовані ціни на соціально значимі продукти харчування. "З цими рекомендаціями ми вийдемо до всіх учасників процесу ціноутворення", – повідомив під час наради губернатор Михайло Папієв.

Торговці на ринках на умовах анонімності зізнаються, що перевіряльники минулого тижня змушували продавати гречку по 14 гривень, незважаючи на дорожчу закупівельну ціну. Виявилося, що до вирішення проблеми залучили податківців.
Юлія Попович,
Наталія Пономарьова


Чому зростають ціни

 77-78 відсотків усіх продуктів харчування в область завозять з інших регіонів.
 Витрачають буковинці значно більше коштів, ніж заробляють завдяки надходженням від заро­бітчан.
 Минулорічна повінь найвідчутніше вплинула на врожай овочів.
 Через близькість до кордону чимало продуктів харчування з Буковини вивозять до Румунії.
 Через віддаленість області більше коштів закладають у ціну продуктів на їхню доставку.
8-02-2011, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 1 577

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.