У Чернівцях збудують тепличне господарство

у номері / економіка, бізнес
6 359
0
Сучасне тепличне господарство має намір створити цього року на Буковині громадська організація "Перший аграрний кластер".

– В області невеликі земельні паї. Тому великі агрофірми не хочуть брати їх в обробіток, – каже Максим Бурбак, керівник організації. – Вихід є – створювати тепличні господарства. Є і в кого повчитися: це село Перебиківці на Хотинщині та села Заліщицького району. У теплицях можна збирати чотири врожаї за рік. Тому у Чернівцях хочемо створити показове експериментальне тепличне господарство.

– Йдеться насамперед про теплиці як про сімейний бізнес, – вважає Марія Порчук, куратор проекту "Програма сприяння розвитку економіки й зайнятості в Україні" за підтримки Німецького Товариства Технічного Співробітництва (GTZ). – Допомогти нам у створенні теплиць готові німецькі фахівці. В області декілька теплиць, але вони дуже енерговитратні. А маючи сучасне тепличне господарство, можна вчити фермерів.

Великий досвід вирощування парникової продукції у наших сусідів із Заліщицького району. Ось що розповів нещодавно на засіданні круглого столу на тему "Розвиток тепличних господарств – інноваційні технології в агропромисловому кластері як шлях до інтенсифікації розвитку", який відбувся у Чернівцях, Іван Тимчук, начальник управління агропромислового комплексу Заліщицької РДА:

– У нашому районі теплиці мають шістнадцять сіл – третина всіх населених пунктів. Насамперед йдеться про придністровську зону. Вирощуємо редиску, огірки, помідори, цибулю, картоплю. З куща ранньої бульби виходить півкілограма продукції. А таких кущів у теплиці щонайменше дві тисячі. Кілограм коштує до 15 гривень. Термін вирощування – 45 днів. Ось і рахуйте прибуток. Відомі європейські фірми дають нам для випробовування елітне насіння різних овочів. Теплиця роз­міром 10х100 м коштує 30 тисяч гривень. Встановити і виготовити ці споруди може фірма із Закарпаття, із якою ми спів­працюємо. Плівку використовуємо п’ятирічного терміну, хоча є й такі, які слугуватимуть без заміни й 10 років. Кожне "тепличне" село в нас щодня реалізовує 50-100 тонн овочів.

Найголовніша ж проблема – реалізація вирощеного. Треба, щоби на гуртових ринках був фасувальний підрозділ. Тоді можна співпрацювати із супермаркетами. Щоправда, вони пізно розраховуються, а потрібно протягом двох-трьох днів. Однак за допомогою кластера та влади цю проблему на Буковині можна вирішити. 
Василь Гринюк

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.