RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відтепер несподіваних візитів податківців побільшає. Податковий кодекс ввів поняття контрольних (фактичних) перевірок діяльності платника податків за місцем діяльності підприємства без попередження.

Що перевіряють?

Згідно з роз’ясненнями Державної податкової служби, такі перевірки здійснюють щодо:

 дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій;
 наявності ліцензій, патентів, свідоцтв;
 виробництва та обігу підакцизних товарів;
 дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами).

Контрольну перевірку можуть здійснювати на підставі рішення керівника органу податкової служби, оформленого наказом, копію якого вручають платнику податків або його уповноваженому представникові під розписку до початку проведення такої перевірки.

Коли перевіряють?

Перевірку ДПСУ можуть здійснювати:

 за результатами перевірок інших платників податків;
 у разі отримання інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на ДПС;
 у разі письмового звернення покупця (споживача) про порушення платником податків порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування;
 у разі неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО, розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками;
 у разі отримання інформації про порушення вимог законодавства щодо виробництва та обігу підакцизних товарів;
 у разі отримання інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати зарплати "в конвертах", а також здійснення підприємцем діяльності без держреєстрації.

Хто перевіряє?

Фактичну перевірку здійснюють двоє і більше посадових осіб органу ДПСУ у присутності посадових осіб суб’єкта господарювання або його представника та/або особи, яка фактично здійснює розрахункові операції.

Тривалість фактичних перевірок не повинна перевищувати 10 діб. Продовжують термін перевірки за рішенням керівника органу ДПСУ не більше, ніж на п’ять діб.

Перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій посадові особи органів ДПСУ можуть зробити контрольну закупівлю. При цьому товари, отримані під час такої закупівлі, підлягають поверненню платнику податків у непошкодженому вигляді.

Поради адвоката

Iрина МАЛИШЕВА,
начальник юрвідділу облспоживспілки, адвокат:

– Багато моментів щодо фактичних перевірок залишаються ще нез’ясованими, тому слід чекати роз’яснень ДПС. А підприємцям важливо запам’ятати:

 Допускати до перевірки податківців потрібно лише після пред’явлення ними усіх передбачених документів (з мокрою печаткою) та підпису в журналі реєстрації перевірок.
 Таку перевірку можуть здійснювати тільки щодо обставин, визначених Податковим кодексом.
 Фактичну перевірку проводять тільки один раз на 12 місяців. Але немає роз’яснень, чи йдеться про перевірку одних і тих самих обставин. Незрозуміло, чи можливо після перевірки з питань нелегальної зайнятості провести через місяць ще одну фактичну перевірку – щодо РРО.
 Згідно з Податковим кодексом, до початку перевірки податківці мають право зробити контрольну закупівлю. Це означає, що одразу після контрольної закупівлі інспектори мали би пред’явити документи на перевірку, а не лише йти за документами. Якщо документів немає – до перевірки можна не допускати. 
13-01-2011, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 1 966

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.