Село Перебиківці на Хотинщині з трьох боків омивають води Дністра. А ще тут набагато тепліше, ніж у сусідів. Через це село стало овочевою столицею регіону.
У кожному дворі є теплиці– Якщо у Блищаді, наприклад, 20 градусів тепла, то у нашому селі на п’ять градусів більше, – розповідає Віктор ДРОНЬ, сільський голова Перебиківців. – Сприяє розвитку овочівництва і Дністер. Із нього селяни беруть воду для поливання своїх полів та парників. Раніше у нас був плодорозсадницький радгосп імені Б. Хмельницького. 2002 року ми розпаювали землю, й селяни стали працювати на своїх наділах. Причому, ефективність роботи зросла в десятки разів. Нині у Перебиківцях мешкають до 3000 осіб, є 725 дворів. І в кожному – теплиці. Нашу продукцію знають у всій Україні, реалізовуємо її у Білорусі, Молдові, Румунії. Якість набагато вища, ніж продукція, що вирощена у Херсонській чи Миколаївській областях. Скажімо, навряд чи хтось куштував кращий томатний сік, ніж той, який виготовляють перебиківчани для власних потреб. Бо він – з екологічно чистих помідорів, які ще й, до того ж, солодкі.
Ще при в’їзді у село здалеку видно біля будинків парники різних розмірів. Одні виготовлені з дерева, інші – на металевій основі. Майже на кожному подвір’ї бус чи легковий автомобіль.
– Є теплиці, які розміщено навіть на 40 сотках, – продовжує Віктор Дронь. – Покрівельну плівку купуємо угорську, її вистачає на чотири роки. Але є й голландського виробництва. Її тривалість життя втричі більша. Є бригада, яка виготовляє й монтує теплиці. Вирощуємо помідори, огірки, перець, ротунду, капусту – пекінську, білокачанну, синю і брюсельську, баклажани, кабачки, моркву та столові буряки. Вже починаємо братися і за суницю.
У Перебиківцях будують дві нові вулиціЗа скромними підрахунками, село вирощує приблизно 5 тисяч тонн ранньої капусти, 2000 – помідорів, 1000 – пекінської і 8000 тонн білокачанної капусти, по 300 тонн огірків та іншої городини. У грошовому еквіваленті Перебиківці заробляють щонайменше 3,5 мільйона доларів. Тут будують дві нові вулиці. Є понад 500 транспортних засобів, 53 трактори. На заробітки за кордон ніхто вже не виїжджає, а ті, хто там був, повернулися додому. Також у селі почали більше народжувати дітей.
Вже у травні до села прибуває транспорт гуртових покупців за першою продукцією. У сітках по 15 кілограмів, наприклад, ротунду купують покупці з Молдови. Платять за кілограм 8 гривень, а у Румунії перепродують за 20 гривень. Тобто отримують більше, ніж самі товаровиробники. Частину продукції овочівники реалізовують гуртом і на теренах регіону. Але реалізація – одна з найважчих операцій.
– Якщо садівників держава підтримує фінансово, то овочівники розраховують на власні сили, – ділиться Леонід Дроздюк, керівник фермерського господарства "Дністер", який має в обробітку 10 гектарів землі й приміщення для зберігання овочів із холодильним устаткуванням. – Скажімо, продаю капусту в Києві, Львові, Білорусі. Але цим мали би займатися посередницькі структури, а не сам виробник.
– На базі Перебиківців хочемо створити передову школу овочівництва, – каже Олександр КОРНІВСЬКИЙ, перший заступник голови Хотинської РДА. – Адже тут апробовують високоякісне насіння і засоби захисту передові компанії Європи і світу, представники яких проводять тут семінари і тренінги. За допомогою Буковинської асоціації сільськогосподарських дорадчих служб хочемо створити маркетингові та закупівельно-збутові кооперативи, торгові марки овочевої та фруктової продукції.
Василь ГРИНЮК
30-12-2010, 10:45
0
9 370