RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Податковий кодекс вплине не лише на бізнесменів, а й на звичайних громадян. Зокрема більше віддаватимуть державі власники високих зарплат, повідомили у відділі масово-роз’яс­нювальної роботи та звернень громадян Державної податкової адміністрації в області.

Якщо розмір доходу менший або дорівнює десятикратному розміру мінімальної зарплати, з нього знімають 15 відсотків податку. Якщо дохід вищий, суму такого перевищення оподатковують за ставкою 17 відсотків.

Виграші та призи оподатковують за подвійною ставкою, яка становить 30 відсотків від доходів, нарахованих як виграш чи приз. Це не стосується виграшів у державній та недержавній грошових лотереях та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри. Під час нарахування доходу від виграшу в лотерею або іншого розіграшу до уваги не братимуть витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Терміни декларування доходів фізичних осіб. З наступного року подати декларацію можна буде до першого травня. Тобто декларування триватиме на місяць довше, ніж було раніше. Однак якщо раніше претенденти на податковий кредит могли прозвітувати впродовж року, відтепер вони також повинні задекларувати свої доходи і відповідні витрати (на навчання, благодійність тощо) до кінця квітня.

Квартиру без податку можна продати лише раз на три роки

З 2011 року продавати нерухомість, навіть великої площі, можна буде без сплати податку.

Дохід від продажу (обміну) нерухомості не оподатковують, якщо:
 продаж (обмін) здійснювали не частіше одного разу протягом року;
 операції стосувалися житлового будинку, квартири або їхніх частин, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовано такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення. При цьому нульова ставка податку не залежить від площі об’єкта нерухомості, який продають або обмінюють;
 нерухоме майно перебувало у власності платника податку понад три роки.

В інших випадках отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою п’ять відсотків.
Податок на володіння нерухомим майном запровадять через рік. Він стосуватиметься власників квартир, загальна площа яких перевищує 120 кв. метрів і будинків площею понад 250 кв. метрів. Ставку податку на нерухомість встановлюють сільська, селищна або міська ради з розрахунку за один кв. метр – розміром не більше одного відсотка мінімальної зарплати на квартири загальною площею до 240 кв. м і будинки до 500 кв. м. Для більших за цю площу осель ставка становитиме 2,7 відсотка мінімальної зарплати. Крім того, за рішенням сільської, селищної та міської рад від оподаткування цим податком можуть повністю або частково звільняти прибудови до житлових будинків для утримання худоби, птиці та зберігання інвентарю, гаражі, підвали та горища, а також старі та аварійні будинки. Звільнено від цього податку родини, які мають трьох і більше дітей.

За успадковану ощадкнижку більше не потрібно платити

Ставка податку на успадкування спадщини, згідно з кодексом, залежить від ступеня спорідненості членів сім’ї. За нульовою ставкою оподатковують:
 вартість власності, яку успадковують члени сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені);
 вартість власності, яку успадковує дитина-інвалід, незалежно від ступеня споріднення;
 грошові заощадження радянських часів та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи "Ощадбанку" України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, які успадковує будь-який спадкоємець.

Вкрав – поділися з державою

Окрім ключових норм оподаткування, залишилися в документі і досить дивні пункти. Під оподаткування підлягають хабарі, викрадені суми, а також знайдений скарб, незданий державі. Оподатковують їх у сумах, визначених обвинувальним вироком суду, незалежно від призначеної ним міри покарання.
Насправді це означатиме, що хабарників і розкрадачів можуть переслідувати за ухилення від оподаткування, у тому числі – в особливо великих розмірах. А за це передбачено кримінальну відповідальність.
Податковий кодекс України набуває чинності 1 січня 2011 року. 

На замітку
Податківці працюватимуть у вихідні

Державна податкова служба створила консультаційні центри роз’яснень норм Податкового кодексу для платників податків, продовжила робочий день податкових інспекцій, які працюватимуть й у вихідні.
У Чернівцях уже розпочав роботу консультаційний центр. Ознайомитися з новаціями, запровадженими Податковим кодексом та практикою їхнього застосування, можна, зателефонувавши до ДПА в області за номерами телефонів: 54-55-76, 7-25-51, або відвідати центр за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200А.
Консультаційні центри працюють до 20.00 у робочі дні та у вихідні до 13.00. 
23-12-2010, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 1 737

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.