RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ситуація на ринку праці наближається до докризової: пропозицій роботи стає дедалі більше, досвідчених фахівців знайти складно, рівень заробітної плати зростає… А в деяких секторах бізнесу роботодавці навіть заговорили про кадровий дефіцит. Хоча якщо два-три роки тому попит на спеціалістів був майже в усіх сферах, то нині професії розділилися на затребувані та ті, за якими, як і торік, роботу знайти складно.

"Роботодавець нині – досить гнучка людина"

– Вакансій побільшало, – зазначає Наталія БУРДЕНЮК, директор кадрової агенції "Протеже". – В області завжди потрібні торговельні представники і менеджери з продажу, люди, які приносять компаніям "живі" гроші. Щодо зарплатні, то важко сказати, наскільки вона зросла, оскільки роботодавці пропонують мінімальну ставку плюс відсотки. Тобто працівникам дають можливість себе проявити: чим краще вони працюватимуть, тим вищу зарплатню отримуватимуть.

За словами пані Наталії, збільшилося замовлення на бухгалтерів і дизайнерів. Щодо останньої професії, то роботодавці переважно шукають дизайнерів для роботи в сфері деревообробки і виробництва меблів. Є в регіоні й дефіцитні фахівці.

– Потрібні кухарі, на хороших фахівців роботодавці завжди "полюють", – каже Наталія Бурденюк. – Також у дефіциті інженери-технологи для метало­обробного виробництва, технологи на пекарне виробництво тощо. Це рідкісні професії не тому, що такі фахівці потрібні всім, просто людину такої спеціальності та з досвідом роботи зараз не знайти. А диплом без підтвердження досвідом роботодавцям у цій галузі не цікавий.

На переконання Н. Бурденюк, роботодавець нині – досить гнучка людина. Якщо має можливість, диктує умови й обирає найкращих працівників. Якщо на необхідних фахівців на ринку праці є кадровий "голод", тоді доводиться підлаштовуватися.

За інформацією обласного центру зайнятості, цього року зросла кількість найманих працівників на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку тощо. Алла ЧОБАНЮК, начальник відділу статистики, моніторингу та прогнозування обласного центру зайнятості, також відзначає тенденцію до збільшення кількості вакансій в області. Упродовж восьми місяців цього року подали інформацію про наявність 8566 вільних робочих місць 2619 підприємств, установ та організацій області (на 381 роботодавця більше, ніж за аналогічний період торік).

Зростає і розмір зарплатні. Якщо середній розмір оплати праці в розрахунку на одну вакансію першого вересня торік становив 928 гривень, то на початку вересня 2010 року – 1129 гривень. За інформацією на перше вересня цього року, пропозиції роботи із зарплатнею, меншою за мінімальну, становили 2,5 відсотка від загальної кількості вакансій, на рівні мінімальної (888 гривень) – 22 відсотки, від мінімальної до середньої по області – 66,7 відсотка, вищою за середній розмір по області – 8,8 відсотка.

IТ-спеціалісти та менеджери
з продажу – завжди в пошані


За статистикою порталу rabota.ua, цієї осені спостерігається традиційна потреба в ІТ-спеціалістах, менеджерах з продажу. Також зростає попит на фахівців ретейлу і банківської сфери, оскільки ці галузі найбільш швидко відновлюються. Менш активні, але також пропонують робочі місця медичний і логістичний сектори. Збільшується кількість пропозицій роботи для маркетологів і PR-спеціалістів.

Експерти виявляють декілька основних тенденцій ринку праці цієї осені.

 Продовження активізації економіки. Восени, коли закінчується період відпусток, традиційно спостерігається збільшення кількості вакансій. Найбільш активні нині підприємства, які виготовляють і продають товари народного споживання, роздрібні фірми, компанії сфери ІТ-технологій.

 Підвищення рівня зарплатні. Хоча зростання оплати праці наразі незначне, але така динаміка, за прогнозами експертів, буде і надалі.

 Роботодавець ще диктує умови на ринку праці, але вже не так категорично, як торік. Вимоги до претендентів на роботу досить високі, але за фахівців рідкісних професій керівники компаній готові боротися. 
Марина Карасьова

Офіційно

Як повідомляє обласний центр зайнятості, станом на перше вересня 2010 року на підприємствах, в установах та організаціях області було 804 вакантні посади. Це на 133 вакансії більше, ніж на перше вересня торік.

Навантаження на одну вакансію, порівняно з минулим роком, зменшилося від 17 до 11 осіб. Найбільший дисбаланс між попитом та пропозицією – в Новодністровську (169 претендентів на одне вільне робоче місце) та у Вижницькому районі (236 претендентів на одну вакансію). 
5-10-2010, 12:35
Коментарів 0 Переглядів 2 374

Теги -
Cередня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у квітні 2024 року становила 6 880 гривень

Серед орнаментів можна побачити дрон, а також Герб і козацький хрест
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Упродовж заходу вдалося зібрати понад 20 тисяч гривень на потреби війська


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"