Кухарів підготували удвічі більше, ніж потрібно

у номері / економіка, бізнес
1 932
0
Навчання у професійно-технічних закладах області здійснюють за "консервативним" переліком, а ось підготовку з нових професій не запроваджують. Так вважають у Головному управлінні освіти і науки облдержадміністрації. Як наслідок, удвічі більше, ніж потрібно, підготовлено кухарів, кондитерів, офіціантів, перукарів, секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору. Натомість потребу в фахівцях легкої промисловості задовольняють тільки на 55%, у машинобудуванні – на 50%, у будівельній галузі – на 70%.

Як повідомили в обласному центрі зайнятості, роботу цього року шукали 40 офіціантів, приблизно 60 кондитерів та 400 кухарів. Знайшли не всі – лише половина.

– Із зазначеного переліку працевлаштували 55% офіціантів, 27% кондитерів та 60% кухарів, – каже Наталя КУЧИНІК, провідний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштування обласного центру зайнятості. – Кухарі більше орієнтуються на самозайнятість. Жінки у селах самі печуть булочки, хліб тощо та продають їх.
У чернівецьких ресторанах великого напливу кухарів та офіціантів, попри збільшення кількості кваліфікованих кадрів, не помітили.

– Молодь не дуже хоче працювати офіціантами, – кажуть у ресторані "Шарм". – Хочуть побільше заробляти, а працювати менше. Досвідченого персоналу нам не бракує, проте й конкуренції на місце кухаря немає.

Таку саму тенденцію простежили у ресторані "Україна": надлишку офіціантів і кухарів немає.

– Бракує кваліфікованих офіціантів для обслуговування весіль, бенкетів. Влітку напливу немає, восени потроху з’являються працівники. Ми не відчули, що обслуговуючого персоналу технікуми випустили більше, ніж є потреба, – кажуть у ресторані.

У ресторані "Еней" зауважили: офіціанти потрібні, але з досвідом роботи. А охочих працювати на кухні не побільшого.
Ольга ГНІДАН

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
38 248
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
21 274
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
15 122
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
11 395
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
8 019
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 446
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
5 986
Замість спортивного об’єкта - житло: як ділянка під спорт у центрі Чернівців перетворилася на багатоповерхівку
5 560
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 331
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
4 086


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.