RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Навчання у професійно-технічних закладах області здійснюють за "консервативним" переліком, а ось підготовку з нових професій не запроваджують. Так вважають у Головному управлінні освіти і науки облдержадміністрації. Як наслідок, удвічі більше, ніж потрібно, підготовлено кухарів, кондитерів, офіціантів, перукарів, секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору. Натомість потребу в фахівцях легкої промисловості задовольняють тільки на 55%, у машинобудуванні – на 50%, у будівельній галузі – на 70%.

Як повідомили в обласному центрі зайнятості, роботу цього року шукали 40 офіціантів, приблизно 60 кондитерів та 400 кухарів. Знайшли не всі – лише половина.

– Із зазначеного переліку працевлаштували 55% офіціантів, 27% кондитерів та 60% кухарів, – каже Наталя КУЧИНІК, провідний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштування обласного центру зайнятості. – Кухарі більше орієнтуються на самозайнятість. Жінки у селах самі печуть булочки, хліб тощо та продають їх.
У чернівецьких ресторанах великого напливу кухарів та офіціантів, попри збільшення кількості кваліфікованих кадрів, не помітили.

– Молодь не дуже хоче працювати офіціантами, – кажуть у ресторані "Шарм". – Хочуть побільше заробляти, а працювати менше. Досвідченого персоналу нам не бракує, проте й конкуренції на місце кухаря немає.

Таку саму тенденцію простежили у ресторані "Україна": надлишку офіціантів і кухарів немає.

– Бракує кваліфікованих офіціантів для обслуговування весіль, бенкетів. Влітку напливу немає, восени потроху з’являються працівники. Ми не відчули, що обслуговуючого персоналу технікуми випустили більше, ніж є потреба, – кажуть у ресторані.

У ресторані "Еней" зауважили: офіціанти потрібні, але з досвідом роботи. А охочих працювати на кухні не побільшого.
Ольга ГНІДАН
21-09-2010, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 1 839


У жителів села Біла наприкінці 2023 року через підвищення напруги перегоріли електроприлади. Василь Шокостюк подав до суду та домігся компенсації від "Чернівціобленерго". "МБ" розпитав у чоловіка, як йому це вдалося.

Сергій Цюга воює майже три роки, отримав орден "За мужність" III ступеня.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.