RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » економіка, бізнес » Кухарів підготували удвічі більше, ніж потрібно

Навчання у професійно-технічних закладах області здійснюють за "консервативним" переліком, а ось підготовку з нових професій не запроваджують. Так вважають у Головному управлінні освіти і науки облдержадміністрації. Як наслідок, удвічі більше, ніж потрібно, підготовлено кухарів, кондитерів, офіціантів, перукарів, секретарів керівника, операторів комп’ютерного набору. Натомість потребу в фахівцях легкої промисловості задовольняють тільки на 55%, у машинобудуванні – на 50%, у будівельній галузі – на 70%.

Як повідомили в обласному центрі зайнятості, роботу цього року шукали 40 офіціантів, приблизно 60 кондитерів та 400 кухарів. Знайшли не всі – лише половина.

– Із зазначеного переліку працевлаштували 55% офіціантів, 27% кондитерів та 60% кухарів, – каже Наталя КУЧИНІК, провідний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштування обласного центру зайнятості. – Кухарі більше орієнтуються на самозайнятість. Жінки у селах самі печуть булочки, хліб тощо та продають їх.
У чернівецьких ресторанах великого напливу кухарів та офіціантів, попри збільшення кількості кваліфікованих кадрів, не помітили.

– Молодь не дуже хоче працювати офіціантами, – кажуть у ресторані "Шарм". – Хочуть побільше заробляти, а працювати менше. Досвідченого персоналу нам не бракує, проте й конкуренції на місце кухаря немає.

Таку саму тенденцію простежили у ресторані "Україна": надлишку офіціантів і кухарів немає.

– Бракує кваліфікованих офіціантів для обслуговування весіль, бенкетів. Влітку напливу немає, восени потроху з’являються працівники. Ми не відчули, що обслуговуючого персоналу технікуми випустили більше, ніж є потреба, – кажуть у ресторані.

У ресторані "Еней" зауважили: офіціанти потрібні, але з досвідом роботи. А охочих працювати на кухні не побільшого.
Ольга ГНІДАН
21-09-2010, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 1 818

Теги -
У Чернівецькій області переходи громад до ПЦУ відбуваються менш інтенсивно, ніж у сусідніх областях

За попередньою інформацією ДТП з потерпілими.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.