RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Подорожчання продуктів цієї осені виявилося найбільш масштабним за останні роки. Літні зливи й аномальна спека, подорожчання газу і світла – все це позначилося на вартості харчів. Хоча фахівці не виключають і спекулятивного накручування. "Ажіотаж на деякі продукти просто спровокували. Гречки вже стільки навезли, що гуртовики скаржаться, що ніхто її не бере, – каже Володимир ВІЛІГОРСЬКИЙ, начальник організаційного відділу обласної інспекції з контролю за цінами. – На картоплю створюють ажіотаж, хоч урожай достатній. Також вдосталь і цукрового буряку".

Переходимо на макарони

Гречка за ціною курятини, а яблука дорожчі за банани, – реалізатори продуктів харчування кажуть, що такого ще не пам’ятають.

– Бувало, що картопля восени коштувала 1,3 гривні, цибуля – гривню, – пригадує Олексій Коломієць, директор гуртівні продуктів харчування. – Тепер ціна картоплі підвищується до 4,5-5 гривень. Ми вже жартуємо, що тепер треба писати на овочах "все по п’ять гривень". Цибуля, морква, буряк дорогі, хоч і щойно зібрали врожай.
Невідомо, що з цукром зараз буде. Гречку проблематично завезти. Хоча зараз вона в продажу є, бо хто її купить за 16 гривень? За деякими іншими позиціями зараз спостерігається незначне підвищення цін. А як може бути по-іншому, якщо подорожчали енергоносії, а вони велику складову мають у виробництві й доставці продуктів? Овочі завозимо з інших регіонів – Вінницької, Хмельницької областей, тож до ціни додається доставка. Зараз ажіотажного попиту на жоден продукт немає. Лише помітно, що люди більше купують дешеві продукти, переходять на макарони. Найбільше шкода пенсіонерів – їх держава вже обдурила із заощадженнями, потім – із квартплатою, а тепер вони й нормальну їжу собі не можуть дозволити купити.

Молоко і ковбаса теж почали дорожчати

В Українському клубі аграрного бізнесу очікують на підвищення цін на молоко на 20-30 відсотків у жовтні-листопаді. Фахівці стверджують, що це викликано скороченням поголів’я рогатої худоби, невизначеністю з оподаткуванням та сезонним фактором.

– Молоко восени дорожчає щороку, – каже Михайло Матьяш, заступник начальника відділу обласної інспекції з контролю за цінами. – Але в деякі роки ціни починають зростати з вересня, в деякі – з жовтня. Це залежить від погоди. Чим тепліша осінь, тим кращі надої. Цього року подорожчання почалося уже з серпня. Знижуватися ціни на молокопродукти щороку починають після новорічних свят.

Причиною підвищення цін на м’ясо, за прогнозами фахівців, стане подорожчання кормів. На початок вересня корми подорожчали на половину, тому до кінця осені очікується подорожчання м’яса відсотків на 20.

Найбільший виробник м’ясопродуктів нашої області "Колос" уже задекларував підвищення ціни на варені ковбаси (у тому числі сосиски й сардельки, крім вищого гатунку) на 5-10 відсотків, залежно від виду. Як повідомили в ціновій інспекції, підстави для подорожчання є, бо востаннє виробник підвищував ціни на соціально значимі м’ясопродукти у жовтні минулого року.

Ціни на інший сезонний товар – яйця – після майже дворазового подорожчання наразі завмерли. За словами М. Матьяша, птахофабрики області поки що не повідомляли про свої плани підвищити відпускні ціни вище дозволених 80 копійок за яйце. Тому, враховуючи торгову надбавку, яйця в області можуть коштувати не більше 96 копійок за одне.

Картоплю купимо в Єгипті, а гречку – в Китаї

Якими будуть ціни на картоплю через кілька місяців, залежатиме від погоди. За холодної зими чимало картоплі просто вимерзає у сховищах, і ціни на неї підвищують.

Аналітик УКАБ Роман Сластьон вважає, що подальше значне подорожчання картоплі неможливе. Ціни якщо і зростуть, то не більше, ніж на 10 відсотків до кінця цього року. Тобто в супермаркетах роздрібну ціну не повинні підвищувати більше, ніж до шести гривень. А можливий дефіцит навесні легко можна буде компенсувати картоплею з Єгипту чи Ізраїлю. Там у цей період збирання врожаю картопля дешевша за нашу.

На скільки не подорожчала б картопля, запасатися нею і зберігати на балконах та у квартирах фахівці не радять. Адже тоді споживач переплатить за те, що значна кількість картоплі просто не "доживе" до весни.
Окрім картоплі, імпортуватимуть також гречку. Як заявив Олексій КОКТУСЄВ, голова Антимонопольного комітету України, завезти доведеться приблизно 60 тисяч тонн цієї крупи або п’яту частину річного споживання. Купуватимуть гречку в Китаї, оскільки це єдина країна, де щороку збільшують обсяги виробництва продукту мінімум на третину.

Цукор за потреби планують імпортувати з Аргентини і Бразилії. Хоч уже зараз, за інформацією митників, чимало українців власним ходом завозять солодкий продукт з Угорщини, де він удвічі дешевший.

Рису й соняшнику вродило вдосталь

Урожай рису цьогоріч в Україні буде рекордним. За інформацією консалтингового агентства "ААА", вітчизняної крупи на полиці магазинів потрапить 105 тисяч тонн. Тобто Україна забезпечить себе рисом більш ніж на 60 відсотків. Решту крупи імпортують. Причому також за прийнятною ціною – ціни на рис у світі знижуються завдяки високому врожаю. Так, гуртова ціна в’єтнамського рису на світових ринках наразі становить 400 доларів за тонну, або 4,9 гривні за кілограм в Україні.

Також очікують непоганий врожай соняшнику – за найскромнішими підрахунками, він буде цілком достатнім для надлишку соняшникової олії на внутрішньому ринку. За прогнозами економістів, з урахуванням підвищення до кінця року мінімальних зарплат та інших витрат, максимально обгрунтоване подорожчання олії до кінця року – півтори-дві гривні за літрову пляшку.

Поступове зростання цін на олію вже розпочався. За словами М. Матьяша, гуртові постачальники олії "Чумак", "Щедрий дар", "Стожар", "Олейна" уже задекларували подорожчання приблизно на три відсотки.

Уряд обіцяє "хлібні гроші"

Соціальні види хліба в області, за повідомленням цінової інспекції, подорожчають не раніше жовтня. Доти Чернівецький хлібокомбінат працюватиме на запасах дешевого борошна минулорічного врожаю.
Уряд підготував план заходів на 2010 рік зі стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку. Проектом відповідного розпорядження зокрема передбачено розробку в четвертому кварталі цього року механізму впровадження компенсаційних виплат малозабезпеченим сім’ям в умовах підвищення цін на хліб масових сортів. Отже, "хлібні гроші" ця категорія населення зможе отримувати не раніше 2011 року.
Надія МАКУШИНСЬКА
16-09-2010, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 2 247

Теги -
Cередня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у квітні 2024 року становила 6 880 гривень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На захід прийшло майже пів сотні чернівчан та гостей міста, щоб подивитися на творчість Копельмана


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"