За кілька днів у деяких селах Хотинщини, Сокирянщини та Кельменеччини розпочнеться сезон кавунів. Клімат тут сприятливий для вирощування теплолюбних фруктів. Ось тільки врожай достигає не раніше кінця серпня.
"Наші ставчанські кавуни набагато смачніші, ніж ті, які привозять із Херсона", – пишається мешканка Хотинського району Марія. Жінка переконує, що на відміну від велетенських ягід із південних областей України, буковинські – натуральні, не містять хімікатів.
Баночка зернят коштує 300 гривеньМешканець Ставчан Хотинського району Юрій ГРУБЛЯК перший у селі розпочав вирощувати кавуни. Каже, що чотири роки тому посіяв невеличку грядку. Коли кавуни зійшли й достигли, чоловік зрозумів, що на них можна непогано заробляти.
– Спочатку посіяв два гектари кавунів, потім перейшов на всі чотири. Ризику не боявся. Знав, що головне – доглядати за городиною. Насіння кавунів завжди купую на ринку. Маленька баночка зернят кавуна там коштує приблизно 300 гривень, – каже Юрій Грубляк.
Пан Юрій стверджує, що минулого року урожай кавунів був щедрий. Натомість цього року дощі наробили багато шкоди. Навесні Юрій Грубляк засіяв тільки один гектар кавунів. Їх буковинець продає на ринку в селі Клішківці. А про прибуток пан Юрій говорить з іронією: "Це не наркотики, щоби він був величезний".
Юрій Грубляк каже, що кавуни, які привозять із Херсона та інших південних областей, шкодять здоров’ю: "Люди часто труяться через хімікати, якими "заливають" баштани. Якщо ви спробували би зараз наш кавун, а пізніше – той, який продають на трасі, ви б переконалися у цьому!"
Господар каже, що цього року ставчанські кавуни достигнуть наприкінці серпня. Минулими роками вони достигали швидше, бо погода більше сприяла цьому.
– Чув, що на наші краї чекає глобальне потепління, і триватиме воно ще сім років, – каже Юрій. – Сподіваюся, що протягом цих років зможу і надалі займатися кавунами.
Баштану підходить горбиста місцевістьНачальник управління агропромислового розвитку Хотинської РДА Віктор ДОРОШ розповів "МБ", що на Хотинщині кавуни вирощують тільки у Ставчанах.
– У цьому селі дуже сприятливий клімат для вирощування кавунів, – говорить Віктор Васильович. – Ці ягоди дуже люблять горбисті місцевості, яких у Ставчанах багато. Крім кавунів, люди тут успішно займаються вирощуванням цибулі.
У Сокирянському районі теж вирощують кавуни, але люди їх не продають. Начальник управління агропромислового розвитку Сокирянської РДА Іван ВАРЧУК розповів, що у трьох населених пунктах району сприятливі умови для вирощування смугастих ягід – Романківцях, Ломачинцях та, власне, самих Сокирянах. Солодкі ягоди вирощують на приватних садибах для власних потреб.
Микола КОБИЛЮК
19-08-2010, 10:50
0
4 961