Ціни накручують неврожай і спекулянти

у номері / економіка, бізнес
3 260
0
Подальше подорожчання продуктів фахівці прогнозують восени. Пов’язане воно з низьким врожаєм зернових. А отже, подорожчають борошно і м’ясо, адже тварин і птицю годують зерном.

На Буковині ж ситуація ускладнюється ще й тим, що продуктів власного виробництва у нас небагато. Як стверджує Віктор ЛАЩАК, начальник інспекції з контролю за цінами в області, наразі Буковина обігнала більшість областей за цінами на цукор, хліб, борошно, макарони, гречку. "Коли наш молокозавод працював, ми входили до десятки "найдешевших" областей за цінами на молокопродукти. А зараз ми майже на 20 місці", – зазначив начальник інспекції.

У найближчі три місяці ціни на найпопулярніші в області сорти хліба не зміняться.

"Ми домовилися з Чернівецьким хлібокомбінатом, який є основним виробником хліба в області, про кінцеву ціну хліба в реалізації на наступні три місяці, – сказав В. Лащак. – Зараз Неполоківецький комбінат хлібопродуктів викупив запас зерна, якого вистачить на три місяці хлібокомбінату. Борошна старого врожаю вистачить, тож у цей період змін ціни не плануємо".

Цукор нині стрімко дорожчає. Причому на Буковині він нині коштує найбільше в Україні – до 10,13 гривні за кілограм. Уроздріб, як виявила нещодавня перевірка, цукор продають із націнкою від 17 до 33 відсотків замість дозволених 12.

– Цукор дешевшати не буде, – переконаний Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу "Хрещатик". – Причин цього декілька: несприятливі погодні умови на Сході (засуха призвела до низького урожаю), висока ціна на газ. Паливо становить значну частину в складі ціни на цукор. Зросла собівартість самих цукрових буряків через подорожчання дизпалива, міндобрив, засобів захисту рослин. Окрім того, зараз на ринку – переважно перекупники, значна частина вартості цукру осідає в їхніх кишенях. Коли ми відпускали цукор торік по 5,6-6 гривень за кілограм, уроздріб він коштував дев’ять. А імпортувати цукор до України навряд чи будуть. Заробітки на цьому невисокі через дорогий долар, а у нас звикли заробляти 30-40 відсотків.

За словами виконавчого директора, на початку сезону цукроваріння сировини вистачатиме, а ціни на "солодкий пісок" до кінця жовтня – початку листопада припинять зростати. А потім вони можуть підстрибнути й на 50 відсотків. Зокрема завдяки перекупникам, які притримають цукор.

Через різке підвищення ціни на гречку (за липень на 16 відсотків – до 9-13 гривень за кілограм) в області зібрали контролерів й обстежили чернівецькі ринки та кілька районних крамниць. За словами В. Лащака, таке "слідство" допомогло виявити причину подорожчання. По-перше, відпускні ціни підвищили виробники гречки (скажімо, Житомирський завод – з 8,0 до 9,08 гривні за кілограм). По-друге, місцеві реалізатори занадто багато заробляють. Замість дозволених законом 12 відсотків, націнки в торгових точках встановлювали 13,5-68 відсотків!
Надія МАКУШИНСЬКА

Куди скаржитися
Через дорожнечу нині влаштовують рейди ринками та магазинами й карають штрафами спекулянтів. Однак самим покупцям Віктор Лащак також радить не залишатися осторонь. Будь-який споживач має право вимагати у продавця накладні на товар, в яких зазначено закупівельну вартість. Якщо роздрібна ціна вища, ніж на 12 відсотків за закупівельну, слід скаржитися до інспекції (тел. 55-39-05). Йдеться про соціальні продукти – хліб, борошно, крупи, варені ковбаси (крім вищого гатунку), м’ясо, молоко, домашній сир, сметану, яйця, цукор та олію.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують