Подальше подорожчання продуктів фахівці прогнозують восени. Пов’язане воно з низьким врожаєм зернових. А отже, подорожчають борошно і м’ясо, адже тварин і птицю годують зерном.
На Буковині ж ситуація ускладнюється ще й тим, що продуктів власного виробництва у нас небагато. Як стверджує Віктор ЛАЩАК, начальник інспекції з контролю за цінами в області, наразі Буковина обігнала більшість областей за цінами на цукор, хліб, борошно, макарони, гречку. "Коли наш молокозавод працював, ми входили до десятки "найдешевших" областей за цінами на молокопродукти. А зараз ми майже на 20 місці", – зазначив начальник інспекції.
У найближчі три місяці ціни на найпопулярніші в області сорти хліба не зміняться.
"Ми домовилися з Чернівецьким хлібокомбінатом, який є основним виробником хліба в області, про кінцеву ціну хліба в реалізації на наступні три місяці, – сказав В. Лащак. – Зараз Неполоківецький комбінат хлібопродуктів викупив запас зерна, якого вистачить на три місяці хлібокомбінату. Борошна старого врожаю вистачить, тож у цей період змін ціни не плануємо".
Цукор нині стрімко дорожчає. Причому на Буковині він нині коштує найбільше в Україні – до 10,13 гривні за кілограм. Уроздріб, як виявила нещодавня перевірка, цукор продають із націнкою від 17 до 33 відсотків замість дозволених 12.
– Цукор дешевшати не буде, – переконаний Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу "Хрещатик". – Причин цього декілька: несприятливі погодні умови на Сході (засуха призвела до низького урожаю), висока ціна на газ. Паливо становить значну частину в складі ціни на цукор. Зросла собівартість самих цукрових буряків через подорожчання дизпалива, міндобрив, засобів захисту рослин. Окрім того, зараз на ринку – переважно перекупники, значна частина вартості цукру осідає в їхніх кишенях. Коли ми відпускали цукор торік по 5,6-6 гривень за кілограм, уроздріб він коштував дев’ять. А імпортувати цукор до України навряд чи будуть. Заробітки на цьому невисокі через дорогий долар, а у нас звикли заробляти 30-40 відсотків.
За словами виконавчого директора, на початку сезону цукроваріння сировини вистачатиме, а ціни на "солодкий пісок" до кінця жовтня – початку листопада припинять зростати. А потім вони можуть підстрибнути й на 50 відсотків. Зокрема завдяки перекупникам, які притримають цукор.
Через різке підвищення ціни на гречку (за липень на 16 відсотків – до 9-13 гривень за кілограм) в області зібрали контролерів й обстежили чернівецькі ринки та кілька районних крамниць. За словами В. Лащака, таке "слідство" допомогло виявити причину подорожчання. По-перше, відпускні ціни підвищили виробники гречки (скажімо, Житомирський завод – з 8,0 до 9,08 гривні за кілограм). По-друге, місцеві реалізатори занадто багато заробляють. Замість дозволених законом 12 відсотків, націнки в торгових точках встановлювали 13,5-68 відсотків!
Надія МАКУШИНСЬКА
Куди скаржитисяЧерез дорожнечу нині влаштовують рейди ринками та магазинами й карають штрафами спекулянтів. Однак самим покупцям Віктор Лащак також радить не залишатися осторонь. Будь-який споживач має право вимагати у продавця накладні на товар, в яких зазначено закупівельну вартість. Якщо роздрібна ціна вища, ніж на 12 відсотків за закупівельну, слід скаржитися до інспекції (тел. 55-39-05). Йдеться про соціальні продукти – хліб, борошно, крупи, варені ковбаси (крім вищого гатунку), м’ясо, молоко, домашній сир, сметану, яйця, цукор та олію.
12-08-2010, 11:01
0
3 216