RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З нового року чек із касового апарата видаватимуть навіть продавці хот-догів. "Спрощенців" стане менше, а "в гості" до бізнесменів, окрім інших контролерів, ходитимуть ще й митники. Усе це передбачено проектами Податкового та Митного кодексів.

Державний бюджет, за словами Олега БОДНАРА, в. о. голови ДПА в Чернівецькій області, мають подати до 15 вересня і розробити на новій податковій системі. Тож прийняття Податкового кодексу очікують уже в перші дні вересня.

– Кодекс приймають, щоби були рівні права в бізнесі, – сказав О. Боднар. – Якщо підприємець через єдиний фіксований податок проводить мільйонні обороти, то цих схем не по­-
винно бути. А наймані особи, які зараз працюють у підприємця, більше не будуть "спрощенцями", а стануть офіційними працівниками.

– Відбудеться просто штучний розподіл підприємців, втеча в тінь, створення додаткових можливостей для податківців, щоби зловити бізнесмена, – вважає Оксана ПРОДАН, голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді. – І якщо цей проект кодексу страшний, то попередній був дуже страшний.

Без касового апарата навіть олівець не продаси

Проектом передбачено обов’язкові для всіх касові апарати, а також обов’язковий облік усіх господарських операцій, а не тільки фінансових.

– Скрізь буде запроваджено реєстратори розрахункових операцій, – пояснив Олег Боднар. – У нас же люди зберігають гроші поза банками, поза підприємствами. А так у кожного буде касовий апарат, будуть чесні правила гри. Набігло у підприємця 300 тисяч гривень виручки за рік – він уже не матиме права на спрощену систему оподаткування, його переведуть на загальну форму оподаткування.
За словами податківця, у підприємців не повинні виникнути проблеми з придбанням касових апаратів – вони коштують 200-2000 гривень.

На увесь "Майдан" залишиться один "єдинник"

Проектом передбачено, що за однією адресою, в одному магазині, офісі чи виробничому приміщенні може працювати лише один платник єдиного податку.

Якщо це почне діяти, то, за словами Миколи МАЛЯРЧУКА, голови обласного представництва Держкомпідприємництва, завтра в "Майдані" зможе залишитися лише один підприємець на єдиному податку. Решта мусять або розірвати договір оренди, або перевестися на загальну систему оподаткування.

Також податківцям пропонують надати право застосовувати звичайні ціни, якщо розрахунки велися зі "спрощенцями". Тобто суб’єкти господарювання, які мають відносини зі "спрощенцями", постійно будуть під загрозою донарахувань. "Це викидає "спрощенців" із системи виробництва, – каже О. Продан. – Жоден великий виробник не захоче мати справи з "єдинником".

На "канікулах" підприємці платитимуть більше, ніж зазвичай

Підприємцям все-таки передбачили податкові канікули – щоправда, лише для тих, хто торгує на ринку або надає побутові послуги (хімчистки, бюро ритуальних послуг, перукарні, майстерні тощо). Жодних канікул для виробників не планують.

– Податкові канікули, які пропонують зробити з 2011 по 2015 рік, у разі введення касових апаратів вилізуть підприємцям боком, – каже Ігор КУХАРЧУК, директор міського центру захисту приватних підприємців та підприємств малого та середнього бізнесу. – Адже ведення обліку касових апаратів для одного підприємця є нереальним, а також дає можливість безконтрольних перевірок застосування касових апаратів, штрафи за якими сягають тисяч гривень.

Але навіть не враховуючи штрафів, віддавати державі на таких канікулах підприємцям доведеться більше, ніж зараз. Адже внески до Пенсійного та інших соціальних фондів з наступного року становитимуть понад 300 гривень. Причому проект затверджує норму сплачувати пенсійні внески навіть підприємцям, які вже є пенсіонерами.

Серед інших негативних для підприємців нововведень:

 запроваджують норму, за якою в разі отримання платником єдиного податку більше половини доходу від одного замовника цей підприємець зобов’язується сплатити податки з цієї суми за загальною системою оподаткування;

 заборонено сплачувати єдиний податок, якщо здаєш в оренду хоча б одне торгове місце;

 норми зберігання документів з питання оподаткування зростуть із трьох до семи років;

 затверджують права податківців на обстеження, запрошення до себе платника податків, проведення спостереження, інвентаризації;

 податківці отримають право визнавати недійсними рішення установчих або загальних зборів товариств;

 втрачають право на єдиний податок підприємці, які здають в оренду більше 20 соток землі, 300 кв. метрів нежитлового приміщення чи 100 кв. метрів житлової площі;

 якщо зараз частину єдиного чи фіксованого податку складає пенсійний внесок, то з першого січня цей внесок повністю відокремлять від ставки податку; підприємці платитимуть окремо 306 гривень до Пенсійного фонду і ще – до інших соціальних фондів.

Спрощена система
оподаткування (за проектом)
Поширюється на:

 фізичних осіб – підприємців, у яких протягом календарного року кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб та обсяг доходу не перевищує 300 тисяч гривень;

 юридичних осіб, у яких протягом календарного року середньооблiкова кількість працівників не перевищує 50 осіб та обсяг доходу не перевищує 2 мільйонів гривень.

Ставки податку:
для фізичних осіб:

 від 200 до 600 гривень на місяць – для окремих видів високоінтелектуальної діяльності (діяльність у сфері інформатизації, права, бухгалтерського обліку та аудиту, інжинірингу, надання послуг з доступу до мережі Інтернет);

 від 20 до 200 гривень на місяць – для інших видів діяльності;

 нульова ставка – на період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2015 року для осіб, які провадять господарську діяльність винятково з надання послуг, займаються торгівлею на ринках та обсяг річного доходу яких не перевищує 300 тисяч гривень;

для юридичних осіб:

 3% доходу в разі сплати ПДВ;

 5% доходу в разі включення ПДВ до складу єдиного податку;

 0% – на період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2015 року для осіб, які провадять господарську діяльність винятково з надання послуг та обсяг річного доходу яких не перевищує 300 тисяч гривень.


Думки

Стелла СТАНКЕВИЧ,
генеральний директор АТЗТ "Трембіта":
– Потрібно взагалі відмінити ПДВ, бо немає зараз спокою. Із банків, фінансових компаній пропонують продати їм із 20-40% дисконтом ПДВ-облігації. Телефон розривається, а я принципово не дам їм заробити ті 20 чи 50 відсотків. Вони куплять зараз облігації, держава їм потім поверне гроші, і вони знову матимуть мільйони, а ми – знову жебраки! Ніде в світі такого немає, що я купую обладнання, щоби створити робоче місце, і маю заплатити ПДВ, який вже ніколи не повернеться. Треба законом зобов’язати державу повертати ПДВ. Скільки зараз є підприємств, які мають борги із зарплати, а держава їм винна мільйон, два мільйони ПДВ. Це жахливі умови.

Галина ДМИТРУК,
підприємець Калинівського ринку:
– Приватний підприємець платитиме 100 гривень податку, ще 300 віддає до Пенсійного фонду, ще мінімум 300 – за оренду. За місяць виходить не менше 700 гривень. Це дуже багато. Звичайний працівник зі своєї зарплати віддає два відсотки пенсійного внеску.

Ігор КУХАРЧУК,
директор міського центру захисту приватних підприємців:
– Наш центр подав 117 пропозицій до кодексу. Також подавали пропозиції Обласна спілка зеленого туризму, асоціація виробників, окремі підприємці. Однак більшість із них так і не врахували. Дивно, що зараз немає руху з об’єднання підприємців проти прийняття такого кодексу. Влада повинна би створити прості логічні умови для ведення бізнесу з однаковим для всіх відсотком відрахування доходу. Нехай би взагалі відмінили цей бандитський ПДВ. Натомість знову бачимо поєднання кількох систем. Бідні платитимуть за багатих – у проекті немає ні податку на розкіш, ні податку на нерухомість. Транспортний збір найменше зросте для дорогих авто. А нинішні пенсіонери-підприємці змушені будуть відраховувати гроші на пенсії чиновникам.

Степан МЕЛЬНИК,
голова обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників торгівлі,
громадського харчування і послуг:
– Відомо, як насправді відбуваються перевірки. Коли приходить інспектор, йому показують документи, а він каже: "Ви мені документи не давайте, у мене план". Таксистів-нелегалів сотні, міняйл десятки, торгівля стихійна процвітає – податки не сплачують. А на лікування депутатів нещодавно виділили 20 мільйонів, більше мільярда направили з соціальних видатків міністерствам... То, може, не варто стільки збирати? 

Деякі нововведення кодексу

 Запроваджено дворівневу систему оскарження рішень контролюючих органів замість трирівневої.
 Встановлено відповідальність посадових осіб органів державної податкової служби у разі безпідставної відмови від прийняття податкової звітності платників податків.
 Затверджено на рівні закону умови повернення помилково та/або надмірно сплачених грошових зобов’язань платника.
 Передбачено можливість розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань платника податків із митних платежів.
 Передбачено подання декларації великими і середніми підприємствами винятково в електронній формі.
 Поступове зниження ставки податку на прибуток підприємств до 20 відсотків (2011 – 25 відсотків; 2012 – 24; 2013 – 22; 2014– 20 відсотків)
 Надання спеціальних інвестиційних пільг у вигляді податкових канікул для новостворених підприємств.
 Поступове зниження ставки ПДВ до 17 відсотків (2011 – 20 відсотків; 2012 – 19; 2013 – 18; 2014 – 17 відсотків).
 Віднесено до категорії платників ПДВ юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва.
12-08-2010, 10:11
Коментарів 0 Переглядів 9 469

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.