RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кілограм гречки вже коштує 13 гривень, цукру – від дев’яти. Чого чекати від цін далі?

Як прогнозує аналітик Олександр ЖОЛУДЬ, з вересня варто чекати на різке прискорення зростання цін – до двох відсотків – через нестачу зерна. А отже, подорожчають хліб і м’ясо, адже тварин і птицю годують зерном.

На Буковині ж ситуація ускладнюється ще й тим, що харчів власного виробництва у нас небагато – навіть пшеницю потрібних сортів для виробництва хліба завозять зі Сходу, бо місцеві зернові годяться здебільшого для кормів для тварин. Як стверджує Віктор ЛАЩАК, начальник інспекції з контролю за цінами в області, наразі Буковина обігнала більшість областей за цінами на цукор, хліб, макарони, гречку. "Коли наш молокозавод працював, ми входили до десятки "найдешевших" областей за цінами на молокопродукти. А зараз ми майже на 20 місці", – зазначив начальник інспекції.

Через дорожнечу нині влаштовують рейди ринками та магазинами області й карають штрафами спекулянтів. Однак самим покупцям Віктор Лащак також радить не залишатися осторонь. Будь-який споживач має право вимагати у продавця накладні на товар, в яких зазначено закупівельну вартість. Якщо вона виявиться більше, ніж на 12 відсотків нижчою за роздрібну, слід скаржитися до інспекції. Йдеться про соціально важливі продукти – хліб, борошно, основні крупи, варені ковбаси (крім вищого сорту), м’ясо, молоко, домашній сир, сметану, яйця, цукор та олію.

Цінники на "Орільському" не зміняться до жовтня

На три місяці ціни на найпопулярніші в області сорти хліба "заморозять".

"Ми домовилися з Чернівецьким хлібокомбінатом, який є основним виробником хліба в області, про кінцеву ціну хліба в реалізації на наступні три місяці, – сказав В. Лащак. – Зараз Неполоківецький комбінат хлібопродуктів викупив запас зерна, якого вистачить на три місяці Чернівецькому хлібокомбінату. Буде достатньо борошна старого врожаю, тож у цей період змін ціни не плануємо".

Натомість із кінця осені навряд чи вдасться далі втримувати ціни на хліб та борошно. Нині ціни на зерно в світі швидко зростають і, як зазначив аналітик Родіон РИБЧИНСЬКИЙ, продовольча пшениця вже коштує 1600-1650 гривень за тонну, а зазвичай у цей період – не більше 1000 гривень. Це означає, що є всі економічні підстави говорити про подорожчання хліба. Разом із низьким світовим урожаєм і забороною Росії на експорт зерна все це породжує паніку, хоча насправді хліба Україні вистачить з лишком, зазначив фахівець.

З листопада буде несолодко

Цукор нині стрімко дорожчає, причому на Буковині він коштує найбільше в Україні – від 8,16 до 10,13 гривні за кілограм. Уроздріб, як виявила нещодавня перевірка, цукор продають із націнкою від 17 до 33 відсотків замість дозволених 12 відсотків.

– Цукор дешевшати не буде, – переконаний Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу "Хрещатик". – Причин цього декілька. Несприятливі погодні умови на Сході (засуха призвела до низького урожаю). Крім того, висока ціна на газ. Паливо становить значну частину в складі ціни на цукор. Зросла собівартість самих цукрових буряків через подорожчання дизпалива, міндобрив, засобів захисту рослин. Окрім того, зараз на ринку – переважно перекупники, значна частина вартості цукру осідає в їхніх кишенях. Коли ми відпускали цукор торік по 5,6-6 гривень за кілограм, уроздріб він коштував дев’ять. А імпортувати цукор до України навряд чи будуть. Заробітки на цьому невисокі через дорогий долар, а у нас звикли заробляти 30-40 відсотків. Тож навряд чи хтось захоче цим займатися.

За словами виконавчого директора, першими цукрові буряки почнуть здавати приватники, бо їм необхідні гроші на розрахунки за кредитами тощо. Тому на початку сезону цукроваріння сировини вистачатиме, а ціни на "солодкий пісок" до кінця жовтня – початку листопада припинять зростати. А потім вони можуть підстрибнути й на 50 відсотків. Зокрема завдяки перекупникам, які притримають цукор.

– Тривають перемовини з Росією щодо поставок українського цукру, – зазначає С. Бучко. – Тож українську ціну буде підтягнуто до російської. Зараз у Росії кілограм коштує 9-10 гривень, а в нас – 8-9.

Крупи: через гречку влаштували слідство

Через різке підвищення ціни на гречку (за липень на 16 відсотків – до 9-13 гривень за кілограм) в області зібрали спеціальні рейдові групи й обстежили чернівецькі ринки та кілька районних крамниць. За словами В. Лащака, таке "слідство" допомогло виявити причину подорожчання. По-перше, відпускні ціни підвищили виробники гречки (скажімо, Житомирський завод – з 8 до 9,08 гривні за кілограм).

По-друге, місцеві реалізатори занадто багато заробляють на соціальній крупі. Замість дозволених законом 12 відсотків, націнки в торгових точках встановлювали 13,5-68 відсотків! Причому перевищували дозволену норму "накрутки" в усіх перевірених точках.

– Штраф за такі порушення нараховують у трикратному розмірі необгрунтовано отриманої виручки, – сказав В. Лащак. – Трапляється, що він становить дуже малу суму – 13 чи 35 гривень. Ми ж пропонуємо встановити мінімальний розмір штрафу 1000 гривень. Тоді це дало би результат.

Ціни на гречку, як і на більшість інших круп, диктуватимуть виробники, які перебувають за межами області. Тож прогнозувати їх місцеві чиновники не беруться. Тим часом манна крупа та рис із початку місяця навіть трохи подешевшали – від 3,9 до 3,85 та від 8,7 до 8,51 гривні за кілограм відповідно.

А любителям гречки фахівці радять купувати її на вагу – така крупа коштує від дев’яти гривень і буває майже на третину дешевшою за фасовану. 
Надія МАКУШИНСЬКА
10-08-2010, 10:51
Коментарів 0 Переглядів 4 263

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!