– Чому обрали цей вид бізнесу?– Обставини змусили. Приміщення моє, приватизоване. Раніше його орендував банк. Із самого початку це приміщення робили під кав’ярню. Коли через кризу закрили мій бізнес на Калинівському ринку, вирішила відкрити тут кав’ярню.
– Перевірки часто навідуються?– Ми намагаємося працювати відповідно до закону, не порушувати ні податкові норми, ні вимоги санепідемстанції, ні захисту прав споживачів. У мене ще є чайна, яку відкрила два роки тому з подругою. Там трохи навчилася, тому кав’ярню вже змогла самостійно відкрити.
– Конкурентів багато?– Гадаю, що у Чернівцях такого поняття, як конкуренція, не може існувати. Може бути і десять кав’ярень поруч, але тістечка, кава у кожного різні. Атмосфера, музика, персонал – теж. Тому людина йде туди, де їй більше сподобалося. І чим більше кав’ярень, чим більше конкурентів – тим краще. Люди привчаються до того, що можна відпочивати не тільки на природі, застіллях, а й посидіти в затишному кафе, смачно повечеряти, попити ароматної кави.
– Чим вдається відрізнятися від інших?– У мене дуже талановиті кухарі. Також намагалися розробити гарний затишний інтер’єр. Я раніше більше займалася тим, що здавала приміщення в оренду, розробляла дизайн. Але вважаю, що в кожній професії потрібно мати освіту. Освіта у мене торговельна, тому намагаюся займатися тим, що знаю.
– З якими проблемами доводиться стикатися?– Наш сезон – осінь, зима і весна. А влітку люди більше хочуть відпочити на природі. Мої знайомі закриваються, деякі на літо розпускають персонал або залишають кілька працівників. Також дуже важко навесні, коли великі витрати на продукти. Зараз продукти наче подешевшали, але немає торгівлі. А податки такі самі платимо, як навесні, і зараз вони ще збільшуються. До того ж, великі затрати електроенергії.
– Яке ваше найбільше досягнення?– Відкрити заклад під час кризи і працювати рік під час кризи – я вважаю, це вже досягнення.
– Який момент був для вас найважчий?– Зараз важкий момент, тому що працюєш фактично на зарплату, на витрати газу, електроенергії і води. Але весь мій персонал працює не перший рік у місцях громадського харчування, вони кажуть, що всюди така ситуація влітку. Це тимчасово, просто треба набратися терпіння і перечекати.
– Секрет успіху...– Намагаємося все робити зі свіжих продуктів і подавати так, щоби кожна людина була задоволена.
Яна ЯЩЕНКО
yashchenko@molbuk.cv.ua
Галина ГИКАВА.
Народилася: 29 травня 1961 року в с. Борівці Кіцманського району.
Освіта: КНТЕУ, спеціальність "Товарознавство".
Дата відкриття: 26 липня 2009 року.
Суть бізнесу: бар-кав’ярня.
5-08-2010, 10:24
0
2 962