RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Останнім часом у місті зросла популярність послуг ломбардів – спеціалізованих кредитних установ, які надають короткотермінові позики під заставу майна. У Чернівцях зараз таких приблизно 15. Здебільшого люди здають туди під заставу прикраси та побутову техніку. Тут же отримують позики за короткий час – до п’яти хвилин.

Розмір позики під заставу виробів із дорогоцінних металів залежить від того, наскільки вони оцінюються ломбардом.

– Якщо це золото, то спочатку оцінюємо його чисту вагу і пробу. Відповідно чим вища оціночна вартість, тим більша сума, яку видадуть клієнтові, – розповіла завідувач одного з ломбардів на проспекті Незалежності. – Якщо виріб зі вставками з напівкоштовних і недорогоцінних каменів, то оцінюємо його, виходячи з чистої ваги дорогоцінного металу.

18-річна чернівчанка Марина Клим здає в ломбард каблучку. Каже, що важить перстень три з половиною грами. "Сподіваюся отримати гривень п’ятсот", – додає дівчина.

В одному з ломбардів на вулиці Першотравневій під заставу беруть тільки золото.

– Один грам у нас коштує від 149 гривень, – каже працівник ломбарду Микола. – Приймаємо золото всіх проб. Вагу дорогоцінного металу рахуємо без каміння, бруду.

А ось інші дорогоцінні метали (скажімо, срібло чи платину), діаманти приймають під заставу не всі ломбарди – попит на них невеликий.
Гроші у ломбардах позичають на декілька днів або місяців. Якщо після закінчення терміну договірного періоду впродовж тижня клієнт не повернув кошти, річ стає власністю ломбарду. Її продають через комісійні магазини.

– Якщо власник не повертає позичені у ломбарді гроші в зазначений термін, – розповідає касир одного з ломбардів Анатолій, – ця річ автоматично потрапляє у комісійний магазин.

Такі є майже в кожному ломбарді. Але і в такому разі власник може викупити свої речі просто з прилавка, заплативши, крім їх вартості, ще й заборговані відсотки.

– У кожному ломбарді заці-кавлені в тому, щоби речі викуповували власники, адже немає гарантії, що річ швидко і вигідно продасться, – каже Анатолій.

Суми, які найчастіше беруть у ломбардах, – до тисячі гривень. Зрідка людям потрібно більше. Якщо маєте що заставити, вам видадуть на руки фактично будь-яку суму.

У ломбардах, де приймають побутову техніку, обороти за останній час зросли у декілька разів.

– У наш ломбард можна здати і побутову техніку, – каже працівниця одного з ломбардів, який знаходиться на вулиці Головній, Світлана. – Вона повинна бути досить новою, в хорошому стані. Це робиться для того, щоб, у разі неповернення позики, ломбард міг легко її продати. Переважно ломбарди оцінюють техніку, зважаючи на рік випуску.

Приймають усе – від ноутбуків і велосипедів до швейних машинок, міксерів та перфораторів.
Чернівчанин Володимир Олоєр здає в ломбард мобільний телефон. Каже, що вкрай потрібні гроші на ліки для матері, а позичити немає де.

– Вже не вперше беру гроші в ломбарді, – розповідає пан Володимир. – Це зручно. Головне – вчасно віддати борг, щоби забрати мобілку. Раніше вже залишав під заставу золоті сережки матері. Вони масивні і за них можна отримати більшу суму. Але ми ними дуже дорожимо. У разі, якщо не зможу виплатити позику, не хочу їх втрачати.

Як скористатися послугою
Для цього треба мати паспорт, ідентифікаційний код та річ, яку плануєте залишити як заставу.
Коли звертаєтеся за позикою в ломбард, важливо пам’ятати, що оцінювати вартість майна, яке закладаєте, будуть експерти ломбарду, і його ціна залежатиме від багатьох чинників – зовнішнього вигляду, відсутності будь-яких ушкоджень, віку.
Якщо врахувати, що все майно застави не нове, а таке, що було у використанні, первинну ціну за річ не вдасться отримати в будь-якому випадку.
Зараз багато ломбардів здыйснюють оцінку майна безкоштовно. Це не залежить від того, чи є ви їхнім клієнтом чи ні.
Щодо розміру позики, він залежить від проби та оцінної вартості дорогоцінного металу, а також терміну кредитування. Перші 10 днів користування грошима позичальникові обійдуться в 1% "денних" від суми кредиту, наступні 20 – по 0,5% на день. Ще 0,6% від оціночної вартості застави потрібно сплатити за його зберігання.
Марина КОРПАН
22-07-2010, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 31 889

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.