RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щоби податкова перевірка не завдала матеріальних чи моральних збитків, підприємцеві важливо бути юридично грамотним. Як правильно поводитися під час візиту інспекторів, розповіли адвокати Олександр БОВКУН та Максим КОСОВСЬКИЙ.

– Від того, як ви поводитеся у перші 10-15 хвилин спілкування з посадовими особами контролюючих органів, залежать наслідки візиту для підприємця, – говорить Максим Косовський. – Цей час є визначальним з точки зору психології. Повірте: якщо до вас уже прийшли, у більшості випадків це не для того, щоби перевірити, а щоб оштрафувати. Їхнє завдання – відрізати підприємця від правової допомоги. Представники контролюючих органів приходять професійно підготовлені. Тому шансів відбитися від перевірки чи повторної перевірки – не більше п’яти відсотків. За моїми спостереженнями, саме п’ять відсотків підприємців намагаються захищатися від тиску контролюючих органів правовими інструментами. І, повірте, коли наступного разу вкотре постане питання про наповнення бюджету, саме до цих п’яти відсотків податкова піде в останню чергу.

Дивимося документи

Перше, що слід зробити, зустрівши на порозі перевіряючого, – вимагати його службове посвідчення. Треба пам’ятати, що прострочене посвідчення є реальною підставою для відмови у проведенні перевірки. Тому не задовольняйтеся, коли вам перед носом просто помахують "корочкою", а ретельно вивчіть документ. Погляньте на фото. На ньому посадовець повинен обов’язково бути у службовій формі. Дані посвідчення перепишіть собі. Якщо виникають сумніви – зателефонуйте до податкової і поцікавтеся, чи працює у них такий співробітник.

Крім того, працівник податкової повинен подати ще й направлення на перевірку, засвідчене підписом начальника або заступника начальника податкової інспекції і печаткою (припис, так само, як і посвідчення, може бути простроченим – це підстава для недопуску). У направленні обов’язково вказують прізвище, ім’я і по батькові платника податків, якого перевірятимуть, його ідентифікаційний код. Якщо хоча б одна літера чи цифра не збігається з вашими даними – це вже підстава для недопуску до перевірки. Те саме – якщо в направленні вказано лише назву ринку чи номер контейнера. Окрім того, в направленні вказують посади і прізвища кожного перевіряючого. Допускайте до перевірки лише цих осіб. Інших візитерів просіть покинути приміщення.

Якщо в направленні сказано, що перевірка планова – про неї податківці зобов’язані письмово попередити за 10 днів до її початку. Тому вимагайте документ, який підтверджує це попередження. Якщо його немає чи немає підстав для позапланової перевірки (копії рішення суду), також маєте право не допускати інспекторів.

Без відмітки в журналі нікого не пускайте

Журнал, у якому розписуються всі перевіряючі, допоможе уникнути багатьох проблем. У цьому переконалася власниця магазину одягу на Калинівському ринку. "Раніше не мала потреби вести цей журнал, – розповіла жінка. – Частіше двох разів на рік до мене ніколи не приходили. А за ці півроку податкова була вже чотири рази. Я одразу прошу розписатися у журналі реєстрації перевірок, вказати номер направлення, мету перевірки. Вони не розписуються – лише дивляться патент і йдуть. Юристи мені порадили завести цей журнал. Таке враження, що зараз 1937 рік. Я розумію, що хочуть навести порядок у сфері бізнесу, але це треба робити цивілізованіше. 1992 року працювала в спорт­-клубі в Кракові. Тоді у Польщі теж наводили порядок у сфері підприємництва. Але такого тиску на бізнес не було".
Отже, під час візиту представника контролюючого органу його слід попросити занести до журналу реєстрації перевірок інформацію про себе. А саме: дату видачі та номер припису або роз­порядження про перевірку; мету візиту перевіряючого із зазначенням прізвища, посади та його "автограф". Відмова перевіряючого підписатися в журналі є реальною підставою не допускати його до проведення перевірки.

Про це протягом трьох днів слід повідомити відповідний кон­тролюючий орган, де працює інспектор (особисто або поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення). Копію письмового повідомлення збережіть, бо інакше можете "заробити" собі кримінальну справу за протидію контролюючим органам. Слід звернути увагу на правильність заповнення такого журналу, інакше довести якісь порушення перевіряючого буде складно. Тому орієнтиром слугуватиме форма і порядок ведення журналу, затверджені наказом Держпідприємництва від 10.08.1998 №18. Якщо у вас декілька офісів, такий журнал слід завести у кожному з них.

Покличте сусідів з мобілками

Якщо в податкової з документами все гаразд, починається процес спілкування з перевіряючими. За словами адвокатів, важливо, щоби було якомога більше свідків цього процесу. Варто покликати сусідів, знайомих – закон не забороняє їм бути присутніми при перевірці. Нехай знімають на мобілки чи камери все, що відбувається. Згодом це зможе стати доказом у суді. Добре, якщо в приміщенні встановлено відеокамеру.

Підприємцеві важливо не метушитися і не панікувати, а обдумано відповідати на запитання. Пам’ятайте: ніхто не має права зобов’язати вас давати миттєві відповіді.

Інші рекомендації: майте на столах мінімум паперів; інформаційна база в комп’ютерах повинна бути захищена паролем або зашифрована; пересування сторонніх територією підприємства має здійснюватися лише у супроводі працівників підприємства. Зачиніть склади та інші допоміжні приміщення і всіляко обмежте пересування інспекторів територією підприємства. Важливо користуватися правовою допомогою – це право гарантоване всім статтею 59 Конституції України. Навіть у спілкуванні зі ЖРЕПом маєте право зателефонувати до адвоката і вимагати його присутності.

Чого не можна робити

Підприємцеві у спілкуванні з контролерами важливо не переступати межу, за якою настає кримінальна відповідальність. Не можна торкатися їх, штовхати, зачиняти у приміщенні.

Без направлення мають право приходити на перевірку представники прокуратури та інспекції з охорони праці. Перші не розписуються в журналі реєстрації перевірок, знімати їх на відео не варто. 
Надія Макушинська

Поради адвоката


 Нічого інспекторам не розповідайте. Згадайте фразу з фільмів: "Ви маєте право мовчати. Все, що ви скажете, може бути використано проти вас". Цей принцип діє і в Україні. Більше того, підприємець може бути впевнений, що все, що він розповість контролюючим органам, буде використано проти нього. Пам’ятайте, що всю почуту інформацію про бізнесмена контролюючі органи ретельно збирають і записують. Коли ж нововведення у сфері бізнесу набудуть чинності, цю інформацію буде використано для перевірок і миттєвого порушення кримінальних справ. Тому не давайте можливості збирати про вас інформацію. Звільняє від відповідальності за відмову давати пояснення в офіційних і неофіційних бесідах стаття 63 Конституції України.

 Попередьте працівників. Роботодавцям варто попередити своїх працівників та партнерів про те, що у спілкуванні з перевіряючими краще тримати язик за зубами. Під час більшості перевірок податківці, прокуратура, інспекція праці беруть пояснення у працівників. Часто такі пояснення пишуть під диктовку перевіряючого. Працівникам слід у відповідь на всі запитання направляти перевіряючих до роботодавця, тобто платника податків. Якщо все ж працівник підписав документ із поясненням, він має право відмовитися від пояснень, написавши в заяві, що робить це у зв’язку з тим, що його не було ознайомлено з нормами Конституції України та пояснення відібрано за відсутності адвоката.

 Тримайте під рукою список корисних телефонів. Скажімо, номер приймальні "рідної" податкової інспекції згодиться, якщо виникнуть сумніви в автентичності документів перевіряючих чи направлення на перевірку. Номер районного відділення міліції, прокуратури і телефон адвоката також будуть доречними. 
2-07-2010, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 5 437

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.