RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Проект Податкового кодексу, схвалений на засіданні Кабінету Міністрів 9 червня, депутати Верховної Ради внесли до порядку денного поточної сесії. Очікується, що його приймуть до 10 липня. Нововведення, які чекають на бізнес, фахівці оцінюють по-різному.

Народний депутат Ксенія ЛЯПІНА заявила, що новий Податковий кодекс збільшить навантаження на малий бізнес у три-чотири рази. "Для підприємців, які торгують на базарах, скасовується фіксований податок і залишається чинним єдиний податок, – зазначила Ляпіна. – Однак, крім ставки єдиного податку, уряд пропонує підприємцям платити соціальні платежі за себе і найманих працівників на загальних підставах. Це означає: якщо раніше підприємець платив 200 гривень єдиного податку, з яких щонайменше 90 йшло на соціальні платежі, то тепер ці двісті гривень підприємці повинні будуть сплачувати до бюджету, а соціальні платежі уряд пропонує платити додатково. За нашим попереднім підрахунком, лише це може вдвічі збільшити податкове навантаження на дрібний бізнес".

"Для цих же найдрібніших підприємців проект Податкового кодексу пропонує скасувати ринковий збір. Здавалося би, треба радіти, однак замість нього вводять ринковий податок, який буде в 2-2,5 разу більшим за максимальну ставку ринкового збору, – зауважила депутат.

Водночас, за її словами, пропонується створити спеціальний режим оподаткування для так званих "зон пріоритетного розвитку". "Тобто знову в нас з’являться підприємства, наближені до влади, які матимуть значно кращий режим оподаткування, ніж усі інші по всій Україні. А заплатить за це малий бізнес, за рахунок якого будуть латати бюджетні дірки", – додала вона.

Натомість голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло БРОДСЬКИЙ вважає, що Податковий кодекс покращить життя бізнесу. Адже ним передбачено зниження ставок податку на прибуток підприємств, зменшення кількості загальнодержавних податків, скорочення кількості звітів для податкової та спрощення системи документообігу. "Обіцяли податкові канікули – вони записані в Податковому кодексі. Обіцяли зменшення податку на прибуток – у кодексі записано 20% замість колишніх 25%. Обіцяли зменшення кількості податків – було 29, залишилося 17", – зазначив М.Бродський.
Лідер "Фронту Змін" Арсеній ЯЦЕНЮК наполягає на тому, щоби Верховна Рада спочатку ухвалила закон про амністію капіталів, який він вніс до парламенту, а після його прийняття вже думала, як ці капітали обкладати податком. Він запропонував Кабміну відкликати документ із парламенту або принаймні доопрацювати його під час розгляду в Верховній Раді.
Надія ВАСИЛИШИН

На замітку
Проект нового Податкового кодексу України передбачає:

 На період з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2015 податкові канікули для суб’єктів малого та середнього бізнесу. Передбачено нульову ставку єдиного податку для фізосіб, які лише надають побутові послуги та обсяг доходів яких не перевищує 300 тисяч гривень.

 Нульову ставку податку передбачено для юридичних осіб, обсяг доходів яких при підтвердженні статусу платника податку не перевищує 100 тисяч гривень.

 Зниження ставок ПДВ із 20% до 17%, податку на прибуток 2011 року – на шість відсотків, після чого щорічно – на один відсоток, до 16% 2014 року.

 Нульову ставку ПДВ застосовуватимуть при експорті, при продажу всередині країни ліків, дитячого харчування, надання послуг освіти та медицини. 

Важливо
Рекламники
і торговці золотом не зможуть бути "спрощенцями"
Після ухвалення Податкового кодексу деякі підприємці не зможуть здійснювати рекламну діяльність за спрощеною системою оподаткування. Зокрема спрощена система оподаткування не поширюватиметься на суб’єктів господарювання (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), які здійснюють:

 діяльність у сфері грального бізнесу;

 обмін іноземної валюти;

 виробництво підакцизних товарів;

 діяльність, пов’язану з експортом, імпортом, оптовим та роздрібним продажем підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пива);

 гуртовий та роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів (крім роздрібного продажу ПМС у ємностях до 10 літрів);

 видобуток та виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; гуртову, роздрібну торгівлю промисловими виробами з дорогоцінних металів, що підлягають ліцензуванню;

 діяльність у сфері фінансового посередництва;

 діяльність із надання в оренду земельних ділянок та нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їхніх частин;

 діяльність із надання в оренду житлових приміщень (споруд, будівель) загальна площа яких перевищує 150 кв. метрів;

 гуртову торгівлю і посередництво в гуртовій торгівлі;

 продаж товарів (послуг) через Інтернет, надають послуги Інтернет-провайдерів;

 зовнішньоекономічну діяльність;

 діяльність із перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату;

 діяльність із надання послуг у сфері телерадіомовлення відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення";

 діяльність із надання послуг з охорони.

Також спрощена система оподаткування не поширюватиметься на діяльність фізичних осіб – підприємців, які здійснюють:

 торгівлю виробами з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння;

 діяльність у сфері права;

 діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту;

 діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії;

 діяльність з консультування з питань комерційної діяльності та управління;

 діяльність з управління підприємствами, допоміжну діяльність у сфері державного управління;

 рекламну діяльність;

 посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна.
17-06-2010, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 5 450

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.