RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Резонансна справа довкола одного із супермаркетів Чернівців, де зарплату працівникам виплачували "у конвертах", переросла у всеукраїнське розслідування.

Як повідомив голова Державної податкової адміністрації в області Микола Козловський, діяла система: кур’єр розвозив готівку для виплати зарплати "у конвертах" всією країною. "У Чернівцях кошти затримали разом із кур’єром. Він віз 219 тисяч гривень", – зазначив головний податківець області.
У березні під час перевірки податківцями встановлено, що зарплату працівникам супермаркету виплачували за двома відомостями. За "білими" люди отримували офіційно нараховану зарплату. Гроші за "чорними" відомостями працівникам видавав начальник відділу охорони у кабінеті. Ці "чорні" відомості й вилучили податківці.

"П’ята частина підприємств показує зарплату на рівні мінімальної"
За підрахунками Сергія Кішкана, заступника начальника відділу оподаткування фізичних осіб ДПА, приблизно 20 відсотків підприємств показує зарплату на рівні мінімальної.

– Як свідчить практика, саме такі підприємства виплачують зарплату "у конвертах". Зараз важко прожити лише на мінімальну зарплату. Тому й виникає підозра, чому на цьому підприємстві усі отримують тільки мінімальну зарплату – від директора до прибиральниці. Немає таких районів в області, де усе було би "гладко". Зарплату "у конвертах" виплачують і у торгово-посередницькій, і у виробничій сфері. Коли здійснюємо перевірку, даємо запити у соціальні фонди. Трапляється навіть, що працівник здає роботодавцю трудову книжку, але запису про працевлаштування там немає. Тож і виходить, що працівник навіть не знає, що він працює неофіційно.

У середньому три-чотири рази на тиждень мешканці області повідомляють до ДПА про факти порушення роботодавцями трудового законодавства. Часто повідомлення надходять від звільнених працівників. Не порушують трудового законодавства, як правило, великі виробничі підприємства, будівельні компанії, бюджетні установи.

Зарплатню "конвертують" з однієї причини – надто велике навантаження на фонд оплати праці. Як пояснює Наталя БАТРАКОВА, оператор інформаційної Гарячої лінії з питань підприємництва, насамперед роботодавці йдуть у тінь через нарахування внесків до Пенсійного фонду, які становлять 33,2 відсотка. Тобто із зарплатні тисячу гривень роботодавець тільки до Пенсійного фонду повинен сплатити 332 гривні. Також по 1,5 відсотка потрібно відрахувати до фонду зайнятості та фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності тощо. У підсумку нарахувань, які сплачує роботодавець, набігає приблизно 40 відсотків від суми зарплатні, а в деяких випадках навіть більше. Крім того, із зарплат найманих працівників утримують 15 відсотків податку з доходів фізичних осіб. І загальне навантаження на фонд оплати праці зрештою сягає майже 60 відсотків. Зрозуміло, не всі роботодавці готові до таких витрат.

Майже сім тисяч працівників пішли у тінь
Нині існують дві основні схеми мінімізувати навантаження. Перша – у межах закону, коли працівників із найманих переводять у статус приватних підприємців, які сплачують єдиний податок. Інша – тіньова, коли лише частину зарплатні сплачують офіційно.

За даними управління Пенсійного фонду в області, минулого року кількість найманих працівників зменшилася на вісім тисяч. На 1046 збільшилася кількість приватних підприємців – "спрощенців". "Таким чином майже 6,9 тисячі осіб пішли в тінь через податковий тиск", – констатує Михайло Романів, начальник управління.

Експерти стверджують, що "вибрати" зарплати "з конвертів" лише агресивними методами не вдасться ніколи. Це стане можливим, коли законодавство стане чітким і узгодженим, а навантаження на фонд оплати праці знизиться.

– Насамперед потрібно запровадити єдиний соціальний внесок із сплатою його єдиному адміністратору, – зауважує Наталя Батракова. – Реальний розмір єдиного соціального внеску на рівні 25 відсотків, включаючи медичне страхування. Тоді нарахування будуть зменшені, і сплачуватимуть їх усі.
Марина Карасьова, Ольга Гнідан

Коментарі

Ігор Школа, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків ЧТЕІ КНТЕУ:
– Потрібно змінювати систему оподаткування. Адже підприємцям легше виплачувати заробітну плату "у конвертах", аніж сплачувати усі податки. Тоді й держава буде отримувати податки, і люди будуть жити нормально. Іншого виходу немає. "Агресивними" методами позбутися явища зарплат "у конвертах" не вдасться. Ось розкрили чернівецький супермаркет. І що далі? Великого впливу ні на роботодавців, ні на робітників, які отримують зарплату "у конвертах", не буде.

Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
– Хто буде платити за реформи у системі оподаткування? Традиційно великий бізнес за це не платить, а платить найманий працівник та малий підприємець. Бізнес знайде інші методи. Частина просто зійде з ринку. Платити "білу" зарплату стане непосильним тягарем. Тоді держава отримає на ринку зайнятості нових безробітних. І якщо держава хоче отримати кращу дисципліну сплати податків, то, по-перше, має проводити це коректно на підставі закону, а по-друге, постійно доводити, що можновладці ці гроші не розкрадають. n

офіційно
 За 2009 рік працівниками податкових органів області встановлено 2290 випадків виплати доходів 373 найманим працівникам за "чорною" відомістю.
6-05-2010, 11:02
Коментарів 0 Переглядів 3 620

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!