RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Експортують та імпортують товари нині майже 200 підприємств області. Частина з них завозить від закордонних замовників сировину, а потім їм же продає вже готові речі, зроблені руками місцевої "дешевої робочої сили".

Основними підприємствами-експортерами, за даними управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА, є ТОВ "Машзавод", АТВТ "Трембіта", ТОВ ВКТ "АРГО", ВАТ "Трикотажна фірма "Арніка", ТОВ "Букофрут", ТОВ "Розма".

Основні підприємства-імпортери: АТВТ "Трембіта", ТОВ ВКТ "АРГО", ВАТ "Трикотажна фірма "Арніка", ДП "Бодем-П", ТОВ "Баллаком", ТОВ "Полістар".
Скажімо, "Машзавод" останні 50 років – один із найбільших в Україні та СНД виробників обладнання для переробки, транспортування, зберігання нафти, газу та конденсату, енергетичного обладнання, устаткування для переробки сільгосппродукції, виноробства, хімічної промисловості. Завод працює на ринках Японії, Франції, Німеччини, Угорщини, Югославії, Болгарії, Індії, Іраку, Кіпру, Греції.

Фабрика "Трембіта" завозить із-за кордону переважно тканини, а експортує готові костюми, пальта тощо. Нині тут розпочався новий сезон – із квітня традиційно європейські виробники починають виготовляти зимові колекції одягу. "Працюємо із Францією, Італією, Німеччиною, Великобританією, Австрією, – розповіла генеральний директор "Трембіти" Стелла СТАНКЕВИЧ. – Невдовзі плануємо укласти контракт зі США – їхні представники приїдуть до нас у травні".

Окрім звичайних чоловічих костюмів, "Трембіта" також шиє форму для представників різних професій у країнах Європи – пілотів, залізничників тощо. Чимало одягу всесвітньо відомих брендів (італійського "Бенеттон", французького "Формен", австрійського "Поларіс") насправді виготовляють чернівецькі швачки. А зі вступом Румунії до Євросоюзу замовлень у фабрики побільшало.

– Вони в Європі самі вже практично нічого не шиють, – пояснює Стелла Станкевич. – Їм вигідніше, щоби шили ми, Китай, Індія, Мароко, В’єтнам. У Румунії також замовляли пошив одягу з давальницької сировини, але зараз там дорого шити – робітники з Румунії тікають за кордон за вищими зарплатами.
85 відсотків своєї продукції "Трембіта" відправляє за кордон. Нині на фабриці та її дочірніх цехах у Вінниці, Заліщиках, Корчівцях нараховується майже тисяча працівників.

Завдяки підприємству "Букофрут" Буковина відома в усій Європі як виробник екологічно чистих яблук. Концентрований яблучний сік та арому яблучну виробник експортує до Німеччини, Австрії, Польщі, Угорщини, Італії, Росії. "Наша продукція з яблук місцевого виробництва цінується за високу якість, – розповів гендиректор ТОВ "Букофрут" Сергій ГУМЕНЧУК. – Цього сезону наш асортимент зросте. Ми закінчили будівництво цеху із сушіння яблучного жмиху. Його використовують для годівлі великої рогатої худоби, інших свійських тварин, а також у хлібопекарській справі. Раніше жмих після відтискання соку ми утилізували, а тепер зможемо його сушити й продавати".
Надія МАКУШИНСЬКА

Статистика
Найбільші партнери – Росія, Iталія й Білорусь
За 2009 рік зовнішньоторговельний обіг товарами області зменшився на 37,9 відсотка проти 2008 року. Обсяг зовнішньоторговельного обігу становив 224,2 мільйона доларів. Експорт товарів знизився на 28 відсотків. Зменшилися експортні поставки: механічного обладнання, машин та механізмів (на 45,5%), недорогоцінних металів та виробів з них (на 48,9%), взуття (на 53%). Збільшилися обсяги експорту: продуктів рослинного походження (на 15,2 відсотка), меблів (на 9,3%), готових харчових продуктів (на 6,4%).
Імпорт товарів зменшився на 46,5 відсотка.
Знизився імпорт механічного обладнання, механізмів (на 70,7%), металів і виробів з них (на 64,5%), транспортних засобів (на 55,4%), живих тварин, продуктів тваринного походження (на 58,2%).
Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу товарами становило 15,4 мільйона доларів. Торгують буковинські підприємства з понад 80 країнами. Найбільші обсяги експортних поставок товарів здійснюються до Росії (18,9 відсотка від загального експорту за 2009 рік), Італії (15,6), Білорусі (13,8%), Німеччини (10,8%), Румунії (9,6%)
22-04-2010, 11:33
Коментарів 0 Переглядів 6 247


"Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів на завтра
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.