RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Наш лимонад п’ють в Америці

На вулиці Заводській, 44, у Чернівцях знаходиться найбільше в області підприємство з виготовлення безалкогольних напоїв. Хоча на ньому й досі збереглася вивіска "Роси Буковини", уже чотири роки тут працює інша фірма.

Нині завод входить до холдингу "Малбі Фудс" (холдинг має також заводи у Дніпроптеровську й Черкасах). На базі підприємства "Роси Буковини" створено ТОВ "Малбі-Захід" (воно нещодавно стало лауреатом акції вшанування лідерів економічного розвитку "Визнання-2009").

Нині в асортименті "Малбі-Захід" – мінеральні й солодкі води, яких приблизно 60 найменувань. Продають їх не лише в Україні, а й експортують до Німеччини, Ізраїлю, США.

На запитання, чи вигідно возити за океан з Чернівців солодку воду, керівник підприємства ТОВ "Малбі-Захід" Віталій КРУПКА лише знизує плечима:

– Я теж колись дивувався. Але потім зрозумів, що еміграція – поняття, яке важко пояснити. Наші люди, які з дитинства за Союзу звикли до лимонаду, за кордоном не відмовляють собі в задоволенні купити знайомий напій. На експорт у нас іде переважно серія "Ностальжі": газовані напої "Байкал", "Тархун", "Лимонад", "Ситро", "Дюшес".

В асортименті підприємства також напої з вмістом фруктових соків, питна негазована вода "Бон Буассон" тощо.
Криза вдарила і по цьому заводу. "На жаль, вода не займає ні перше, ні навіть четверте чи п’яте місце у споживчому кошику, – каже В. Крупка. – Тому з серпня продажі значно знизилися і ми мусили зупинити виробництво. Зараз є тенденція до стабілізації, ми нещодавно відновили виробництво. Зараз завод працює на повну потужність. Добираємо працівників до 200 осіб. Уклали торгові договори на шість місяці в".
Виробництво безалкогольних напоїв – сезонне. Найбільше виготовляється продукції навесні-влітку.
Надія ВАСИЛИШИН


Продали завод,
щоби не збанкрутувати
Тим часом від підприємства "Роси Буковини" залишилася, по суті, лише назва. Чому один з найбільших на заході України завод безалкогольних напоїв чотири роки тому було продано, ми запитали у Валентини ГРИНЧЕНКО, колишньої голови правління ВАТ "Роси Буковини", а нині – менеджера з цінних паперів ВАТ "Роси Буковини".

– Ми понад три роки шукали інвесторів або нових власників заводу. Дуже багато з-за кордону бізнесменів приїжджало. Їм підприємство подобалось, але з відкритим акціонерним товариством ніхто не хотів мати справи. Казали: "Ми купуємо майно, а з акціонерами ви самі розбирайтеся". Адже акціонери розкидані по всій Україні, хтось помер, а хтось виїхав. Скажімо, вкладе інвестор сто тисяч доларів у підприємство, а завтра акціонери дізнаються, що вартість акцій зросла, і захочуть забрати свої кошти.

Сьогодні виживають лише ті, хто реєструється приватним підприємцем і переходить на спрощену систему оподаткування. Ми ж платили всі податки на загальній системі і в зв’язку з цим були в гіршому становищі, ніж ті, хто цього не робить. Нас використовували як дешеву робочу силу. "PepsiCo" давала нам замовлення і ми виготовляли, а вони у нас продукцію забирали і продавали. Ми лише надавали послуги з виробництва.

Думаю, що акціонери ухвалили правильне рішення про продаж заводу. Ми після продажу заводу дуже активно віддавали гроші акціонерам.
Принаймні, ми не збанкрутували, як інші. Ми бачили, що треба продавати завод. Таким чином захистили інтереси акціонерів, бо отримали гроші за завод. Ці гроші належать акціонерам. Вони не пропали, так це трапилося у багатьох.

З історії підприємства
1990 – управлiння облхарчопрому, куди входило 14 підприємств, було перетворено у виробниче об’єднання з випуску продовольчих товарiв (далi продоб’єднання).
1991 – продоб’єднання вирiшило збудувати новий завод безалкогольних напоїв. Будівництво здійснювалося за рахунок засобiв пiдприємств-учасникiв і закінчилося 1992 року.
1994 – продоб’єднання виступило iнiцiатором створення спiльного українсько-болгарського пiдприємства у формi ЗАТ "Роси Буковини".
1995 – СП ЗАТ "Роси Буковини" перетворено у ВАТ.
1997 – приватизацiя закiнчена, акцiонерами стали понад 4000 фiзичних i юридичних осiб.
1996 – акцiонерним товариством "Роси Буковини" пiдписано угоду з компанiєю "PepsiCo Україна ЛТД" про спiльне виробництво безалкогольних напоїв за лiцензiєю "PepsiCo".
У рамках цiєї угоди пiдприємству "Роси Буковини" було передано для експлуатацiї нове сучасне устаткування на суму приблизно 1,5 мільйона доларiв.
2006 – рішенням зборів акціонерів ВАТ "Роси Буковини" завод продано, і він увійшов до торгово-промислової групи "Rainford".

Обіг акцій зупинено
ВАТ "Роси Буковини" нещодавно реорганізовано у ТДВ (товариство з додатковою відповідальністю). Обіг акцій ВАТ зупинено. Про це повідомив Віталій БУЛАТ, начальник територіального управління Державної комісії з цінних паперів:

– Товариство під час реорганізації надало інформацію про те, що в певний період буде здійснюватися обіг акцій. Хто з акціонерів хотів продати акції, той це зробив. Хто цього не зробив, може стати або засновником ТДВ і отримати ту ж частину статутного капіталу товариства (пай), що й мали раніше, або зайняти відсторонену позицію. У будь-якому разі їхньої частки у власників акцій ніхто не забере. Інша річ, якщо ці люди років десять не цікавилися своїми акціями, де гарантія, що вони згадають про них зараз.

Наступні збори акціонерів "Роси Буковини" заплановані на 11 травня. На них зокрема винесено питання про результати реорганізації ВАТ "Роси Буковини". Усього ВАТ має майже чотири тисячі акціонерів.

– Сьогодні реорганізація ВАТів – поширене явище, – розповів В. Булат. – Пов’язано це з тим, що торік набрав чинності закон "Про акціонерні товариства". Після цього утримання акціонерних товариств стало значно дорожчим, а контроль держави за їх діяльністю – жорсткішим. Тому суб’єкти господарювання почали втікати з цього поля. Хто хоче скористатися перевагою акціонерного товариства для залучення інвестицій, той перетворюється на публічне акціонерне товариство (ПАТ). Хто не хоче цим скористатися – втікає. А "Роси Буковини" уже продали все, що могли, тому й втікають з цього поля. Підприємства вже фактично не існує, залишилась лише назва.

На сьогодні в області є кількасот акціонерних товариств. І вони мають можливість обрати для себе оптимальну форму існування. Так, зараз реорганізовують акціонерні товариства "Трембіта", "Кварц", обіг акцій яких зупинено.
22-04-2010, 11:27
Коментарів 0 Переглядів 8 590

Теги -

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.