RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Таких високих ставок за банківськими депозитами, які спостерігалися торік (до 22-25% річних), невдовзі не залишиться. Лише за останні кілька тижнів відсоткові ставки за всіма видами вкладів у банках знизилися на 1-1,5 відсотка. І цей процес триватиме.

– Ставки за депозитами знижуватимуться і надалі у зв’язку з тим, що банки мають можливість залучати кошти дешевше, – пояснив фінансовий радник Євген ЖИТАРЮК. – Банки можуть залучити гроші під єврооблігації чи з материнських структур за кордоном під 8-12 відсотків. Це значно дешевше, ніж нинішні ставки депозитів. І взагалі дохідність депозитів до 25 відсотків річних – це забагато навіть для країн, які розвиваються.

Торік через кризу деякі банки йшли навіть на те, щоби працювати без прибутку, тільки би залучити кошти населення і вижити. У результаті за підсумками 2009 року лише кілька банків отримали прибуток, інші отримали мінусовий результат. Тепер, коли найбільша загроза минула, банки намагатимуться заробляти гроші і знижуватимуть депозитні ставки.

Сприяє цьому і те, що Україна готується отримати черговий кредит від Міжнародного валютного фонду та від Всесвітнього банку; пожвавлення західних інвесторів, які вкладають гроші у наш фондовий ринок; зростання суверенних рейтингів.

Банкіри прогнозують, що найвідчутніше знизяться ставки за короткостроковими депозитами у гривні.

– Рятуючись від дефіциту ліквідності, минулого року банківська система змушена була залучати депозити від населення іноді під 23-25 відсотків річних, – висловив думку Олександр ГРИШКО, заступник голови правління одного з банків. – Внаслідок формування такого дорогого пасиву маржа банків (різниця між депозитними та кредитними ставками, – ред.) досягла мінімального значення за всю історію вітчизняного банківського бізнесу. Рівень доходів від кредитування ледве перекриває вартість залучених ресурсів. Подальше збільшення вартості активів (кредитів) неможливо, тому що населення й компанії не можуть платити за кредитами 30 від­сотків річних. У такій ситуації банкам нічого не залишається, як знижувати процентні ставки за пасивами, тобто депозитами населення. При цьому найбільше знизяться ставки за гривневими короткостроковими депозитами (на строк до шести місяців). У той же час ставки по "довгих" внесках, скажімо, на один рік, можуть зберегтися на нинішньому рівні.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зниження ставок насамперед торкнулося депозитів "до запитання" (за такими вкладами клієнт має право забрати гроші з рахунку в будь-який час). Так, один з банків уже знизив ставки за уже укладеними договорами вкладів із правом поповнення та зняття коштів.

Ще один привід для зниження ставок за "короткими" вкладами – бажання фінансистів переорієнтувати громадян на зберігання засобів на більш дохідних вкладах без можливості зняття коштів. З відродженням кредитування банкам вигідніше залучати депозити на триваліший термін.

Економісти радять власникам заощаджень у такій ситуації скористатися можливістю до зниження ставок вигідно розмістити кошти. "Прогнозована інфляція на 2010 рік, за даними Кабміну – 13,4 відсотка, – каже Є. Житарюк. – Тобто поклавши гроші на депозит, можна зберегти їх від знецінення і ще кілька відсотків заробити. Такі високі відсотки за владами навряд чи повернуться. Тому вкладникам вигідно скористатися ситуацією і розмістити кошти на депозиті, вигідніше це зробити у гривні". 
Надія МАКУШИНСЬКА

На замітку вкладникам

n Відкриваючи депозит, уважно читайте договір. У договорах на ощадні вклади з правом поповнення й зняття коштів часто передбачається можливість зміни банком в односторонньому порядку відсоткової ставки.
n Зважайте не тільки на розмір ставки, а й на репутацію банку. Краще надати перевагу системному банку, який добре відпрацював у кризовий період.
n Пам’ятайте, що у більшості випадків щодо інвестицій діє принцип: чим вищий дохід, тим більший ризик. Вважається, що вклади у банках дають порівняно невисокий дохід і при цьому вони менш ризиковані. Натомість вкладення коштів у нерухомість, інвестиційні фонди, кредиті спілки – прибутковіше, однак більш ризиковано. n
1-04-2010, 11:32
Коментарів 0 Переглядів 3 559

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.