RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Після значного подешевшання у пік кризи (на 30-40 відсотків) чернівецька комерційна нерухомість почала дорожчати.

– Останні кілька місяців попит на оренду комерційних приміщень починає зростати, – розповідає Сергій БОСОВИК, генеральний директор агентства нерухомості. – Ціни підвищують приблизно на один відсоток щомісяця. Одразу це непомітно. Але за рік можна побачити, що після різкого зниження ціни підвищилися десь на 10 відсотків.

– Зараз вдалий час для купівлі комерційної нерухомості, тому що ціни дуже низькі, – розповідає Алла ВЛАЙКО, рієлтер. – Доки не відновили кредитування у банках, ті, хто мають власні гроші, можуть купувати. Адже з комерційної нерухомості можна отримувати прибуток. Крім того, ціни на неї, найімовірніше, не будуть нижчими.

Чим більша площа, тим дешевша її оренда

Ціни на оренду комерційних площ різняться від місця розташування та їхніх розмірів.

– На одній вулиці, на площі 500 метрів, ціна може різнитися, – каже Сергій Босовик. – Наприклад, вулиця Головна. В районі перехрестя з вулицею Шевченка тільки через те, що там є тролейбусна зупинка і прохідне місце, вартість квадратного метра – 20 доларів. А після перехрестя з вулицею Лук’яна Кобилиці вже за 15 доларів буде проблематично здати приміщення в оренду. В районі друкарні ціни будуть ще на 50 відсотків нижчі, хоч там прохідне місце, але це не центр.

Чим більше квадратних метрів у приміщенні, тим дешевше коштує його оренда.

За приміщення під офіс чи магазин з виходом на центральні вулиці площею 30-40 квадратних метрів люди платять від 20-35 доларів за кв. метр, а якщо це 70-100 кв. метрів, то ціна вже буде 15 доларів за
кв. метр або й нижча.

Найбільший попит є саме на маленькі приміщення, проте таких майже немає. Зате великі приміщення пустують. А після того, як зачинили зали ігрових автоматів, звільнились тисячі квадратних метрів площ. Деякі з них і досі пустують. А там, де площа становить 30-50 кв. метрів, вже давно відкрили магазинчики.
Нерідко підприємці кооперуються і разом орендують приміщення. "На вулиці Комарова, в районі готелю "Черемош", приміщення площею 70 кв. метрів винайняло троє підприємців, – говорить Сергій Босовик. – Вони розподілили його по відділах, кожен має свою територію. Один раз на місяць збирають кошти і платять за оренду власникові. Разом оренда коштує підприємцям дешевше, ніж кожен винаймав би приміщення окремо".
Крім орендної плати за приміщення, орендарі також мають сплачувати комунальні платежі. А розцінки на комунальні платежі комерційних приміщень вищі, ніж на житлові.

Найчастіше зачиняють магазини одягу
Останнім часом почали більше відкривати продуктові магазини, аптеки, страхові компанії. За словами рієлтерів, подібний бізнес є рентабельним. "Продуктові магазини, аптеки та ювелірні магазини окуповують себе. Також почали відкривати більше кафе, барів та салонів краси", – зазначив Сергій Босовик.

За спостереженням рієлтерів, чи не найбільш ризикований зараз бізнес – торгівля одягом та взуттям. Він приносить невеликий дохід.

– Одне приміщення ми тричі здавали під той самий бізнес. Це були магазини з продажу одягу. Перший магазин працював три місяці, другий – два місяці, його теж закрили, а третій орендар винайняв це приміщення і вже рік працює. Якщо продажі стоять, оренда просто "з’їдає" підприємців, – говорить Сергій Босовик.

– Минулий рік був дуже важким, тоді мало хто брав приміщення в оренду, – говорить С. Босовик. – А зараз вже почалася стабілізація ринку, люди бачать якісь перспективи, винаймають приміщення більш активно.

Деякі бізнесмени купують нерухомість просто для того, щоби хоч кудись вкласти гроші.

– Орендую приміщення дешевше у своїх родичів, завдяки цьому витрати на оренду менші, – розповіла підприємець Олена ЦІПКО, продавець косметики та біжутерії. – Заробітки у мене невеликі, і за таких умов ще можна якось жити. А так, навіть не знаю, чим треба зараз торгувати, щоб "витягувати" таку дорогу оренду.
Щодо цін на купівлю комерційної нерухомості, то, за словами фахівців, хороших місць зараз мало. Продають приміщення власники рідко, тому що немає куди вкласти гроші. Гроші знецінюються, а нерухомість дає хоч якийсь прибуток. Тому в цих приміщеннях власники або самі працюють, або здають їх в оренду.

Ціни на купівлю приміщень під бізнес – від 1500 до 5000 доларів за кв. метр. На околицях, скажімо, в районі вулиці Білоруської, ціна приміщення з ремонтом – 900 доларів за кв. метр.

Вартість оренди комерційних приміщень у Чернівцях
Центр міста: вул. Головна вул. Червоноармійськавул. І. Франка вул. Шевченкапроспект Незалежності 15-2510-2020-2510-1515-35
вул. Південно-Кільцева, Садгора 5-7
вул. Головна, район обласної друкарні від 10
25-03-2010, 12:32
Коментарів 0 Переглядів 4 329

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.