Вже нині на чернівецьких ринках кілограм цукру коштує 10-11 гривень, а ще ж не розпочався сезон домашньої консервації. Тобто слід очікувати чергового стрибка цін на цей солодкий продукт.
Буряк не вирощують, бо затрати великі
– Декілька років тому країни Заходу почали купувати цукрову тростину в Аргентини та Бразилії – для виробництва біопального, значно скоротивши посіви цукрових буряків, – розповідає Олег НАДТОЧІЙ, начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА. – Тепер втрачене намагаються відновити, однак швидко це зробити не вдасться. В Україні теж є проблеми з буряківництвом. Селяни не хочуть вирощувати цукросировину, бо затрати великі та немає можливості придбати необхідну техніку. Аналогічна ситуація й серед фермерських господарств. Торік уряд пообіцяв платити сільгоспвиробникам за гектар посіяних цукрових буряків 750 гривень. І хоча це сума невелика, обіцянку не було виконано. Цього року немає держбюджету, тому говорити про державну фінансову підтримку галузі не можна. Попередня домовленість на рівні Мінагрополітики була про те, щоб ціна гектара посівів цукрових буряків становила 1500 гривень. Причому відразу після посіву виплачують 750 гривень, далі, якщо врожайність становить понад 250 центнерів, виплачують решту. Якщо ж врожайність менша, ще дають 250 гривень, тобто загалом виходить 1000 гривень. Зараз ми орієнтуємо товаровиробників області на те, що у будь-якому випадку вартість тонни вирощених цукрових буряків зросте, до того ж, суттєво. Орієнтуємося ж на великі агроформування та фермерські господарства.
– Хто перероблятиме цукросировину?
– Маємо намір запустити в експлуатацію Чернівецький цукровий завод, працюватиме й цукрокомбінат "Хрещатик" у Заставнівському районі. Для останнього підприємства вдалося "вибити" в галузевого міністерства квоту на виробництво цукру-піску обсягом 15 тисяч тонн. Комбінат зобов’язався власними силами посіяти цукрові буряки на площі 1200-1300 гектарів, що дасть можливість із вирощених коренів виробити 9000-9400 тонн цукру. Також підприємство уклало відповідні угоди з виробниками сировини в Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях. Сподіваємося, що й буковинські фермери зможуть засіяти хоча би дві тисячі гектарів буряків.
Де був цукрозавод, вже й стіни розбирають
– На Буковині динаміка зубожіння буряківництва ще більша, ніж в Україні, – вважає Павло МЕЛЬНИК, директор Української науково-дослідної станції карантину рослин. – Торік площі під буряки в області становили приблизно дві тисячі гектарів, що в 3,5 разу менше, ніж за часів Австро-Угорщини (1913 рік), у 4,5 разу менше, ніж за часів Румунії, та в 19 разів менше, ніж за Союзу (1960 рік). Зауважте, що Буковина свого часу виробляла 110 тисяч тонн цукру, що давало можливість повністю забезпечити населення та харчову промисловість власним продуктом. А з переробних чотирьох підприємств залишився лише "Хрещатик", а цукрозавод у Зарожанах Хотинського району навіть стіни розбирають.
– На мою думку, виробництво цукрових буряків доцільно сконцентрувати у найбільш сприятливих для вирощування цієї культури областях – Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській, Черкаській і частково у Чернівецькій, Тернопільській і Київській, – каже Володимир ДАНЬКОВ, доктор сільськогосподарських наук. – А це приблизно 600-700 тисяч гектарів, що може забезпечити внутрішній ринок країни цукром (квота А і виробити на експорт понад 1,5 мільйона тонн солодкого продукту).
Наразі вигідніше вирощувати картоплю, ніж цукрові буряки, – ділиться Василь СОЛОМКО, фермер з Банилова Вижницького району. – Але якщо уряд збільшить дотаційну ціну за гектар посівів, зросте вартість тонни буряків та не обманюватимуть нас при здачі продукції на переробних заводах, товаровиробники змінять свою позицію.
Василь ГРИНЮК
25-03-2010, 12:03
0
4 329