RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Минулого кризового року обсяг зовнішньої торгівлі області зменшився на 38 відсотків проти рівня 2008 року й становив
224,2 мільйона доларів. Позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу товарами становило 15,4 мільйона доларів.

– Минулого року через кризу в області зменшилися обсяги й експорту, і імпорту. Подібна ситуація спостерігається й загалом в Україні. Область за підсумками року має позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу, тоді як загалом в Україні сальдо негативне, – розповів Сергій КУРЕННОЙ, начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА. – Це спричинено несприятливою кон’юн­ктурою світових товарних ринків, змен­шенням попиту та світових цін, курсовими коливаннями світових валют, нестабільністю курсу національної валюти, сповільненням інвестиційної активності.
Так, якщо 2008 року підприємці області досить масово завозили імпортні автомобілі, то торік ввезення транспортних засобів зменшилися на половину. Ще відчутніше скоротилися поставки в область імпортного м’яса, яке завозили переважно з Німеччини та Польщі м’ясопереробні підприємства Буковини.
Однак деякі з підприємств області, попри кризу, збільшили обсяги зовнішньої торгівлі. Зокрема "Арніка" працює на давальницькій сировині з німецьким підприємством і виготовляє білизну на замовлення відомого європейського бренду. До числа лідерів за обсягами торгівлі потрапило підприємство "Букофрут", яке експортує яблучний концентрат переважно до Росії. Збільшив обсяги експорту гумового взуття також завод "Розма". Натомість фабрика "Буковинка", яка раніше входила до десятки лідерів, зменшила обсяги зовнішньої торгівлі.
Торгували буковинські підприємства й підприємці торік із партнерами з 82 країн світу. 
Надія МАКУШИНСЬКА

Експорт: зросли поставки фруктів та меблів
Експорт товарів за рік знизився на 28 відсотків. Зменшилися експортні поставки механічного обладнання, машин та механізмів – на 45,5 відсотка, недорогоцінних металів та виробів із них – на 48,9 відсотка, взуття – на 53 відсотка, деревини й виробів із деревини – на 17,7 відсотка, текстилю та текстильних виробів – на два відсотки. Збільшилися обсяги експорту продуктів рослинного походження (на 15,2 відсотка), меблів (на 9,3 відсотка), готових харчових продуктів (на 6,4 відсотка).
Основні підприємства-експортери: ТОВ "Машзавод", АТВТ "Трембіта", ТОВ ВКТ "АРГО", ВАТ "Трикотажна фірма "Арніка", ТОВ "Букофрут", ТОВ "Розма".
Найбільші обсяги експортних поставок товарів здійснювалися до Росії (18,9 відсотка до загального експорту), Італії (15,6), Білорусі (13,8), Німеччини (10,8), Румунії (9,6), Молдови (6,0), Польщі (4,1).
Майже чверть усіх товарів, що експортувалися з Буковини – це механізми та обладнання (основний їхній виробник – машзавод). П’ята частина – текстиль (це переважно виготовлений "Трембітою" і "Арнікою" одяг). 16 відсотків – деревина та вироби з неї, які традиційно вивозять з області до Молдови, Румунії, Італії, Польщі.
За рік зріс експорт плодів та горіхів – їх закуповували підприємства Туреччини та Італії. Також збільшився експорт меблів до Італії та Німеччини. 

Iмпорт: найвідчутніше впали закупівлі обладнання
Імпорт товарів за рік зменшився на 46,5 відсотка. Це спричинено зниженням обсягів імпорту механічного обладнання, машин та механізмів (на 70,7 відсотка), недорогоцінних металів і виробів із них (на 64,5), транспорту (на 55,4), живих тварин, продуктів тваринного походження (на 58,2), полімерних матеріалів, пластмас і каучуку (на 34,5), продукції хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості (на 34,3), текстилю та текстильних виробів (на 24,3).
Третину всіх завезених в область товарів склали текстиль та текстильні вироби, 12 відсотків – полімерні матеріали, пластмаси та каучук, 11,6 – транспортні засоби, 10 – недорогоцінні метали та вироби з них.
Основні підприємства-імпортери: АТВТ "Трембіта", ТОВ "АРГО", ВАТ "Трикотажна фірма "Арніка", ДП "Бодем-П", ТОВ "Баллаком", ТОВ "Полістар". 

Торгівля послугами зростає завдяки перевізникам і студентам
Торгівля послугами зростає завдяки перевізникам і студентам
У сфері послуг, на відміну від торгівлі товарами, область має відчутні досягнення. Експорт послуг зріс удвічі й становив 6,4 мільйона доларів, імпорт збільшився на 13,9 відсотка й дорівнював 4,4 мільйона. Найбільшу частку в обсязі експорту послуг займали послуги транспорту (65,8 відсотка від загального експорту послуг по області). Послуги в сфері освіти – зокрема завдяки закордонним студентам, які навчаються в медичному університеті й інших вузах, становили 20,2 відсотка. 9,5 відсотка припадає на послуги в операціях із нерухомістю, здавання під найм тощо – такі послуги, зокрема, надаються закордонним фірмам, які орендують у Чернівцях площі на виставках та ярмарках.
У структурі імпорту послуг переважали: послуги в операціях із нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам (58,3 відсотка) та послуги транспорту (38,9). 
4-03-2010, 11:15
Коментарів 0 Переглядів 2 668

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.