RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Уважно розглядайте гроші, які дають на здачу. Про це попереджають фахівці Нацбанку. За словами Богдана КОВЧА, начальника управління НБУ в області, останнім часом на Буковині значно зросла кількість фальшивих грошей, які вилучають з обігу. Причому друкують як дрібні купюри, до 20 гривень, так і двохсотки й навіть 500-гривневі банкноти.

Точно визначити, справжня купюра чи підроблена, дозволяє спеціальне обладнання, яке є в банках та торгових точках. Однак більшість варіантів підробок під силу розрізнити й при детальному розгляді. Перше, про що необхідно пам’ятати, – наявність водяного знаку. Виготовити його складно, а імітація за допомогою фарб і жирів часто недосконала. Справжній водяний знак видно лише на просвіт, а імітаційний – під будь-яким кутом.

Звертати увагу потрібно також на якість паперу: фальшива купюра складається із двох окремих шарів. Фарби на підробках не завжди якісні, тому кольори інколи можуть переливатися, а при потраплянні на поверхню купюри води фарба розмокає й часто залишається на руках. Тож іноді для перевірки досить намочити й потерти край банкноти.

НБУ радить звертати увагу й на захисні волокна, які зловмисники підробляють, наносячи їх на поверхню банкнот, тоді як на справжніх купюрах вони знаходяться в шарі паперу.

Ще однією ознакою підроблених грошових знаків є відсутність рельєфності, яка відчувається на дотик на справжніх банкнотах. Крім того, у підробках
немає поступового переходу від темних кольорів деталей малюнка до світлих.

Найбільший ризик отримати фальшиву купюру – у нічний час. Нерідко ними розраховуються на заправках, у цілодобових крамницях, на ринках. Ще один шлях – обмін валюти на чорному ринку. Тому НБУ закликає обмінювати гроші лише в банках.

Якщо банкнота викликає підозру, відразу поверніть її касиру. Якщо підробка вже виявлена в гаманці, можна звернутися в будь-який банк і вимагати від касира прийняти підозрілу купюру на експертизу. Якщо банкноти виявилися справжніми, їхню суму повністю відшкодовують! Фальшиві банкноти передаються до МВС, а збиток, понесений їхнім власником, не компенсують.
Надія МАКУШИНСЬКА

На замітку

Кількість вилучених підробок банкнот номіналом 200 гривень останнім часом зросла удвічі. Підробляють купюри різних років випуску. Фахівці облуправління НБУ визначили два основні види підробок банкнот номіналом 200 гривень 2001 року випуску.
Варіант 1. Банкноти склеєно із двох аркушів. Флуоресценція паперу відсутня.
Водяний знак та захисну стрічку імітовано на принтері на внутрішньому боці одного зі склеєних між собою аркушів паперу. Мікротексти не відтворено. Розетка сірого кольору в правому нижньому куті банкноти містить зображення "200". На справжній банкноті ця розетка срібного кольору й містить приховане зображення "200", яке видно лише під час розглядання банкноти проти світла під певним кутом. Невидимі захисні волокна флуоресціюють синім кольором (на справжній банкноті – жовтим і зеленим).
Варіант 2. Поверхня банкнот може бути гладкою або деформованою шляхом тиснення. Флуоресценція паперу відсутня. Захисна стрічка й водяний знак імітовані на лицьовому боці банкноти та покриті прозорою речовиною, яка спостерігається в УФ-променях як темне зображення.

Захисні елементи банкнот
(на прикладі купюри номіналом 200 гривень 2007 року випуску)
1. Колір паперу (у цьому випадку – рожевий, що відповідає переважаючому кольору зображень на банкноті).
2. Водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти – видимий лише під час розглядання банкноти проти світла.
2а. Світлий елемент водяного знака. Зображення графічного знака гривні, видиме під час розглядання банкноти проти світла.
3. Рельєфні зображення – портрет, малюнок, написи, позначення для сліпих, лінії. Їхня шорсткість відчувається на дотик.
4. Приховане зображення – позначення цифрового номіналу, видиме під час розглядання банкноти під гострим кутом
до джерел світла.
5. Захисна кодована стрічка – повністю занурена в товщу паперу, містить напис "200 грн", тризуб та позначку "200".
6. Цифра "200" надрукована фарбою, що змінює колір від бузкового до зеленого під різними кутами.
7. Різка зміна кольору на елементах зображення.
8. Зміщене зображення – повністю цифру "200" видно лише проти світла.
4-03-2010, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 3 999

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.