RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Марина КАРАСЬОВА
Чернівчани мають право приватизувати безкоштовно 10 соток для обслуговування житлового будинку, відповідно до Земельного кодексу. Щомісячно в середньому 350 мешканців міста користуються таким правом і стають власниками земельної ділянки, не витрачаючи кошти. А приблизно 200 оплачують процес приватизації. І в першому, і в другому випадках є свої переваги та недоліки.
Приватизують в усіх районах, окрім центру
Приватизувати можна ту земельну ділянку, яку людина вже використовує і обробляє. У Чернівцях це садибна забудова районів Роші, Клокучки, Садгори, Гарячого Урбану тощо, де мешканці мають власні житлові будинки і присадибні земельні ділянки біля них. Зараз приватизація землі для обслуговування житлових будинків відбувається в усіх районах міста, за винятком центру – в історико-заповідній частині приватизація не дозволена.
Земельним кодексом розміри ділянки, яку можна приватизувати за рахунок держави, визначено – до 10 соток. Оскільки багато ділянок, які виділялися ще за Союзу, мають в середньому шість-вісім соток.
Також на площу ділянки впливають так звані "червоні лінії". Тобто якщо в перспективі заплановане розширення вулиці, певну площу відповідно до цих "червоних ліній" надають в оренду, наприклад, на 5-10 років. Весь цей час людина може користуватися землею, але будівництво капітальних об’єктів тут заборонено.
Не потрібно витрачати час на біганину
Передача чернівчанам земельних ділянок у власність відбувається відповідно до Земельного кодексу та інших нормативних документів. А згідно з Постановою Кабінету Міністрів №844 і внесених до неї змін (Постанова Кабміну №1112) у жовтні минулого року розпочалася безкоштовна видача державних актів.
– Якщо до постанови Кабінету Міністрів громадяни сплачували за виготовлення технічної документації приблизно 850 гривень (середня вартість у Чернівцях), то тепер ці кошти сплачує держава, – каже Віталій ЧИНЧИК, начальник управління земельних ресурсів департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради. – Людині залишається тільки написати заяву до департаменту, а через певний час отримати державний акт на земельну ділянку. Тобто участі в оформленні брати не потрібно, постанова позбавила людей необхідності бігати всіма інстанціями і витрачати час.
Безкоштовного оформлення довго чекати
Приватизувати ділянку біля свого будинку в місті коштує приблизно 1200 гривень – 850 гривень за виготовлення технічної документації плюс витрати на реєстрацію в центрі ДЗК. Звісно, багато людей хочуть скористатися можливістю безкоштовної приватизації. Тому виникає недолік – оформлення всієї документації займе не місяць і не два. Проектні організації виконують замовлення почергово. Тому людина, яка написала заяву зараз, буде в списку далеко не в першій сотні.
Якщо чекати немає часу, земельну ділянку можна приватизувати за власний рахунок. Тоді державний акт можна отримати швидше. "Якщо людина виїжджає або їй потрібно пришвидшити процес приватизації через обмін чи продаж майна, вона може звернутися на приватизацію і заплатити проектній організації з власних коштів. Тоді питання можна вирішити протягом двох місяців і швидше", – запевняє Віталій Чинчик. 

Якщо ділянка понад 10 соток
Земельна ділянка біля житлового будинку може становити, наприклад, 15 соток. Але, згідно з постановою Кабміну, безкоштовно можна приватизувати тільки 10 соток.
– Історично склалося, що присадибні ділянки, наприклад, в Садгірському, в Шевченківському районах становлять понад 10 соток. В такому випадку раджу чернівчанам, хоч вони і можуть безкоштовно приватизувати 10 соток, не користуватися цим правом. За п’ять соток їм все одно доведеться платити. І якщо людина хоче отримати повноцінну ділянку, де 10 соток стають приватною власністю, а п’ять надається в оренду для обслуговування житлового будинку, то оформляти потрібно одразу повний пакет документів. Тим паче, у Чернівцях є багато ділянок і на 20, і на 30 соток.
Якщо користуватися п’ятьма сотками без жодних документів, то Земельний кодекс трактує це як самовільне захоплення землі.

Купити можна за 50-90 гривень
за квадратний метр
Землею понад 10 соток можна користуватися на умовах оренди, а можна викупити в міської ради.
– Вже є така практика, відповідні положення, затверджені міською радою, щодо продажу залишків земельної ділянки, – пояснює Віталій Чинчик. – Вартість землі встановлює незалежний експерт. Вона може коливатися від 50 до 90 гривень за квадратний метр.
Ціна залежить від місця розташування земельної ділянки. Наприклад, якщо місце привабливе, з розвиненою інфраструктурою, квадратний метр оцінюють дорожче. А якщо, наприклад, ділянка на схилі чи є ризик підтоплення, ціна знижується.
Викупивши земельну ділянку, людина вирішує питання користування нею назавжди. Її статус визначено – це приватна власність, до якої міська рада вже стосунку немає. 

Від надлишків
можна відмовитися
Можна приватизувати 10 соток, а від надлишку землі відмовиться. Проте часто чернівчани відмовляються від надлишку, щоби приватизувати дозволену законом ділянку безкоштовно, а іншою землею просто користуватися.
– Не раджу такого робити, – говорить Віталій Чинчик. – Оскільки в такому разі ділянка, від якої відмовилися, обліковується як землі запасу Чернівців. І в будь-який момент її можуть використати для потреб міста. Наприклад, об’єднавши кілька ділянок, землю можуть надати під індивідуальне будівництво черговику. Якщо людина вважає, що просто буде користуватися землею, не оформивши документи, то це самообман, до того ж, максимум на три-чотири роки. За цей час, це я точно можу сказати, завершиться інвентаризація землі в місті.
І якщо людина добровільно визначилася, що їй потрібно тільки 10 соток для обслуговування свого будинку, то в майбутньому скасувати своє рішення вона не зможе навіть через суд. Адже це був добровільний вибір. 

Процедура
приватизації ділянки:
 користувач земельної ділянки пише заяву в департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин;
 сесія міської ради надає дозвіл на виготовлення технічної документації;
 документи потрапляють до міського управління земельних ресурсів

Держкомзему, що
розташоване на
вул. Кохановського;
 Держкомзем укладає договір з проектною організацією, що виготовляє документи і передає їх до департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин з висновками і уточненою площею земельної ділянки;
 документацію ще раз виносять на розгляд сесії, після чого документи передають у ДЗК для виготовлення державного акту на землю;
 користувач отримує державний акт і стає власником ділянки біля будинку. 
25-02-2010, 12:35
Коментарів 0 Переглядів 21 991

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.