RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пільгові кредити молоді на придбання житла сьогодні можуть отримати лише одиниці.

"Щороку держава дедалі менше фінансує це. 2009 року взагалі не було виділено коштів на нове будівництво, – повідомив начальник консультаційного центру Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр МІЦУРИК. – Та будівництво не припиняється. За кошти міста будують два дев’ятиповерхові будинки на вулиці Руській, 235В. Загальна кількість квартир – 256.

Але у дев’ятиповерхівках збудовано поки що лише перший поверх, а деякі майбутні новосельці кредити на квартири тут отримали ще 2006 року. Гроші вони увесь цей час виплачують, а житла досі не дочекалися. Скільки часу молодим людям необхідно, щоби дочекатися власної оселі, невідомо.

У Чернівецькому обласному представництві Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву відмовилися надати будь-яку інформацію про те, хто ж стане власниками квартир у довгобуді, придбаних у кредит.

Порядок видачі кредитів визначають за спеціальним механізмом набрання балів. Наприклад, якщо претендент на позику користується пільговим правом позачергового отримання житла – отримує 10 балів. Якщо у нього ступінь кандидата наук – один бал тощо. У підсумку першими отримують кредити ті, хто набирає найбільше балів. Тому часто виникають парадоксальні ситуації – людина написала заяву 1998 року і досі стоїть у черзі, а ті, хто подав заяву 2008 року, вже виплачують кредит.

"Немає значення, де працюють клієнти фонду: у державній чи приватній установі. Враховується загалом офіційний дохід", – зазначає Олександр Міцурик.

Для того, щоб отримати такий кредит, необхідно написати заяву, набрати бали за шкалою першочерговості і чекати черги. Всі заяви автоматично перевіряє відповідна комп’ютерна система. Однак якщо сімейний дохід не дотягує позначки 2400-2600 гривень, комп’ютер її навіть не прийме.
Галина СКРИПНИК

На замітку
Умови отримання державного кредиту:

вік молодої сім’ї чи самотнього молодого громадянина не повинен перевищувати 35 років;
перебування кандидата на обліку серед громадян, які потребують покращення житлових умов;
підтвердження своєї платоспроможності (витрати на погашення кредиту та комунальні платежі не повинні перевищувати 50 відсотків сукупного доходу сім’ї на місяць);
внесення кандидатом на свій особовий рахунок, який відкриває регіональне відділення фонду в банку-агенті, першого внеску не менше шести відсотків передбаченої вартості будівництва (реконструкції) чи експертної оцінки вартості об’єкта кредитування.

У разі, якщо ціна одного квадратного метра житла перевищує середню вартість по регіону або площа придбаного житла більша за нормативну, позичальник за рахунок своїх коштів сплачує додаткову вартість будівництва та вартість площі, яка перевищує нормативну. Кредити на житло надають терміном до 30 років. Кредит видають із розрахунку вартості квадратного метра 3953 гривні.

Позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі трьох відсотків річних суми зобов’язань.
Позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом.
Позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашають
25 відсотків суми
зобов’язань за кредитом.
Позичальникові, який має трьох і більше дітей, погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.

Пільги мають громадяни за умови їхньої постійної роботи у сільськогосподарському виробництві, в соціальній сфері села або органах місцевого самоврядування на селі. Їм держава у порядку, встановленому законодавством, погашає 25 відсотків суми наданого кредиту додатково до вищевказаних пільг.
25-02-2010, 11:16
Коментарів 0 Переглядів 2 548

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.