RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

М’ясо й молоко дешевшатимуть із лютого

Про цукор по чотири гривні чи твердий сир по 37 гривень за кілограм нині можна лише згадувати. Стрімко зросли ціни також на овочі, молокопродукти, яйця. Чого чекати надалі й чи повернуться дешеві продукти – про це розповів Віктор ЛАЩАК, начальник Держінспекції з контролю за цінами в області.

– Продукти дорожчають буквально на очах. Із чим пов’язаний такий стрибок?

– 72 відсотки продуктів, які продають на Буковині, завозять з інших регіонів. І лише на 28 відсотків ціни формуються в області. До Нового року майже всі продукти подорожчали. У січні зросла ціна хлібобулочних вибрів, цукру, олії, яєць. Більшість хліба випускає Чернівецький хлібокомбінат, причиною зростання цін на його продукцію стало підвищення зарплат та збільшення виробничих витрат. На решту продуктів ціни підвищили виробники, які знаходяться за межами області.

Фасований цукор стає розкішшю
– За інформацією Держінспекції з контролю за цінами, в Україні планують перевірити підприємства, які гуртом скуповують цукор, фасують його й відправляють у роздрібні мережі – бо іноді на цьому етапі продукт дорожчає на 30-40 відсотків. Чи справді причиною подорожчання цукру є накрутки посередників?

– Річ у тім, що зараз немає регулювання того, скільки може коштувати фасування продукту. Підприємець може пересипати цукор із мішків у поліетиленові пакети й за це хоч удвічі підвищити його ціну – включити до витрат вартість дорогого обладнання чи інше. Законодавство не обмежує витрати при фасуванні. У нас в області фасований цукор у середньому дорожчий на 10-15 відсотків, за ваговий.
Хоч на Буковині цукор і не виробляється, ми під час перевірок поставок цукру з інших областей висловлювали свої сумніви щодо правомірності підвищення цін деякими заводами. Загалом в Україні на виробників цукру за порушення декларування цін накладено штрафів на 152 мільйони гривень.

– То чи буде цукор і надалі дорожчати?

– Усе залежатиме від кроків уряду: якщо запровадять протекційне мито, завезуть сирець чи обмежать оподаткування цукрозаводів, цукор може бути трохи дешевшим. Але взагалі торік в Україні цукрових буряків зібрали на третину менше, ніж потрібно для забезпечення цукром внутрішніх потреб, тож дефіцит відчувається.

– Ціна твердого сиру сягнула 70 гривень за кілограм – чи не надто різке підвищення?

– Виробників сиру в області немає. А подорожчання молокопродуктів уряд сам спровокував, запровадивши з першого січня мінімальну закупівельну ціну на молоко 2,60 гривні за літр. Це непогано для селянина, але б’є по кишені покупця.
Підприємцю дають 10 днів, щоби "виправити" цінники

– Як ви можете впливати на рівень цін?

– Уряд дав повноваження облдержадміністраціям впливати за двома напрямками. По-перше, виробники при підвищенні цін більш ніж на один відсоток на місяць повинні подати до інспекції дані про причини подорожчання й отримати відповідний висновок. Ми перевіряємо дані виробника, однак на перевірку не виїжджаємо. Коли виробник отримує наш висновок, він звертається до облдержадміністрації й там декларує підвищення ціни. Однак це мало впливає, бо таке декларування цін поширюється лише на основні продукти – скажімо, масло 72% жирності, молоко 2,5%, сметану 20-відсоткової жирності. А виробники часто ставлять трохи більшу жирність і уникають контролю.

Другий наш спосіб впливу – обмеження торгових надбавок. Тобто того навару, який реалізатор отримує завдяки націнці до ціни виробника. Ці націнки обмежені на 12 основних продуктів харчування й складають від восьми до 12 відсотків. Але таких порушень у торговельній мережі ми практично не реєструємо.

– Однак часто можна бачити в гастрономах, як той же хліб "Орільський" замість 2,70 гривні коштує три гривні, а на ринку – і більше.

– Я сам у магазині бачив хліб по три гривні, але не маю права за це перевірити магазин. Доходить до абсурду – нашій інспекції потрібно запланувати перевірки на три місяці, а перед перевіркою повідомити керівника магазину за десять днів. Позапланові перевірки обмежено й Постановою Кабміну, і Указом Президента. Тому навіть якщо покупець нам напише заяву, принесе чек із завищеною ціною хліба – ми зможемо перевірити власника магазину не раніше, ніж через три місяці. При цьому власники 80 відсотків закладів торгівлі області – це фізособи, приватні підприємці. А вони не зобов’язані зберігати документи. Зараз перевірки дуже обмежені, влада заграє з бізнесом. Думка бізнесу нині важливіша, ніж соціальні стандарти. Однак людям у разі завищення ціни слід зберігати чек і скаржитися до нашої інспекції.

– То виходить, що ціну диктують магазини?

– У цій ситуації ми можемо також застосовувати методи рейдів, залучати правоохоронні органи, щоби якось впливати на рівень цін і при цьому не порушувати закон.

Чим далі від міста – тим вищі ціни

– Який штраф загрожує власникові торгової точки, якщо порушення доведете?

– Штраф у трикратному розмірі незаконно отриманого доходу. Тобто якщо підприємець продав 100 буханок хліба не по 2,70 гривні, а по 3,0 гривні, він незаконно заробив по 30 копійок на буханці. Штраф складе 90 гривень.

– У яких торгових точках частіше завищують ціни?

– У районах, у глибинці. Туди й перевірки рідше доходять. У нас на область усього 12 інспекторів. Тим більше, що попереджаємо про перевірку за десять днів – за цей час підприємці або встигають навести лад із цінниками, або вважають за краще зачинитися й перечекати.

– Можете зробити прогноз, чого чекати від цін найближчими місяцями?

– На молочну й м’ясну продукцію зараз сезонний пік цін. Щороку уже наприкінці лютого настає подешевшання, бо починається піст і зменшується попит на ці товари. Овочі минулорічного врожаю зазвичай дорожчають аж до кінця весни. Ціни на олію, крупи, борошно залишаються більш-менш стабільними. Ціна цукру щороку досягає свого максимуму на початку літа, коли настає сезон закруток. А в більш віддаленій перспективі ціна продуктів залежатиме від врожаю – яку основу закладемо, те й отримаємо. 
Надія МАКУШИНСЬКА
28-01-2010, 11:26
Коментарів 0 Переглядів 5 357


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!