RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Виробляємо дедалі більше курятини й соків


Харчова промисловість – один із найважливіших видів економічної діяльності в області.

Кількість видів продукції на підприємствах цього різновиду діяльності області перевищує 100 найменувань, за даними Головного управління статистики в області. Провідними видами є виробництво м’яса та м’ясних продуктів, хліба та хлібобулочних виробів, напоїв, перероблення та консервування овочів та фруктів.

2009 року в області виробляли харчові продукти й напої понад 50 підприємств. Серед найбільш потужних – ПП "Колос", ВАТ "Новоселицький птахокомбінат" – "М’ясо Буковини", "Чернівецький хлібокомбінат", "Чернівецький олійножировий комбінат", ВТКФ "Буковинка", ЗАТ "Буковинапродукт", ТОВ "Галс-2000", ДП Неполоківський комбінат хлібопродуктів, Тарасовецька птахофабрика, Чернівецький міський молочний завод, ПП "Антарес-7", ТОВ "Платан-96", ТОВ фірма "Італобоніфіка", підприємство "Ріо", ПП "Кліпсидра", ТОВ "Галс ЛТД", цукрозавод "Хрещатик", ТОВ "Букофрут".

2009 року не випускали харчову продукцію цукровий завод "Хрещатик" та МПП "Поляріс" (виробництво олії). Визнано банкрутами та перебувають на стадії ліквідації "Екосир" та Карапчівський спиртзавод. На початку 2010 року припинив працювати Чернівецький міський молокозавод. А Чернівецький олійно-жировий комбінат хоча й працює, але вся його продукція вивозиться за межі області.

Загалом в область завозять 72 відсотки продуктів харчування. І лише 28 відсотків виробляють на Буковині.

Із підприємств харчової галузі минулого року впроваджувало нові види продукції лише ПП "Колос". Воно почало випускати за новою рецептурою ковбаси варені, напівкопчені, шинку з індичини та сосиски.

Виробництво харчових продуктів, напоїв 2009 року зменшилося майже на 20 відсотків, порівняно з 2008 роком. За рік скоротився випуск борошна й круп, м’яса та м’ясних продуктів. Впродовж останніх років на Буковині знижується виробництво цукру. Усе це зумовлено скороченням посівних площ, зниженням врожайності буряків та їхньої цукристості.
При цьому спостерігався приріст продукції на підприємствах з перероблення та консервування овочів та фруктів – майже удвічі. Також зросло виробництво м’яса птиці, соків та інших напоїв.
Надія МАКУШИНСЬКА

На замітку
Найбільші
харчові підприємства області
 "Колос" – підприємство з повним технологічним циклом від вирощування зернових культур, сої, багаторічних трав, створення власної кормової бази, вирощування свиней – до переробки м’яса. Це найбільше м’ясопереробне підприємство Буковини, яке володіє власними високотехнологічними свинокомплексами та м’ясопереробними цехами. Продукція підприємства реалізується в усіх регіонах України. У Чернівцях працює шість фірмових магазинів "Колосу". Підприємство виготовляє понад 150 найменувань ковбасних виробів: сосисок, ковбас, копченостей, паштетів, зельців. Більшість свиней підприємство вирощує на власних свинофермах у селах Цурень Герцаївського району, Суховерхів Кіцманського району, Луковиця Глибоцького району, Котелеве Новоселицького району. Тут розводять свиней породи ландрас – однієї з кращих серед заводських порід світу за відгодівельними та м’ясними якостями.

 "Чернівецький хлібокомбінат" за добу виробляє приблизно 70 тонн хлібобулочних виробів і є основним постачальником хліба в області. На свята обсяг випічки сягає 110 тонн. Впродовж кількох останніх років підприємство здійснило реконструкцію, встановило нові імпортні лінії з виробництва хліба, батонів, солодощів. Наприкінці 2009 року Чернівецький хлібокомбінат почав виготовляти торти. Нині в асортименті підприємства – хлібобулочні вироби з різних видів борошна, кілька десятків найменувань тортів, рулетів та тістечок.

 "Галс-2000" – підприємство, що спеціалізується на випуску морепродуктів під торговою маркою "Добра риба". Збуває продукцію на всій Західній Україні. Рибопереробне підприємство виготовляє солену й копчену рибу, рибну кулінарію (рибні паштети й рулети, страви з кальмарів, мідій тощо), рибні пресерви (готові до вживання страви в пластикових контейнерах), салати з морської капусти.

 Птахофабрика "Іза" (Репужинці Заставнівського району) – спеціалізується на виробництві яєць. На підприємстві на вирощуванні перебуває 100 тисяч курей. Кури несуться на птахофабриці впродовж 80 тижнів, а потім стають нерентабельними Тоді з розряду несучки курка переходить у розряд курки супової, і птицю здають на забій фірмам, які виробляють курячі ковбаси та паштети. Птахофабрика здатна повністю забезпечити яйцями Чернівці, постачає їх також до Києва.
У регіоні є ще одна птахофабрика – "Чернівецька птахофабрика" у селі Валя Кузьмина Глибоцького району. Вона вміщує 600 тисяч курей. "На яйце" працюють до 250 тисяч птахів. Продукцію збувають до Івано-Франківської та Закарпатської областей. Частково забезпечують продукцією Чернівці.

 "Букофрут" спеціалізується на виготовленні концентрованого яблучного соку, а також супутнього продукту – яблучної ароми. Ця продукція потім закуповується іншими підприємствами для виготовлення соків, нектарів та інших харчових продуктів. Знаходиться підприємство в Мамаївцях Кіцманського району – у центрі регіону, який вважається одним із найбільш урожайних та екологічно чистих у Європі. Практично всю сировину підприємство закуповує в місцевих садівників. Потужності підприємства дозволяють переробити в день до тисячі тонн яблук. 
28-01-2010, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 12 840

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.