RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яна ЯЩЕНКО
Із січня на Калинівському ринку підвищилися тарифи за послуги ринку – прибирання, вивезення сміття тощо. Плату вирішили підвищити приблизно на третину.
Платежі, які сплачують підприємці "Калинки" в касу ринку, складаються із двох частин: ринковий збір, розмір якого встановлюється міською радою, та плата за послуги ринку – утримання торговельного місця в належному стані (вивезення сміття, прибирання тощо). Розмір цієї плати за послуги встановлює адміністрація ринку.
– З 2008 року ми не підвищували ставку за утримання торгового місця, вона складала 65 копійок за квадратний метр, – каже Сергій Столяр, перший заступник генерального директора КП МТК "Калинівський ринок". – Але за цей час відбулися серйозні інфляційні процеси, підвищувалися тарифи за вивезення сміття, електроенергію, зріс рівень мінімальної заробітної плати. Затратна частина зростає, а дохідна – знижується. Тому ми змушені розглядати питання щодо підвищення тарифів за послуги ринку як мінімум на рівень інфляції за останні два роки, щоби мати можливість утримувати ринок у належному стані.
Додаткові гроші підуть на реконструкцію секторів
Адміністрація ринку з розумінням ставиться до проблем підприємців – торгівля вже не така, як була раніше. Проте вважають, що, не підвищивши тарифи, комунальне підприємство стане збитковим.
– Нам потрібно не просто розраховуватися за спожиті послуги, а ще й заробити кошти для того, щоби ринок міг розвиватися далі, – говорить Сергій Столяр. – 2009 року основна частина фінансування була спрямована на покращення енергозабезпечення ринку, і я гадаю, що підприємці відчули це – постачання електроенергії до торгових об’єктів було постійним. Є багато проблем, які необхідно вирішувати й надалі, наприклад, відремонтувати майданчики після повені, завершити реконструкцію першого сектору.
За словами першого заступника гендиректора ринку, 2009 рік був непростим для "Калинки". Відчувалися наслідки повені, фінансової кризи, а ще й двотижневий карантин у листопаді. Це позначилося на всіх показниках господарської діяльності ринку, але навіть за цих умов комунальне підприємство виконало всі свої планово-фінансові показники, забезпечивши надходження до бюджетів всіх рівнів.
Контейнер "подорожчав" на 50 гривень
Дехто з підприємців уже встиг заплатити щомісячний збір за підвищеним тарифом, але особливих обурень це не викликало. Проте зростання тарифів, особливо взимку, все-таки відчутно вдарить по кишені, адже, за словами підприємців, у січні-лютому майже немає торгівлі. Лише навесні ринок починає оживати.
– Чули, що підвищили тарифи, але цього року ще не платили за утримання торгового місця, – говорить Ольга Боднар, підприємець ринку. – Кажуть, що за такий контейнер, як у мене, потрібно буде платити на 50 гривень більше. Звичайно, це буде відчутне підвищення, адже торгівлі, порівняно з минулими роками, взагалі немає.
Якщо власники контейнерів та кіосків сплачують цей збір щомісяця, то торговці на виносних розкладках вносять кошти щодня. Для тих, хто торгує на столиках, щоденний збір збільшили на гривню – з 4,5 до 5,5 гривні.
– У нас ще досить непогані умови для роботи та не дуже високі тарифи, якщо порівняти з ринками в інших містах. – розповідає підприємець Володимир Іванович. – Наприклад, у східних областях – Харківській та Донецькій – щоденний збір становить 25-35 гривень. Тому коли вони чують наші розцінки, ще більше обурюються. Отож наші підвищення не такі суттєві, усе пізнається в порівнянні!
– Для підвищення тарифів на Калинівському ринку, напевно, були підстави, – каже Євген КРАМАРЕНКО, заступник директора департаменту економіки міськради. – Вони порахували і визначили, що без підвищення тарифів стануть збитковими. В такому разі з ринку не будуть вивозити сміття, прибирати сніг, подавати електроенергію. І що ж це буде? За останні два роки в місті відбулося підвищення тарифів на вивіз сміття, на електроенергію та багато іншого. Крім того, самі підприємці ринку підвищили ціни на товари, але ніхто не запитував у покупців, чи їх влаштовує це подорожчання. А тарифи на утримання торгового місця на ринку за цей час не підвищували.
У постанові Кабміну щодо рентабельності комунальних підприємств вказано, що вона не повинна перевищувати 20%. Загалом на Калинівському ринку показник рентабельності не перевищує 8%. За ці кошти ринок може лише вижити, але не розвиватися. 

Нові тарифи (для фізичних осіб
за 1 день торгівлі):

 з намету – 15 грн;
 з типового розкладного прилавку – 6,16 грн;
 з контейнера (3 т) – 7,66 грн;
 з контейнера (20 т) – 24,84 грн;
 з ручного візка – 7 грн;
 з магазину, кіоску, павільйону (до 5 кв. м) – 0,15 грн за 1 кв. м

коментарі

Анатолій Чесанов,
голова фракції БЮТ
у міській раді:

До мене звернулися підприємці ринку та повідомили, що на Калинівському ринку відбулося підвищення тарифів на 35-40%. Крім того, адміністрація це зробила самостійно. Я звернувся до міської ради із проханням створити комісію й з’ясувати, на яких підставах вони підвищили тарифи, а також, щоби відмінили цей наказ, доки комісія не з’ясує доцільність цього підвищення.
У нас є рада підприємців, яку скоро скликатимуть, її відвідають підприємці та всі зацікавлені особи. Вирішуватимемо це питання.
Я ще 10 січня звернувся до адміністрації ринку із проханням надати установчі документи, копії наказів, згідно з якими вони підвищили ці тарифи, щоб оприлюднити ці дані й люди змогли їх побачити. Але досі відповіді я не отримав. Поки що чекаю.
Вважаю, що вони не мали права самостійно, ще й під час економічної кризи та всіх тих подій, які пережили підприємці (повінь, грип), підвищувати розцінки”. 

Володимир Пронін,
фракція "Партія регіонів", голова комісії з питань
бюджету, економіки та фінансів міськради:

Особисто я вважаю, що якщо це підвищення тарифів є економічно обгрунтованим, воно має право на життя. Але зараз, у такий час, всім важко, треба враховувати фінансову кризу і до таких питань ставитися з обережністю. Тому що підприємці можуть взагалі припинити працювати, тоді й ринок не зможе нормально функціонувати і сплачувати внески до бюджету. А це суттєво відіб’ється на житті міста”. 

Мовою закону
Перелік послуг ринку вказують в угоді
Тарифи на послуги ринку, які пов’язані із забезпеченням діяльності ринкового господарства, встановлюються адміністрацією ринку відповідно до чинного законодавства.
Адміністрація ринку при наданні продавцям торговельних місць на визначений термін укладає з ними письмову угоду, у якій зазначається також перелік послуг, що надає ринок, та їхня вартість.
Торгівля на ринку без документів, що підтверджують сплату ринкового збору, послуги за утримання торговельного місця в належному стані та інших послуг ринку, забороняється.
Адміністрація ринку повинна забезпечити постійне вивезення відходів і сміття, а також після закінчення роботи ринку належне очищення (із вологим прибиранням) та дезінфекцію всіх приміщень, торгових об’єктів і торговельних місць ринку. Адміністрація ринку зобов’язана підтримувати територію ринку в належному санітарно-технічному й протипожежному стані, забезпечувати розвиток матеріально-технічної бази ринку.

(Вибране з "Правил торгівлі на ринках")
21-01-2010, 10:42
Коментарів 0 Переглядів 4 724

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.