Скільки цьогоріч коштуватиме новорічний стіл? Ми вирішили це підрахувати і порівняти, на скільки за рік зросли витрати. Меню вибрали досить скромне – м’ясні страви, два салати, овочі, фрукти, десерт і спиртне. Виявилося, за рік це меню обійдеться приблизно на третину дорожче – у 140 гривень. Якщо, наприклад, викреслити з меню запечене м’ясо, коньяк, цукерки, а з фруктів обійтися тільки мандаринами, то цілком можна вписатися в минулорічний бюджет. Але якщо чекаєте гостей, до бюджету доведеться докинути ще кілька сотень гривень.
Оскільки продукти на свята масово починають скуповувати останнього тижня грудня, на ринках та у супермаркетах виникає ажіотаж. І ціни на продукти, що користуються найбільшим попитом, стрімко зростають. При цьому найпомітніше подорожчання на ринках. Тож з дня на день можна чекати підвищення цін на ринках на шампіньйони, цитрусові, м’ясо... У великих магазинах подорожчання менш відчутне, навпаки, можна натрапити на знижки.
– Якщо кілька років тому 60-70% чернівчан до святкового столу закуповували продукти на ринках, то тепер навпаки – така сама кількість людей купують продукти в магазинах, – каже Віктор ЛАЩАК, начальник держінспекції з контролю за цінами в області. – Ми здійснюємо моніторинг тільки 15 основних продуктів, ціна яких зарегульована державою, і відповідно, заборонено її безпідставно підвищувати. З передсвятковим подорожчанням, на жаль, стикаємося з року в рік.
24-12-2009, 12:09
0
2 890