RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Закінчують будівництво першої міні-гідроелектростанції

Доїхавши до центру села Яблуниця, що розташовується за 36 кілометрів від райцентру Путила, ми почули потужний клекіт – з висоти понад десять метрів із бетонного рукава вниз падав білий стовп води. А приблизно за два кілометри звідси Білий Черемош перегородила потужна гребля, яка скерувала широку річку в глибокий вузький канал. Глибина каналу майже півтора метра. Вода чиста – біля греблі можна купатися і рибалити.
Стара ГЕС працювала до початку 1970-х років
– Уперше наші спеціалісти прибули сюди восени 2007 року, – розповідає Михайло ГРАБОВИК, виконроб зовнішньоекономічної асоціації "Новосвіт", що знаходиться у Вінниці. – Застали тут руїни: переламана на дві частини дамба, підмитий і понівечений стоян, знищений середній бик, не було жодного затвора, а тим більше підйомного обладнання, яке регулювало б подачу води. Майже повністю було зруйноване і приміщення колишньої міні-ГЕС. Наскільки мені відомо, стара гідростанція, побудована в 1960-х роках минулого століття, припинила свою діяльність 1974 року. Тут працювали дві турбіни потужністю по 300 кіловат на годину.
За словами Михайла Івановича, на відбудові працює майже тридцять спеціалістів із Вінниччини та Тернопільщини. Зараз повністю відновлено машинний зал, де встановлено дві турбіни вагою по шість тонн кожна: ці машини вироблятимуть 1000 кіловат електроенергії на годину. Вартість турбін приблизно 800 тисяч гривень. Ще 400 тисяч витратили на два генератори. Все устаткування –
вітчизняного виробництва.
– Старий канал, яким зараз тече вода, був настільки занедбаний – у нього селяни скидали стільки сміття, що довелося застосовувати екскаватор, – продовжує виконроб. – Зате зараз швидкість води становить чотири метри за секунду, загальний розхід – десять кубометрів води за секунду, а перепад води становить дванадцять метрів. Уже здійснювали й пробний запуск турбін: якщо все буде гаразд, впродовж місяця гідростанція запрацює на повну потужність.
Район може наполовину себе забезпечувати електроенергією
– Після цього плануємо збудувати аналогічну станцію за п’ятнадцять кілометрів звідси, а саме в селі Голошина. Це буде через рік-півтора, адже ще потрібно виготовити проектно-кошторисну документацію, – каже Михайло Грабовик. – На відновленій гідростанції працюватиме п’ятеро осіб: чотири електрики і майстер. У чотири зміни.
– П’ять років працював ще на старій станції, – пригадує місцевий електрик Петро КОМАРИЦЯ. – Тоді сплавляли ліс, тому потрібно було перекривати шлюзи, а потім чистити канали від сміття та кори дерев. Зараз цього не буде – вода чиста.
– Експлуатація гідростанції в Яблуниці дозволить в екстремальних випадках забезпечувати світлом три сільські громади, – коментує голова Путильської райдержадміністрації Володимир ЛУКАНЮК. – За нормальних умов електроенергія звідси надходитиме в загальну електромережу. Ми плануємо також збудувати ще чотири такі міні-ГЕС – у Голошині, Калиничах, Сараті-1 і Сараті-2. Такий каскад міні-електростанцій дасть можливість у перспективі на 50 відсотків забезпечувати район автономним електроживленням.
Василь ГРИНЮК
6-08-2009, 10:46
Коментарів 0 Переглядів 3 398

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.