Птахофабрика у Репужинцях дає до 200 тисяч яєць на день

у номері / економіка, бізнес
18 014
0
На території Репужинської птахофабрики 28-29 липня відбувся семінар із птаховедення, куди з’їхалися фахівці з Києва, Полтави, Сімферополя та Ізмаїла. Кореспондент "МБ" побувала на птахофабриці, яка постачає продукцію в межах області та в інші регіони.
Довгі ряди кліток із курми знаходяться у жовтій напівтемряві. Освітлення регулюється автоматично. П’ять рівнів обладнання вміщують по десять тисяч голів птиці кожне. Карета автоматично роздає корм смугою. Під кожним рядом кліток знаходиться стрічка, яка автоматично прибирає послід. Система вентиляції створює температуру 23 градуси. Жодного неприємного запаху – лише запах пташиного пір’я. Персонал – у спецодязі. Відвідувачам дозволяють заходити лише у стерильних білих халатах, а на ноги взувають бахіли. Перед входом взуття треба промокнути у губку з дезінфікуючим розчином. Фотографувати курей не можна – птиця лякається спалаху.
Поголів’я птиці планують довести
до півмільйона
Лише троє людей обслуговують цех із 50 тисячами голів птиці.
– Раніше ми спеціалізувалися на німецькій коричневій породі курей Ломан Браун. А ця партія – Хайлайн коричневий. Також хочемо спробувати прогресивну породу Хайсекс, – каже директор птахофабрики Любов ВЕНТОНЮК.
Фабрика спеціалізується на виробництві яєць. Також займається вирощуванням молодняка. Є чотири цехи по 50 тисяч голів. На вирощуванні – 100 тисяч курей.
– Зараз будемо міняти старий комплект обладнання на 35 тисяч на новий, де буде 50 тисяч голів. Фактично на фабриці – 235 тисяч птахів, які виробляють яйця. Через місяць буде готовий ще один цех для вирощування птиці – на 120 тисяч. Плануємо, що 300 тисяч птахів працюватимуть на яйце, а 220 тисяч – на вирощуванні, – ділиться планами власник птахофабрики Михайло ГРОСУ. – Це оптимально. Щоби розвиватися, треба шукати інші площі.
"Відпрацьовану" птицю здаємо
на забій"
Після 80 тижнів технологічного періоду тримання птиця стає нерентабельною. Із розряду несучки курка переходить у розряд курки супової. Тоді птицю здають на забій.
– Область не може спожити таку кількість птиці. Якщо ми збуваємо 100 тисяч птахів, які важать по два кілограми, виходить 200 тонн курятини. Кому продати у місті 200 тонн птиці? – каже Михайло Гросу. – Щоби не викидати м’ясо, ми його здаємо фірмам, які виробляють курячі ковбаси та паштети.
– Місто забезпечуємо повністю. Треба вберегти його від іногороднього яйця. Коли завозять яйця з інших міст, вони застоюються. Збути їх не можуть, тому й знижують ціну. Адже вже минає його термін придатності, – продовжує Михайло Гросу. – Наші яйця збуваємо і за межі Буковини – постачаємо їх до Києва. Торгова марка "Ясенсвіт", яка забезпечує продукцією мережу магазинів "Сільпо", купує у нас. Їм просто не вистачає своїх потужностей, щоби забезпечити всіх клієнтів.
Корми роблять
із сої та кукурудзи
За словами підприємця, ціна яйця залежить від кормів та електроенергії.
– Корми здешевлені, тому яйце здешевлене. Через дорожчання електроенергії ціна яйця підніметься до гривні. Нині гуртова ціна становить 48 копійок. До прилавка яйце доходить за 55-65 копійок, – розповів Михайло Гросу. – Наші корми виготовляємо на власному комбікормовому заводі, який побудували три роки тому. За годину цей завод може виробляти у нормальному режимі шість-вісім тонн кормів. Максимальний режим – 12 тонн. Для корму беремо натуральне зерно сої та екструдуємо його. Купуємо готовий шрот, змішуємо з кукурудзою, і маємо хорошу якість продукції.
Ольга ГНІДАН

довідка
– Птахофабрику в Репужинцях було засновано 1972 року. Її площа – сім гектарів. Максимальна кількість поголів’я була 120 тисяч птахів. Було встановлено однорядне обладнання. Протягом 12 років посадок не було, – розповів Михайло Гросу. – Люди потроху почали розносити фабрику. Паркана та дахів тут не було. Нам пощастило, що перекриття на фабриці були бетонні. Якби були дерев’яними, вони погнили б, і довелося б будувати нову фабрику. Вісім років тому робітники отримували по 220 гривень на місяць, хтось отримував більше – 300 гривень. Спочатку взяв на роботу 26 осіб. Поступово збільшили кількість робітників до 94 осіб. Працювали вручну. На 70 тисяч поголів’я витрачали більше восьми тонн кормів на день. Сьогодні все автоматизовано. На фабриці працюють 56 осіб. Відбулося скорочення за рахунок того, що було встановлено нове обладнання.

ДО ТЕМИ
У регіоні є ще одна птахофабрика – "Чернівецька птахофабрика" у селі Валя Кузьмина Глибоцького району. Вона вміщує 600 тисяч курей. "На яйце" працюють до 250 тисяч птахів. Продукцію збувають до Івано-Франківської та Закарпатської областей. Частково забезпечують продукцією Чернівці.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм