RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Молодий буковинець » у номері » економіка, бізнес » Птахофабрика у Репужинцях дає до 200 тисяч яєць на день

На території Репужинської птахофабрики 28-29 липня відбувся семінар із птаховедення, куди з’їхалися фахівці з Києва, Полтави, Сімферополя та Ізмаїла. Кореспондент "МБ" побувала на птахофабриці, яка постачає продукцію в межах області та в інші регіони.
Довгі ряди кліток із курми знаходяться у жовтій напівтемряві. Освітлення регулюється автоматично. П’ять рівнів обладнання вміщують по десять тисяч голів птиці кожне. Карета автоматично роздає корм смугою. Під кожним рядом кліток знаходиться стрічка, яка автоматично прибирає послід. Система вентиляції створює температуру 23 градуси. Жодного неприємного запаху – лише запах пташиного пір’я. Персонал – у спецодязі. Відвідувачам дозволяють заходити лише у стерильних білих халатах, а на ноги взувають бахіли. Перед входом взуття треба промокнути у губку з дезінфікуючим розчином. Фотографувати курей не можна – птиця лякається спалаху.
Поголів’я птиці планують довести
до півмільйона
Лише троє людей обслуговують цех із 50 тисячами голів птиці.
– Раніше ми спеціалізувалися на німецькій коричневій породі курей Ломан Браун. А ця партія – Хайлайн коричневий. Також хочемо спробувати прогресивну породу Хайсекс, – каже директор птахофабрики Любов ВЕНТОНЮК.
Фабрика спеціалізується на виробництві яєць. Також займається вирощуванням молодняка. Є чотири цехи по 50 тисяч голів. На вирощуванні – 100 тисяч курей.
– Зараз будемо міняти старий комплект обладнання на 35 тисяч на новий, де буде 50 тисяч голів. Фактично на фабриці – 235 тисяч птахів, які виробляють яйця. Через місяць буде готовий ще один цех для вирощування птиці – на 120 тисяч. Плануємо, що 300 тисяч птахів працюватимуть на яйце, а 220 тисяч – на вирощуванні, – ділиться планами власник птахофабрики Михайло ГРОСУ. – Це оптимально. Щоби розвиватися, треба шукати інші площі.
"Відпрацьовану" птицю здаємо
на забій"
Після 80 тижнів технологічного періоду тримання птиця стає нерентабельною. Із розряду несучки курка переходить у розряд курки супової. Тоді птицю здають на забій.
– Область не може спожити таку кількість птиці. Якщо ми збуваємо 100 тисяч птахів, які важать по два кілограми, виходить 200 тонн курятини. Кому продати у місті 200 тонн птиці? – каже Михайло Гросу. – Щоби не викидати м’ясо, ми його здаємо фірмам, які виробляють курячі ковбаси та паштети.
– Місто забезпечуємо повністю. Треба вберегти його від іногороднього яйця. Коли завозять яйця з інших міст, вони застоюються. Збути їх не можуть, тому й знижують ціну. Адже вже минає його термін придатності, – продовжує Михайло Гросу. – Наші яйця збуваємо і за межі Буковини – постачаємо їх до Києва. Торгова марка "Ясенсвіт", яка забезпечує продукцією мережу магазинів "Сільпо", купує у нас. Їм просто не вистачає своїх потужностей, щоби забезпечити всіх клієнтів.
Корми роблять
із сої та кукурудзи
За словами підприємця, ціна яйця залежить від кормів та електроенергії.
– Корми здешевлені, тому яйце здешевлене. Через дорожчання електроенергії ціна яйця підніметься до гривні. Нині гуртова ціна становить 48 копійок. До прилавка яйце доходить за 55-65 копійок, – розповів Михайло Гросу. – Наші корми виготовляємо на власному комбікормовому заводі, який побудували три роки тому. За годину цей завод може виробляти у нормальному режимі шість-вісім тонн кормів. Максимальний режим – 12 тонн. Для корму беремо натуральне зерно сої та екструдуємо його. Купуємо готовий шрот, змішуємо з кукурудзою, і маємо хорошу якість продукції.
Ольга ГНІДАН

довідка
– Птахофабрику в Репужинцях було засновано 1972 року. Її площа – сім гектарів. Максимальна кількість поголів’я була 120 тисяч птахів. Було встановлено однорядне обладнання. Протягом 12 років посадок не було, – розповів Михайло Гросу. – Люди потроху почали розносити фабрику. Паркана та дахів тут не було. Нам пощастило, що перекриття на фабриці були бетонні. Якби були дерев’яними, вони погнили б, і довелося б будувати нову фабрику. Вісім років тому робітники отримували по 220 гривень на місяць, хтось отримував більше – 300 гривень. Спочатку взяв на роботу 26 осіб. Поступово збільшили кількість робітників до 94 осіб. Працювали вручну. На 70 тисяч поголів’я витрачали більше восьми тонн кормів на день. Сьогодні все автоматизовано. На фабриці працюють 56 осіб. Відбулося скорочення за рахунок того, що було встановлено нове обладнання.

ДО ТЕМИ
У регіоні є ще одна птахофабрика – "Чернівецька птахофабрика" у селі Валя Кузьмина Глибоцького району. Вона вміщує 600 тисяч курей. "На яйце" працюють до 250 тисяч птахів. Продукцію збувають до Івано-Франківської та Закарпатської областей. Частково забезпечують продукцією Чернівці.
4-08-2009, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 15 840

Теги -
Люди побоюються, щоб сьогодні негода знов не наробила такого лиха

Голова Заставнівської громади закликав людей не бути байдужими і допомагати іншим ліквідовувати наслідки стихії
Внаслідок зливи постраждали 80 житлових будинків та 150 присадибних ділянок
• Новини партнерів










ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Люди побоюються, щоб сьогодні негода знов не наробила такого лиха


«Наші рвали та метали». Блог Анни Семьонової
Буковинці навіть дуже позитивно говорять про збірну України
«Я ж стану жертвою всесвітньої змови» Блог Юлії Леськової
Здавалося би, всі вже прийняли той факт, що коронавірус – доволі небезпечна вірусна інфекція
«Я не знаю більш національного народного генія» Блог Надії Будної
15 червня відзначили 80-річчя від дня народження видатного українського актора і режисера Івана Миколайчука
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Через рясну зливу "попливли" вулиці сіл колишнього Заставнівського району

В асортименті крамнички є желейки, різні горіхи в шоколаді, унікальний ірис, суфле, маршмелоу, карамель, jellybeans, лакриця, жуйки та льодяники.

Насолоджуйтесь концертом та вигравайте безліч цінних подарунків! Суперприз – РОБОТ-ПИЛОСОС!

Ми розповімо вам, чому франшиза Pronto Pizza та Sushi Pro буде вигідною інвестицією.
Як влаштувати незабутню відпустку та не спустошити сімейний бюджет*

Провести незабутню відпустку і при цьому не спустошити сімейний бюджет допоможе найбільша торговельна мережа країни — "АТБ".
Подорожуй вигідно з МедЛаб!*

У гарячий сезон відпусток і подорожей лабораторія "МедЛаб" пропонує до уваги туристів новий пакет з двох ПЛР-досліджень на коронавірус: для виїзду з України та ПЛР-тест для зняття з обов'язкової самоізоляції.

Ми поцікавилися, якою ж ідеєю керувалися власники, створюючи "Квант Сервіс", якого професійного рівня досягли інженери за усі роки роботи та із якими труднощами доводилося стикатися.

Про важливість профілактичних оглядів у ортодонта, фактори, що сприяють викривленню зубів у дітей, на які варто звернути увагу батькам, профілактику ортодонтичних захворювань, розповіли у стоматологічній клініці Life Dent.
З нагоди 55-річчя Чернівецького торговельно-економічного інституту відбувся круглий стіл*

1 червня 2021 року в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ відбулося засідання круглого столу на тему [b]"Управління публічними фінансами в умовах реформування економіки України"