RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На вході до ринку "Буковинського", що на вулиці Комарова, пропонують кілограм черешень за дев’ять гривень (кореспондент "МБ" відвідала ринок п’ятого червня, – ред.). А на самому ринку черешні коштують вже 10-12. Полуниці на вході – 15 гривень. На ринку ягід дешевше 18-ти гривень не побачиш.
– Дрібнішу полуницю продаємо за 10 гривень. Більшу – сорту "Вікторія" – за 18, – каже підприємець Галина ГАЙСАН. – Полуниця дорога тому, що збирання дороге. Наприклад, наші постачальники платять по 100 гривень за день людині, яка займається збиранням урожаю. Плюс враховуємо витрати на транспорт. Перш ніж товар потрапить на прилавки ринків, треба подолати щонайменше 50 кілометрів дороги. Постачальники щодня привозять нам ягоди, здають гуртом, а ми вже заробляємо одну-дві гривні на кілограмі. Минулого тижня продавали полуницю із Заліщиків, зараз – із Новоселиці. Черешні веземо з Хотинського району, наступну партію чекаємо із Заліщиків.
"Спробувати ж полуницю треба! Нехай і за 18"
За тиждень можна очікувати зниження цін на солодкі ягоди, стверджують продавці. Якщо товару на ринках буде вдосталь, велику полуницю можна буде придбати за 13 гривень. Дрібніша може бути й за вісім. Але очікувати повернення цін до попереднього року (шість гривень за кілограм) не варто. Середня вартість кілограма становитиме 10-12 гривень.
– "Першу" вітчизняну полуницю продавали за 20-22 гривні за кілограм. Ще два тижні – і перший урожай закінчиться. Потім очікуємо завозу пізнішої полуниці – з Тюдова і Кутів. "Пізня" полуниця також може "підскочити" у ціні, – вважає пані Галина. – Хто встиг зібрати полуницю до дощів, той має, що давати на продаж. А зараз якщо розпочнуться дощі, полуниці на ринку буде мало, тому й ціна буде високою.
За час нашої розмови до прилавка пані Галини підходило чимало покупців – усіх найбільше цікавила полуниця. Бабуся куштує дрібну ягоду за 10 гривень, але відмовляється купувати через її розмір. Натомість жінка середнього віку придбала кілограм за 18 гривень. На запитання, чи влаштовує її ціна, жінка відповіла: "А що робити? Якщо дітям хочеться ягід, мусимо купувати за такими цінами". Наступна покупець погодилася: "Ціна така, яка є. Спробувати ж треба, нехай і за 18!"
Молода картопля, запевняють продавці, – буковинська, а тиждень тому продавали закарпатську. "Нашу" пропонують за 8-10 гривень за кілограм, закарпатська була за 10-12.
– Є вже й "наші" кабачки, цвітна та білокачанна капуста. Також вже з’явилися буковинські огірки та помідори, хоча й тепличні. Огірки веземо з Тарасівців, кабачки – зі Снятина і Новоселиці, – каже Галина Гайсан.
Дорогою з ринку ціни "сповзають". Так, кабачок бабусі пропонують за сім гривень, дрібні черешні – за п’ять, великі – за вісім.
Найдешевша – молода капуста по гривні за кілограм
На ринку "Верхньому", що на вулиці Зеленій, великого вибору ягід немає. "Замучені" полуниці великого сорту пропонують за 15 гривень за кілограм. Кажуть, що везуть ягоди з Магали. Дрібні черешні та полуниці, привезені з Новоселицького району, пропонують за сім і 11 гривень. Полуниці та черешні з Хотинського району – за чотири і 10.
Василь ГАПЧУК продає лише черешні. Просить сім гривень за кілограм.
– На продаж везу переважно зі свого села з Сокирянського району. Дещо докуповую в інших людей, – каже чоловік.

СЛОВО ВИРОБНИКАМ
Єдине фермерське господарство з вирощування полуниці у Новоселицькому районі знаходиться у селі Рингач.
– Маємо 10 гектарів землі, відведеної для вирощування полуниці. Відпускаємо по 10-12 гривень за кілограм, – каже голова фермерського господарства "Благословіння" Валерій ОСКАР. – Дорога полуниця тому, що дорогі добрива і оплата умов вирощування – газ, електроенергія. Також на ціну вплинули криза і посуха. Якщо ми не підвищуватимемо ціну, працюватимемо собі на збитки.
Село Перебиківці є офіційним у Хотинському районі пунктом відправлення овочів по всій Україні. Звідси возять капусту, огірки, помідори, перець, баклажани та цвітну капусту. Як повідомив сільський голова Віктор ДРОНЬ, у селі скуповують овочі люди з Києва, Донецька, Житомира, Вінниці. До Чернівців продукція надходить лише на ринок "Верхній".
– Ранню капусту у Перебиківцях відпускають за 80 копійок-одну гривню за кілограм. Виробник вкладає 60, а отримує 20 копійок за кілограм. Самі вийти на ринок виробники не можуть, бо їх просто не пускають, – каже Віктор Васильович. – Огірки, наприклад, відпускають по дві гривні за кілограм, минулого тижня відпускали по 4,5 гривні. Помідори будуть наприкінці червня. Цьогорічної ціни поки що назвати не можу, але торік відпускали по 1,5-три гривні за кілограм. Пізніше буде й перець, баклажани та цвітна капуста. Чернівецький ринок овочів і фруктів формують Одеська, Херсонська, Закарпатська області, а також Заліщики Тернопільської області.

КОМЕНТАРІ
Начальник управління державної ветеринарної медицини у місті Чернівці Ірина СМОЛЯК:
– Овочі та фрукти на чернівецькі ринки зараз надходять переважно з нашого регіону. Лише капусту більше завозять із Закарпаття. Молоду картоплю постачають з Припруття, Боян, Новоселиці. Огірки – із Хотинського та Заставнівського районів. Щоправда, зараз огірки продають лише з теплиці, пізніше будуть з відкритого ґрунту. Цибуля, буряк та морква – з нашого регіону. Кабачки – тепличні, із Закарпаття. Полуницю зараз привозять тільки з нашого регіону, зокрема з Новоселицького району.

Михайло МАТЬЯШ, заступник начальника відділу Державної інспекції з контролю за цінами в області:
– Ціни на овочі та фрукти на
ринках формуються у вільному режимі. Ми не маємо жодного впливу. Ціна формується за рахунок попиту і пропозиції. Але фактично продавці самі формують ціни на цей сектор товарів. Ми маємо зафіксовані дані про роздрібні ціни лише на овочі, на фрукти – їх немає.
Ольга ГНІДАН
11-06-2009, 12:19
Коментарів 0 Переглядів 4 565

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.