RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Під осінь, ймовірно, нерухомість ще подешевшає

Чернівчани, які мають намір інвестувати свої заощадження в нерухомість, нині вичікують кращого моменту для купівлі квартири чи будинку. А найвигідніше це буде зробити, коли ринок нерухомості досягне "дна".
Ціни у Чернівцях у доларах знизилися за різними сегментами житла від 35 до 50 відсотків. Чи можна вважати це "дном" у нашому регіоні, чи все ще попереду? Які перспективи ринку нерухомості в Чернівцях, зважаючи на особливості регіону? Про це розмова з Ернестом ГРИЦЮКОМ, професором, завідувачем кафедри економіки підприємства Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.
– У Чернівцях ринок нерухомості не обвалився, як, наприклад, в Києві, де ціни знизилися за деякими сегментами ринку навіть втричі, – розповідає Ернест Оттович. – У столиці реально не вистачає житла, оскільки туди стікаються працювати люди з усієї України. Тому в Києві скільки не будуй, завжди нерухомості не вистачатиме. А на Буковині – інша ситуація, великого напливу людей немає. А оскільки немає високого попиту на нерухомість, люди притримують квартири і продавати їх не поспішають, бо криза рано чи пізно минеться. Гроші, що свого часу буковинці вклали в нерухомість, не були останніми. Тому дехто здає житло в оренду, у когось квартири просто пустують…
Такого падіння, як
у столиці, у нас бути не може
– Тобто зараз продають квартири чернівчани, яким гроші потрібні негайно?
– Так. На продаж виставляють квартири люди, в яких непосильні кредити, потрібні гроші на лікування, потрібно терміново виїхати тощо. У Чернівцях власники житла мають час почекати. І враховуючи, що попиту, як в Києві, у нас немає, то й падіння цін, як у столиці, бути не може. Тим паче в Києві квартири купували переважно за рахунок кредитів, у нас же – більше за живі гроші.
– Можна сказати, що ціни на нерухомість в Чернівцях вже досягли "дна" чи це ще попереду?
– Ситуація цілком непередбачувана. Можливо, ціни ще досягнуть "дна", можливо, вже досягнули. Цього ніхто не може сказати. Все залежить від того, як буде надалі розвиватися економіка країни. Зараз експерти зауважують деяке пожвавлення, але цю інформацію потрібно сприймати з пересторогою. Чи не за рахунок траншу МВФ відбувається пожвавлення? Якщо взяти статистику щодо нашої промисловості, жодного зростання немає. Тобто зараз є тимчасове вливання в економіку, яке дало тимчасове пожвавлення. Насправді ми просто трохи відтягуємо час. Наразі попит на купівлю нерухомості спадає і це відповідно не може стимулювати зростання цін. Навіть заробітчани, надходження від яких зменшилися, не є такими активними покупцями нерухомості, як до кризи. Крім того, банки не видають іпотечних кредитів. Тобто передумов для зростання цін сьогодні немає.
– Можна нинішні ціни на житло в Чернівцях назвати об’єктивними?
– Напевно, будь-яка ціна є об’єктивною. Навіть якщо вартість трикімнатної квартири зашкалювала за сто тисяч доларів. Ціна 80 відсотків квартир у певному сегменті завжди об’єктивна, бо сформована ринком. Навіть якщо ми вважаємо, що вона завищена.
"Хрущовка" гірша за новобудову, але у ній вже можна жити"
– Це нормально, коли стара "хрущовка" коштує так само, як квартира в новобудові?
– Так складаються ринкові умови. Крім того, продавець "хрущовки" має свої переваги: він пропонує квартиру сьогодні. Нехай вона гірша, ніж новобудова, але швиденько зробивши косметичний ремонт, у ній можна вже жити. А купуючи житло в новобудові, ви свідомо готуєте себе до того, що ще приблизно два роки будете займатися ремонтом. І зрештою, за сукупністю витрат житло на первинному ринку вийде дорожчим.
– Коли найкраще купувати житло? Це варто зробити зараз чи дещо зачекати?
– Спрогнозувати дуже важко. Переважно заощадження буковинці зберігають у іноземній валюті і тому варто цікавитися, вивчати експертні висновки фінансистів – а що буде з нашою гривнею? Наприклад, якщо на гривню чекає деяке знецінення, як, наприклад, було в грудні, коли курс в окремі дні опускався до 11 гривень за долар, люди здавали валюту і миттєво купували квартири, автомобілі. Вони суттєво виграли. Ціни так швидко не змінюються, а в новобудовах вартість житла виставляють в гривнях, і в багатьох забудовників вона не змінювалася вже протягом двох років. У найближчий перспективі гривня буде підсилюватися, можливо, три наступні місяці. І в короткостроковій перспективі варто зачекати з купівлею нерухомості. А під осінь є імовірність, що ціни ще можуть знизитися. Але це не стовідсотковий прогноз. Люди зараз вичікують і чи виправдаються їхні очікування – сказати важко.
Марина КАРАСЬОВА
28-05-2009, 11:58
Коментарів 0 Переглядів 3 213

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.