RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях через відсутність фінансування зупинено будівництво важливих соціальних об’єктів. Не ведуться роботи з будівництва нових корпусів дитячої лікарні на вулиці Буковинській, 4, університетського корпусу на Кармелюка, 21. Зупинилося і переобладнання гуртожитку на вулиці Чехова, 23.
– Активні будівельні роботи здійснювалися до 600-ліття міста, але повністю вони не були профінансовані, – розповідає заступник директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради Володимир БАБЧУК. – Щороку, впродовж трьох років (2006-2008), на розвиток Чернівців із держбюджету мали виділяти 50 мільйонів гривень. Але з 2007 року ми цих коштів не отримували. Цього року будівництво не ведеться, бо на нові проекти чи на завершення старих немає коштів.

Якщо би постанова Кабміну щодо виділення місту до 600-річчя 152 млн грн була зреалізована, то місто зараз не мало б такої заборгованості, і будівництво тривало б у звичайних
темпах.
На вулиці Буковинській, 4, знаходиться важливий для міста об’єкт – міська дитяча лікарня. Розроблено проект, згідно з яким на вулиці Буковинській буде добудовано три корпуси. Основні будівельні роботи зроблено: змурували стіни, поштукатурили, накрили покрівлю. У діючому корпусі зроблено ремонт даху та фасаду. Але надалі будівництво зупинилося, немає фінансування. Кошторисна вартість цього проекту – 56 мільйонів гривень, 25 мільйонів вже сплачено. Заборгованість – вісім мільйонів гривень, цього року ми виплатили лише два мільйони гривень боргу.
– На вулиці Кармелюка, 21, через брак коштів не можемо закінчити навчальний корпус ЧНУ, в якому повинні навчатися студенти спеціальностей "Архітектура" та "Будівництво". Всередині приміщення перероблено під студентські аудиторії, – продовжує В. Бабчук. – Також ми заштукатурили два поверхи, вставили вікна, переробили плоский дах. На інші роботи немає коштів. На початку 2009 року заборгованість щодо цього проекту була понад 60 тисяч, але ми вже її погасили. Тепер чекаємо на нові кошти. Загальна кошторисна вартість проекту – 11 мільйонів 870 гривень, виконано робіт на три мільйони 500 тисяч.
Не вистачає коштів і для прокладання мереж у новому житловому мікрорайоні, обмеженому вулицями Сторожинецькою, Рівненською та майбутнім продовженням проспекту Незалежності. За планом, тут передбачено багатоповерхову забудову житла. А щоби будувати, треба прокласти мережі. Одна із фірм отримала тут земельні ділянки за рахунок того, що збудує каналізаційний колектор від вулиці Черняховського до вулиці Сторожинецької. Будівництво колектору майже закінчено, його протяжність – три кілометри. Після зведення будинку фірма мала передати міській раді 10 відсотків житла. Однак міськрада отримає лише два відсотки, бо за рахунок решти фірма, крім колектору, розробила проект на мережі цього району. Ми отримали проект і почали будувати. 2008 року виконали робіт на три мільйони 800 тисяч гривень (ці кошти перерахували фірми, які отримали земельні ділянки у цьому мікрорайоні). Кошторисна вартість проекту – 17 мільйонів 800 тисяч гривень і коштів на подальше прокладання мереж немає. Пропонуємо такий варіант: фірми не передають міськраді 10 відсотків житла, але перераховують до міського бюджету кошти для проведення мереж (згідно із середньою вартістю житла).
На вулиці Чехова, 23, переобладнуємо житловий гуртожиток – після завершення робіт у ньому з’являться 42 комфортні однокімнатні квартири різної площі. Коштує такий проект майже шість з половиною мільйонів гривень. Виконали робіт на 918 тисяч гривень, заборгували – 150 тисяч.
– Зупинилося будівництво і 120-квартирного будинку на вулиці Рівненській, 10. Маємо невелику заборгованість – 100 тисяч гривень, – каже заступник директора департаменту. – Розглядалася можливість включення будинку до пілотного проекту будівництва доступного житла. Якби проект затвердили, ми б отримали вісім мільйонів державних коштів. Однак розпочалася криза, і будинок до проекту не включили. Взагалі він потребує 30 мільйонів гривень, а виконано робіт лише на три мільйони 300 тисяч гривень.
Щоби закінчити усі роботи на площі Турецької Криниці і розрахуватися з боргами, треба 2,5 млн грн. Нові роботи тут не виконують, але усувають недоліки попередніх робіт – у деяких місцях просіла бруківка. Загалом на площі треба ще встановити плитку на підпорних стінах, поштукатурити всередині криницю, викласти плитку у трьох басейнах, вкрити міддю аркаду, покласти на бюветах скло, встановити гідранти для подачі води тощо.
Валерія ЧОРНЕЙ
23-04-2009, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 2 378

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!