RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки і за що потрібно платити охочим здійснити ремонт – ми підрахували на прикладі однієї з квартир міста. Чернівчанин Руслан закінчує косметичний ремонт. Чоловік має двокімнатну квартиру в цегляному будинку. Площа житла – 57 кв. метрів. Усі роботи господар доручив майстрам. Тому вартість послуг вийшла немалою, зате закінчив ремонт Руслан у рекордний строк – за місяць усі приміщення у квартирі набули нового вигляду.
Скільки і кому платив чернівчанин, вказано в таблиці. Загалом третина коштів пішла на оплату послуг майстрів – 1296 доларів. На роботу в кожному з приміщень майстри витрачали приблизно тиждень. На матеріали господар помешкання витратив приблизно 2300 доларів. Таким чином косметичний ремонт обійшовся майже у 3600 доларів, тобто 29 тисяч гривень. Це значно більше, ніж чоловік розраховував витратити спочатку, складаючи приблизний план витрат.
– Я переконався, що попередній кошторис потрібно помножити на півтора-два, і тоді вийдуть реальні витрати, – ділиться досвідом Руслан. – Постійно виникають непередбачувані витрати, чогось не вистачає і доводиться докуповувати. А найголовніше – з теперішніми кризовими цінами про стабільні суми можна забути. Причому вартість тих самих матеріалів у різних магазинах може дуже різнитися.
Будматеріали шукайте
зі старого завозу або зі знижкою
Щоби оптимізувати витрати на будматеріали, фахівці радять одразу скласти кошторис. Перед початком робіт слід вирішити, яких конкретно перетворень ви прагнете в помешканні. Ремонт може бути косметичним із відновленням або заміною покриття підлоги, стін та стелі. Або капітальний – у такому разі замінюється майже все, зокрема і електропроводка, труби, сантехніка тощо.
– Від нового року ціни на витратні і оздоблювальні матеріали зросли приблизно на 15-30%. Тепер стабілізувалися, це зручно, бо люди, які планують здійснювати ремонт, можуть точно підрахувати майбутні витрати, – каже майстер Олександр СЛОБОДЯН.
Хоча щоби знайти матеріали найоптимальніші за вартістю, доведеться стоптати взуття. Дешевше можна купити товар старого завозу або натрапивши на акцію. Показуючи банку лаку для паркету в одному з магазинів будматеріалів, менеджер зауважує, що через тиждень він коштуватиме не 55 гривень, а 70. "Це стара ціна, лак давно не завозили, а з нової партії буде дорожче", – пояснює співробітник магазину.
Навіть поверхневий косметичний ремонт неможливий без таких витратних матеріалів, як шпаклівка, грунтівка, клей, цвяхи, шурупи тощо. "Витрати на такі матеріали насамперед залежать від стану житла, типу і віку будинку, – каже Олександр Слободян. – Наприклад, чи треба вирівнювати стіни, заливати бетонну стяжку, заробляти тріщини". Зазвичай витрати на підготовчі роботи в нових монолітних будинках значно менші, ніж у радянських хрущовках, панельках і старому фонді.
Оздоблювальні матеріали потрібні на фінішній стадії ремонту. Для підлоги, наприклад, це паркет, лінолеум, ковролін, плитка; для стін і стелі – фарба, шпалери, декоративні панелі з мінеральної штукатурки чи корка тощо. Також до оздоблювальних належать двері, вікна, плінтуси, багети, сантехніка, розетки і вимикачі. Тут, вважають фахівці, можна дещо заощадити. Витрати на оздоблювальні матеріали цілком залежать від фінансових можливостей замовника. Наприклад, можна викласти підлогу вітчизняною керамічною плиткою (від 70 гривень за квадратний метр) або іноземною (150 гривень за квадрат). Застелити підлогу штучним ковроліном обійдеться у 60 гривень за квадрат, натуральним – у 130 гривень.
Вартість матеріалів
для ремонту
Шпаклівка готова, 17 л – 83 грн.
Грунтівка, 5 л – 35 грн.
Фарба водоемульсійна, 2,5 л – 109 грн.
Барвник – 16 грн.
Шпалери, рулон – 45-80 грн.
Мінеральна штукатурка, 20 л – 250 грн.
Корок – від 70 грн кв. м.
Лак на водній основі, 1 л – 70 грн.
Гіпсокартон – 40 грн за лист.
Вагонка пластикова – від 17 грн за кв. м.
Керамічна плитка – від 70 грн за кв. м.
Клей для плитки, 25 кг – 37-45 грн.
Лак для паркету, 2,5 л – від 70 грн.
Ламінат – від 70 грн за кв. м.
Плінтус – 15-25 грн.
Лінолеум – від 50 грн за метр.
Чим дорожча плитка, тим більшу плату хоче майстер
Оплата послуг майстрів може скласти половину або й більше загальних витрат на майбутній ремонт. Із початком весни оголошень із пропозиціями здійснити ремонт з’явилося дуже багато. Якщо їх вивчити, обдзвонити майстрів, можна між найдорожчими і найдешевшими послугами вирахувати середню вартість. На неї потірбно орієнтуватися. На думку виконроба Олега, якщо ринкова ціна штукатурних робіт п’ять-сім доларів за квадрат, а хтось пропонує три, то варто приготуватися до того, що і якість робіт буде на три долари.
Традиційно свої послуги майстри оцінюють у доларах. В американській валюті ціни залишилися на рівні минулорічних.
Вартість роботи з демонтажу різна. Наприклад, розібрати пластикову вагонку обійдеться у півдолара за метр квадратний, підвісну стелю або керамічну плитку – два долари за квадрат, багети – 0,2 за метр.
Штукатурення стін коштує в Чернівцях у середньому 5-7 доларів за метр квадратний, поклеїти шпалери – два, з фарбуванням – три долари. Облаштувати панель із мінеральної штукатурки – п’ять доларів.
Підготувати стелю до оздоблення коштуватиме від трьох доларів за квадрат, поклеїти шпалери з фарбуванням – 3-3,5 доларb, встановити вагонку – 2 долари, за метр квадратний готової підвісної стелі (монтаж гіпсокартону, шпаклювання, фарбування) доведеться заплатити в середньому 11 доларів.
Вартість облаштування підлоги залежить від ціни самих матеріалів, наприклад, чим дорожча плитка, тим більше доведеться заплатити майстрові. Середня вартість роботи – 10-12 доларів за квадратний метр. Укладання ламінату та лінолеуму – 2-3 долари, лакування і циклювання паркету – 2,5 долара.
Опитані "МБ" майстри запевнили, що косметичний ремонт двокімнатної квартири в Чернівцях нині обійдеться щонайменше в чотири тисячі доларів. Верхня планка необмежена: це може бути і 10, і 20 тисяч умовних одиниць – усе залежить від якості обраних матеріалів і рівня професіоналів.
Марина КАРАСЬОВА
23-04-2009, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 18 157

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.