RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відтік грошей із банків в області триває. Люди більше забирають грошей, ніж розміщують на депозитних рахунках. За перший квартал цього року депозити фізичних і юридичних осіб зменшилися на 1,7 мільярда гривень.
– Це недобре, оскільки мешканців нашої області банки кредитували за рахунок коштів, залучених з інших регіонів, – розповідає Богдан КОВЧ, начальник управління НБУ в області. – В області власні депозитні ресурси не перекривали і 50% тих активних операцій, що здійснювали наші банки в регіоні.
Зі скаргами до управління на те, що не можуть забрати гроші з депозитних рахунків, нині переважно звертаються клієнти проблемних банків. Щодо інших, то непорозуміння виникають, коли люди неуважно читають угоди, які уклали з комерційними банками. Наприклад, коли закінчується термін угоди, потрібно звернутися до банку і повідомити про свої подальші дії. Якщо впродовж певного часу людина не з’являється, депозит автоматично продовжують ще на рік.
З 11 проблемних банків, де нині запроваджено тимчасову адміністрацію, в області працюють чотири: "Надра", "Укрпромбанк", "Родовід Банк", "Трансбанк".
– Тут на сьогодні маємо невиплату за депозитами, проблеми з розрахунками. Тимчасову адміністрацію Нацбанк запровадив для того, щоби стабілізувати фінансовий стан проблемних банків. Але люди починають хвилюватися. Гадають, якщо ввели тимчасову адміністрацію, то банк на межі банкрутства, і обов’язково треба забрати гроші, – продовжує Богдан Ковч. – Хоча, згідно з законом, банки, в яких введено тимчасову адміністрацію, повинні виплачувати депозити, терміни яких закінчилися після введення тимчасової адміністрації. Але є проблема – у них на рахунках майже немає коштів. У таких банках обов’язково повинні приймати заяви від вкладників на повернення вкладів, реєструвати їх і, у міру надходження коштів, задовольняти виплати. Наскільки мені відомо, нині філія "Укпромбанку" в екстренних випадках частково повертає депозити в межах трьох-семи тисяч гривень. А ось у філії банку "Надра" складніша ситуація.
Богдан Ковч наголошує, що в банках, де запроваджено тимчасову адміністрацію, і навіть в тих, які переведено в статус тимчасових учасників Фонду гарантування вкладів, депозитні угоди, які були укладені до переведення в категорію тимчасового учасника, а також продовжені депозити підпадають під виплати Фонду (нині Фонд гарантує виплати у розмірі 150 тисяч гривень за кожним депозитом).
Тим вкладникам, які хочуть забрати свої вклади, насамперед потрібно звернутися до банку і зареєструвати свою заяву. За наявності коштів, банк виплатить депозити насамперед людям, які звернулися офіційно.
– Зараз судитися з проблемними банками, вважаю, не перспективно, – говорить Богдан Ковч. – Оскільки на час дії тимчасової адміністрації все одно не будуть виконуватися рішення судів. Тобто можна виграти суд, але гроші сьогодні вкладник не отримає. На мою думку, краще погодитися на продовження депозиту, а відсотки за цей час принесуть
певний дохід.
ОФІЦІЙНО
Відповідно до статті 28 Закону "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", переведення учасників Фонду до категорії тимчасових учасників не позбавляє вкладників права на відшкодування коштів, якщо вклади залучено до отримання банком повідомлення про переведення його до категорії тимчасових.

ВАЖЛИВО!
У разі продовження строку дії вкладу, залученого до набуття банком статусу тимчасового учасника Фонду, вкладник також має право на відшкодування за вкладом.
Марина КАРАСЬОВА
23-04-2009, 10:44
Коментарів 0 Переглядів 3 553

Теги -

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.