RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Продам дачу. Цегляний будинок, 0,06 га, заїзд, сад, приватизовано". Ще восени подібні оголошення супроводжувалися ціною не нижче 10 тисяч доларів. Сьогодні аналогічну ділянку можливо купити за п’ять тисяч. Але і на таку ціну купців небагато.
Часті продавці –
люди похилого віку, яким за 70
– Якщо квартири з літа подешевшали на 30-40 відсотків, то дачі й земельні ділянки – на всі 50, – каже рієлтер Валентин ЧЕБАН. – Пропозицій продажу зараз багато, однак продавці часто не можуть змиритися з тим, що ціну, яку вони просили ще влітку-восени, сьогодні можна ділити на два. Інакше ділянку продати майже нереально, попит на дачі різко впав.
Зазвичай не менше половини охочих купити дачу, за спостереженнями фахівців із нерухомості, шукають не просто місце для грядок і кількох яблунь. Вони намагаються обрати ділянку з нормальним заїздом для авто, недалеко від газових та інших мереж. Щоби з часом можна було там звести житловий будинок. Сьогодні ж дедалі менше людей наважуються розпочинати будівництво через кризу. Тому й земля під забудову попитом не користується. Нині заявки на купівлю дач зазвичай надходять від охочих придбати невеликі будиночки – дехто так "дешево і сердито" вирішує житлову проблему.
Охочих продати дачі стає дедалі більше, стверджують рієлтери. Причому чимало людей готові розпрощатися зі своїми ділянками не від доброго життя, а щоб вирішити фінансові проблеми – розрахуватися за прострочений кредит, заплатити за навчання чи знайти гроші для виїзду за кордон. Часті продавці – люди похилого віку, яким за 70. Кількість оголошень від продавців дач значно перевищує кількість покупців.
– Продаю, бо біда змушує, – каже власник п’яти соток у мальовничій місцині під лісом, який не захотів назватися. – Донька вчиться на лікаря. Ще два роки ординатури їй залишилося, а плату підвищили до 20 тисяч гривень за рік. Тепер змушений знайти 40 тисяч гривень. Одна надія, що дачу продам – я на ній десять років працював!
"Шкода дивитися,
як земля бур’янами заростає"
Інша власниця оголошення про продаж, пенсіонерка Людмила Петрівна, зізналася, що теж не хоче розлучатися з городом: "Покійний чоловік такий будиночок збудував – краса. Але син із невісткою виїхали на заробітки, дитину залишили на мене. Тепер мені на дачу просто ніколи їздити, за онучкою треба доглядати. Шкода дивитися, як земля бур’янами заростає".
Вартість дачі, за словами рієлтера Андрія КРАСОВСЬКОГО, неможливо вкласти у стандартні рамки. Кожна ділянка оцінюється окремо за багатьма факторами: близькість до комунікацій, можливість переведення у житловий фонд, наявність будинку тощо.
– Зараз спостерігається тенденція зниження ціни. Покупці шукають якомога дешевші варіанти, – каже агент із нерухомості Андрій Красовський.
Торгуватися власники дач готові навіть під час першої розмови по телефону. Нерідко одразу скидають тисячу-дві.
До якого рівня впаде ціна дач, фахівці не прогнозують. "Чернівці завжди були містом, яке не підпадало під логічні закони економіки, – каже Валентин Чебан. – Наше агентство працює у різних регіонах. Інколи кияни звертаються, щоби придбати нерухомість у Чернівцях, і дивуються. У них квартири подешевшали на 300 відсотків, а у нас – на 30%".
Поради покупцям
Якщо плануєте купити дачну ділянку для будівництва житлового будинку, спочатку дізнайтеся, до якого дачного товариства вона належить. Потім слід перевірити, чи значиться це товариство в переліку дачних товариств, які підлягають зміні цільового призначення з дачних під житлову забудову. Цей перелік можна дізнатися у відділі земельних ресурсів, що на вул. Б. Хмельницького. Якщо товариство є в переліку, ділянку можна буде оформити під зведення житлового будинку, підвести газ та інші комунікації. Якщо ні, єдиною "зручністю" на ділянці залишиться наявність електроенергії.
Перевірте документи на ділянку, бажано проконсультуватися з фахівцем.
Дізнайтеся у керівника дачного кооперативу або інших компетентних осіб,
чи не має дача прихованих недоліків – зсувів, проблем із межами, можливості руйнування будинку тощо.
Перевірте комунікації –
чи підведене до дачі світло, яка відстань до газових та інших мереж. Високовольтні лінії чи водогінні труби міської мережі також можуть впливати на можливість забудови дачної ділянки.
Надія МАКУШИНСЬКА
16-04-2009, 10:51
Коментарів 0 Переглядів 10 307

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.