RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Два роки тому підприємця Марину Гулейчук, власницю торгової марки "Сороконіжка", запросили розширювати бізнес до села Дорошівці Заставнівського району. Там пані Марина в кредит викупила дім тваринника та корівник, але на повну потужність працювати так і не розпочала. "Два роки мене просто цькують", – стверджує підприємець.
"Два роки ходжу від РДА до сільради"
– Щойно здійснила ремонт і розпочала працювати, почав телефонувати сільський голова і просити гроші на доброчинні акції, – розповідає Марина Гулейчук. – Коли це перейшло межі розумного, довелося відмовити. Після чого почалися дзвінки з погрозами, що мені не дадуть землю в оренду, а приміщення завалять. Після цього мені довелося написати скаргу голові Заставнівської РДА Леонідові Гольцову і запросити до Дорошівців комісію. Комісію очолив перший заступник голови РДА Юрій Косар. Вирішили, що нам потрібно помиритися з сільським головою і працювати далі. Проте почали приїжджати різні інстанції. Хоча актів вони не склали, бо вся продукція наша сертифікована.
– Це не одна моя проблема, – продовжує Марина Миколаївна. – Два роки я не сплачую податок на землю. Документи, щоби взяти земельну ділянку в оренду, готові більше року. Сільський голова видав погодження, що земля знаходиться за межами села. У Дорошівцях мене відсилають до Заставни до відділу земельних ресурсів, а там – до села. Так і ходжу. У райцентрі мене попереджають, що сплачуватиму величезні штрафи. Зверталася до податкової. Там пояснили, що податок брати не можуть, бо немає договору з РДА. І крім того, додали, що, маючи нерухомість у селі, я маю право на приватизацію 0,15 га землі.
У кризу, коли багато підприємств призупиняють роботу, "Сороконіжка" планує розширюватися. Люди не припинили купувати м’які іграшки. Як стверджує власниця торгової марки, роботу виробництва на Заставнівщині довелося згорнути не через кризу. Спочатку тут працювало 30 осіб, тепер залишилося п’ятеро…
– Є в селі ще один цех, деякі жінки доїжджають у пекарню, – перераховує можливості знайти роботу для сільських жінок Галина КІНЗІРСЬКА, працівниця "Сороконіжки" у Дорошівцях. – Я вже два роки працюю. Тільки б робота була.
"Ми за те, щоби в селі була робота"
У відділі земельних ресурсів району розповіли, що земельна ділянка, яку хоче взяти в оренду Марина Гулейчук, сільськогосподарського призначення і розташовується за межами села. Як зауважив начальник відділу Сергій КАРДИНАЛ, процедура і перелік документів, необхідних для того, щоби укласти договір оренди, визначені законодавством. Підприємець два роки використовує земельну ділянку під комерційну діяльність, а процедуру оформлення до кінця пройти не може. "Їй ніхто не перешкоджає, навпаки. Просто потрібно пройти всі інстанції до
кінця, а потім укласти договір і сплачувати податок", – зауважують у відділі.
– Усе, що залежало від нас, ми зробили, надали всі необхідні документи, погодження на оренду 25 соток землі, які хотіла підприємець, – коментує ситуацію Микола ВИГНАН, сільський голова Дорошівців. – А договір потрібно укладати з РДА, оскільки земля за межами сільської ради. Марина Миколаївна цю процедуру затягує вже два роки. Ми перешкод для виробництва не робимо, навпаки, допомогли викупити приміщення.
За словами Миколи Вигнана, нині в Дорошівцях працює ще один цех, де 25 місцевих жінок шиють дитячий трикотаж. Його власник теж із Чернівців.
– У Марини Гулейчук працювали 30 жінок з нашого і сусідніх сіл, – каже Микола Вигнан. – Вона обіцяла привабливі перспективи, але створила такі умови роботи, що багато хто пішов. Перш ніж ставити високі вимоги, потрібно піти людям назустріч, щоби потім отримати результат. Спільної мови з людьми підприємець не знайшла. Але ми за те, щоби в селі була робота, і з нашого боку – перешкод немає.
Марина КАРАСЬОВА
9-04-2009, 11:14
Коментарів 0 Переглядів 4 739

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.