RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Про відкриття власного бізнесу чернівчанка Тетяна Житарюк уперше замислилася після скорочення. Завод, де дівчина працювала юристом, два роки тому зменшив штат працівників. Тож Таня вирішила спробувати себе в ролі підприємця. Ідея бізнесу народилася швидко – організовувати весілля здавалося корисною і приємною справою.
– Навіть на прикладі своїх знайомих бачила, що часто бувають проблеми із замовленням тамади, оператора, автомобіля, перукаря, феєрверка... Словом, багато клопотів. Так і назва агенції з’явилася – "Весілля без клопотів", – розповіла дівчина.
Стартовий капітал для відкриття бізнесу знадобився порівняно невеликий – на оренду офісу, купівлю комп’ютера, сплату податку, друк візиток та розміщення реклами за місяць витратила приблизно п’ять тисяч гривень. Щоби зібрати координати всіх, чиї послуги можуть знадобитися для організації святкування, довелося чимало побігати. Скажімо, номер телефону одного з танцювальних гуртів Таня переписала з реклами в маршрутці, а водія ексклюзивної машини зупинила просто на вулиці. За кілька місяців набралася значна база даних, де були і циганські колективи, і фокусники, і шоу барменів, і артисти з вогнем, і навіть місцевий двійник Вєрки Сердючки. Тож вдавалося задовольнити забаганки клієнтів – хоч знайти румуномовного тамаду, хоч фотографа. Поступово власниця агенції почала займатися не лише весіллями, а й організацією інших урочистостей.
Відкрити свій бізнес і спробувати заробляти гроші улюбленою справою радять сьогодні економісти людям, які через кризу залишилися без роботи. Універсальних рецептів не існує. Усе залежить від того, що людина вміє, від її працелюбності й винахідливості. Декілька цікавих проектів, розроблених фахівцями бізнес-центру, наведені нижче. Окремі з них уже успішно втілили колишні безробітні.

ІДЕЯ 1. РЕМОНТ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ УДОМА.
Для тих, хто має вдома швейну машинку і вміє нею користуватися, стартового капіталу майже не знадобиться. Треба лише дати оголошення про дрібний ремонт одягу.
Підраховано, що навіть при виконанні десяти замовлень на день (середня ціна одного дрібного ремонту – 12 гривень), цей бізнес принесе 40 тисяч гривень доходу за рік. Тобто майже 3,5 тисячі за місяць.

ІДЕЯ 2. ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ.
Бізнес підходить для власників сільської хати в мальовничих куточках Буковини. Облаштувавши у ній кілька кімнат зі спальними місцями, можна здавати їх охочим відпочити на природі. Початкові витрати такого бізнесу становлять орієнтовно 1900 доларів. Цього повинно вистачити на найпростіший косметичний ремонт, придбання пральної машинки-автомату і холодильника, а також рекламні оголошення. Підраховано, що у сільському будинку на десять місць при заповненні його відпочивальниками в середньому на третину ці капіталовкладення окупляться за півроку.

ІДЕЯ 3. ТЕПЛИЧНЕ ГОСПОДАРСТВО.
Сучасну теплицю (так званий "грін хаус") вартістю 20 тисяч гривень можна розмістити навіть на дачі. Вона займає чотири сотки землі й дозволяє отримувати чотири врожаї впродовж року. Теплицю укомплектовано опалювальним котлом, тож працюватиме і взимку. Сільськогосподарські культури у ній вирощують почергово: салат, зелень, редиска, цибуля, квіти (до 8 Березня), капуста, огірки, помідори, рання картопля, восени – знову зелень і редька. За рік така теплиця дає від 40 тисяч гривень прибутку, тобто окуповує себе двічі.

ІДЕЯ 4. ВИПІЧКА ПІЦИ ВДОМА І ДОСТАВКА ЇЇ ВОДІЯМИ ТАКСІ.
Ця бізнес-ідея розроблена насамперед для містечок-райцентрів, де подібної послуги майже не існує. Хоча випікати домашню піцу з доставкою реально і в Чернівцях. Тим більше, що приймати замовлення по домашньому телефону і стояти біля плити зможе навіть одна людина.

ІДЕЯ 5. ДОМАШНІЙ ІНКУБАТОР.
Це сезонний сімейний бізнес підходить для тих, хто має вільний час влітку і проживає в селі, бажано – неподалік річки. Сьогодні у продажу є невеликі домашні інкубатори на 140 яєць, які дозволяють в домашніх умовах отримати молодняк качок, гусей чи курей. За три-чотири місяці домашню птицю вирощують і продають. За літо сім’я може повернути вкладення в купівлю інкубатора і додатково отримати від 600 доларів прибутку.

ІДЕЯ 6. ГРОМАДСЬКИЙ ТУАЛЕТ.
Основне капіталовкладення – купівля туалетних кабінок (імпортного виробництва коштують від 800 доларів, вітчизняного – від 500). Оплату можна приймати автоматично, встановивши пристрої для внесення коштів монетами, або найняти двох працівників, які працюватимуть через день. Також доведеться побігати за дозволами на встановлення кабінок в людних місцях міста, адже вони вважаються малими архітектурними формами.

ІДЕЯ 8. ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИН ВИРОБІВ НАРОДНИХ
УМІЛЬЦІВ.
Потрібно тільки поєднати зусилля народних майстрів (різьбарів, вишивальниць), які живуть десь у Путилі чи Косові, та "просунутого" користувача Інтернету. Створюється сайт, на якому можна побачити фото мистецьких виробів, дізнатися їхню ціну і зробити замовлення. Товар доставляють замовнику кур’єрською поштою. У бізнес-центрі пам’ятають випадок, коли через такий інтернет-магазин сорочку путильської вишивальниці вдалося продати за 300 доларів. Тоді як у Путилі вона вартувала 80 гривень.
Надія МАКУШИНСЬКА

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ
Марія ПОРЧУК, директор Чернівецького бізнес-центру:
– Саме завдяки малому бізнесу зможуть вийти з кризи багато людей, які сьогодні залишилися без роботи. Причому чим раніше вони розпочнуть свою справу й займуть нішу на ринку, тим краще. Можливо, варто паралельно починати власний бізнес тим, хто сьогодні має роботу, але боїться втратити її. Бо роботодавці й надалі переглядатимуть штати з метою покращення якості роботи працівників, а не збільшення їхньої кількості.
Для початку майбутньому підприємцю варто проаналізувати себе, з’ясувати, що я вмію і хочу робити. Потім подивитися навколо і побачити, які я маю можливості для власної справи – сім’я, яка здатна допомогти в бізнесі, город, зв’язки тощо. І врешті-решт знайти заняття, яке матиме попит.
Гадаю, навіть власникам великого бізнесу сьогодні час замислитися про відкриття альтернативного малого бізнесу чи розбиття великого бізнесу на дрібніші. Бо саме малий бізнес, особливо сімейний, має більше шансів вижити під час кризи.
12-02-2009, 10:52
Коментарів 0 Переглядів 8 432

Теги -

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.