RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Різкого обвалу цін на чернівецьку нерухомість немає і не передбачається, стверджують фахівці. Однак на продажі квадратних метрів фінансова криза все-таки позначиться: зменшиться кількість посередників-паразитів, які значно накручували ціни, повернеться призабутий із радянських часів обмін квартир.
Зараз суттєвого зниження цін, порівняно з вереснем, не помітно. Щоправда, у багатьох оголошеннях зазначено "терміново". Окремі власники житла подають ціну не в доларах, а в гривнях. А на запитання про можливу знижку більшість продавців одразу ж, ще під час першої телефонної розмови, погоджується поступитися: власники найменших апартаментів скидають тисячу-півтори доларів, більших – кілька тисяч.
Житло на вторинному ринку в Чернівцях сьогодні можна купити за такими цінами: від 16 тисяч доларів – кімната в гуртожитку, від 25 тисяч – однокімнатна малосімейка, від 35 тисяч – двокімнатна малосімейка. Стандартні однокімнатні квартири коштують 30-60 тисяч доларів, двокімнатні – 44-80 тисяч, трикімнатні – 56-90 тисяч.
Найнижча ціна, яку вдалося знайти у новобудовах, – 700 доларів за квадратний метр у дев’ятиповерхівці на вулиці Руській. Причому будинок ще не здано в експлуатацію – забудовник обіцяє зробити це у першому кварталі 2009 року.
Рієлтерів стане менше
– Житло у новобудовах дешевшати не буде, – розповіли в одній з компаній-забудовників. – Адже до ціни квадратного метра уже закладено вартість придбаних матеріалів і виконаних робіт. Нам легше зняти квартири з продажу до літа, ніж віддавати їх за нижчу ціну. Проблема ще у тому, що наші люди не ідуть в офіс компанії-забудовника, а звертаються до перекупника, який накручує ціну. Але через кризу й зменшення попиту такі перекупники зникнуть. Їм невигідно буде знімати дорогі офіси і нічого не заробляти.
"Я намагався продати свою квартиру через посередників, сказав їм свою ціну. А потім бачу, в оголошенні вони вказали за мою квартиру ціну на 10 тисяч доларів вищу! Це при тому, що вони і так беруть комісійні за свої послуги", – розповів Микола, який сьогодні намагається сам продати своє житло через оголошення з приміткою "без посередників".
Заробітчани на свята приїжджають купувати житло
– У Чернівцях цінам особливо немає куди падати, – вважає фахівець із питань нерухомості, юрист Оксана. – Це не Київ, де вартість квадратного метра доходила до 10-20 тисяч. Чернівці – місто, де навіть, порівняно з Івано-Франківськом і Львовом, будували дуже мало нових квадратних метрів на душу населення. Окрім того, уже цими днями відчутно зріс попит на житло завдяки тому, що на свята повертаються з-за кордону заробітчани. Сьогодні все дорожчає і за такої інфляції наївно вважати, що житло продаватиметься за безцінь.
Відсутність значного зниження цін на нерухомість 2009 року прогнозують і в Союзі спеціалістів із нерухомості України: "Жодного обвалу цін на нерухомість не відбулося та, ймовірно, вже не відбудеться і 2009 року".
Не буде
кредитів – житло обмінюватимуть
У зв’язку з неспроможністю більшості населення придбати нове житло за гроші прямий обмін може стати виходом із ситуації. Уже з наступного року можна очікувати, що однокімнатні квартири обмінюватимуть на двокімнатні з доплатою, або ж навпаки – ті, кому потрібні гроші, двокімнатні квартири обмінюватимуть на однокімнатні.
Чернівецькі фахівці стверджують, що пропозиції обміну зустрічаються вкрай рідко. Їх стане більше через кілька місяців, якщо кредити залишатимуться недоступними.
Надія МАКУШИНСЬКА

на замітку
Тим, хто планує придбати житло, фахівці радять:
Обираючи між новобудовою і вторинним житлом, зважте, що у квартирі на вторинному ринку новий власник зможе максимум замінити сантехніку чи двері у власній оселі, але часто нічого не зможе вдіяти із застарілими мережами водо-, газо- і електропостачання.
Тим, хто планує купити нове житло, юристи рекомендують зупинити свій вибір на квартирі, яку вже здано в експлуатацію.
Купувати нову квартиру краще з перших рук, тобто безпосередньо через офіс забудовника. Так звані "чорні маклери" нерідко необгрунтовано накручують вартість житла.
Тим, хто розраховує зекономити й купити квартиру, заставлену банку, слід пам’ятати, що законодавство у цій сфері досить суперечливе і часто змінюється. Судова тяганина покупця з колишнім власником може тривати півроку і більше.
Тим, хто вирішив купити житло у кредит, слід зважити, що наразі банківські відсотки сягають 30.
4-01-2009, 11:47
Коментарів 0 Переглядів 2 712

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.