RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лампочки розжарювання ми купуємо за звичкою, бо заплатити одразу за економні люмінесцентні 20 гривень рука не піднімається. Натомість фахівці радять добре порахувати, зважаючи на здатність "економок" працювати довше і заощаджувати електроенергію.
Ціна економних люмінесцентних лампочок, порівняно зі звичними, мабуть, головний недолік для споживача. Проте продаж і асортимент їх у магазинах активно зростає.
"Люди вже починають звикати і бачити вигоду", – вважає Андрій ШОЛОГОН, директор підприємства "Українська енергетична компанія "Енерком".
Люмінесцентна лампочка використовує електроенергії в п’ять разів менше, ніж лампа розжарювання. Наприклад, споживає 25 Вт, а видає 125 Вт.
Люмінесцентні лампочки можна підібрати до будь-якого світильника. Виробники пропонують різні типи цоколя, форми (але, зазвичай, це спіраль, яка краще виглядає з позиції дизайну, хоча бувають і прямі). Довгі лампочки можуть "не вписатися" в люстру і виступатимуть за межі плафонів. У такому разі варто обрати менший і компактний варіант. Спеціально підбирати люстру під лампочки не потрібно.
Крім того, "економки" пропонують різні виробники. Від цього часто залежить, скільки прослужить лампочка. Наприклад, за вісім-дев’ять гривень можна купити продукцію китайського виробника. Гарантії на таку лампочку жодної – може світити два роки, а може тиждень. Проте серйозні виробники на кожну лампочку дають гарантію.
– Від китайських люмінесцентних лампочок ми відмовилися на користь вітчизняних – харківського виробництва. Підприємство дає гарантію рік. Тобто, якщо впродовж цього часу з лампочкою щось станеться не з провини споживача, її обміняють на нову. Коштують вони, залежно від потужності, від 15 до 20 гривень. За співвідношенням "ціна-якість" – це найоптимальніший варіант, – розповідає Андрій Шологон.
При цьому покупець повинен зберігати гарантійний талон і упаковку лампочки. Зрозуміло, якщо неприємність сталася з вини споживача, наприклад, він випадково розбив лампочку, її не поміняють. Несправну "економку" можна повернути виробникові тільки у тому разі, якщо немає зовнішніх ушкоджень.
На упаковці виробники зазначають ресурс люмінесцентної лампи, наприклад, харківський виробник декларує вісім років. Проте на практиці вони найчастіше служать два-три роки.
– Економна люмінесцентна лампочка може служити і довше, але, на жаль, нестабільність напруги в нашій електромережі завдає їй шкоди, – каже Андрій Шологон.
Крім того, люмінесцентні лампочки мають різний спектр кольорів, найпопулярніші: білий – холодний і яскравіший – та жовтий – приглушений і теплий.
Альтернатива люмінесцентним – світлодіодні лампочки. Вони набули популярності приблизно рік-два тому. Така лампочка споживає три-п’ять Вт, а світить як "сотка". Тобто економніша приблизно в 20 разів. Світлодіодна лампочка не боїться перепадів напруги і може світити 10-15 років. Її не потрібно утилізувати, а її моделі розраховані як на точкове освітлення, так і для звичайного світильника. Наразі така лампочка коштує 30-40 гривень.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ
Важлива якісна люстра – якщо поганий контакт лампочки з патроном, це додатковий стрес для "економки".
Такі лампочки краще використовувати для тривалого освітлення приміщень, бо не всі з них люблять, коли їх вмикають-вимикають щохвилини. Але деякі виробники вже оснащують лампочки додатковим чипом, який захищає від частого клацання вимикачем.
Люмінесцентні лампочки реагують на перепади напруги. Захистити їх, як і іншу техніку в домі, може стабілізатор напруги.
Вкручуючи лампочку, не беріться руками за скло. Адже залишені плями можуть вплинути на роботу пристрою. Лампочку потрібно брати за пластмасу на основі або обгорнути серветкою і обережно вкрутити в плафон.
Утилізувати "економки" потрібно окремо від побутових відходів, оскільки вони містять незначну кількість ртуті.
Марина КАРАСЬОВА
20-11-2008, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 4 866

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.