RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Декілька підприємств і організацій області стали учасниками недержавних пенсійних фондів (НПФ). Щомісяця роботодавці платять до такого фонду певну суму (від 30 гривень) за кожного працівника. Ці гроші накопичуються на рахунках працівників у НПФ, і на них нараховуються відсотки (вищі, ніж за банківським депозитом). Усі ці гроші є власністю працівника, але до виходу на пенсію він не може ними користуватися. Коли ж настає пенсійний вік, із цих внесків працівник отримуватиме недержавну пенсію, додатково до державної.
– В області уже 1600 осіб є учасниками нашого фонду, – розповів Леонід ГОНЧАРУК, регіональний керівник одного з недержавних пенсійних фондів. – Із них 1200 – працівники "Машзаводу". Також із нами уклав угоду Буковинський університет на всіх своїх працівників. Ще працюємо з "Розмою", олійно-жировим комбінатом.
Скажімо, машзавод перераховує за кожного працівника не менше 50 гривень щомісяця. За словами Володимира ЄВДОКИМЕНКА, начальника управління по роботі з персоналом ТОВ "Машзавод", працівники задоволені тим, що в майбутньому, завдяки цим внескам, матимуть не одну пенсію, а дві. "Багато робітників запитують, де можна робити такі внески за своїх непрацевлаштованих родичів, щоби вони, не маючи трудового стажу, могли отримувати гроші в старості. Люди дуже недосвідчені в цьому питанні", – стверджує В. Євдокименко.
Вікових обмежень для учасників НПФ практично немає. Максимальний час виходу на пенсію, який людина може обрати – 70 років для чоловіків і 65 для жінок. Тож внески можна починати робити навіть у 69 років і використати цей фонд як спосіб заробити за рік більші відсотки, ніж у банку. Згідно із законом, якщо сума накопичень учасника НПФ на дату настання пенсійного віку не досягла 28 200 гривень, пенсія виплачується одноразово.
Переваги участі
у НПФ
для роботодавців:
можливість створити унікальний механізм стимулювання працівників, витрачаючи набагато менше коштів, аніж при звичайному підвищенні заробітної плати;
створення додаткової недержавної пенсії не обтягується податками та соціальними відрахуваннями, бо сума сплачених на користь працівників пенсійних внесків належить до валових витрат підприємства (якщо сума таких внесків не перевищує 890 грн на місяць);
сума сплачених на користь працівників пенсійних внесків не включається до бази нарахування внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
перераховані на користь працівника пенсійні внески не оподатковуються із доходів фізичних осіб у межах суми місячного прожиткового мінімуму для працездатного населення, помноженого на 1,4, що є опосередкованою вигодою роботодавця.
пенсійні накопичення в НПФ працюватимуть у реальній економіці, тим самим вони надійно захищені і постійно зростатимуть завдяки отриманому на них інвестиційному прибутку;
працівники будуть захищені від спокуси витратити їх на інші цілі;
пенсійні внески в НПФ успадковуються працівниками, на відміну від внесків до солідарної системи.
Як обрати недержавний пенсійний фонд
Від того, який недержавний пенсійний фонд ви оберете, залежить розмір майбутньої недержавної пенсії. Чим ефективніше працює фонд , тим більше відсотків прибутку буде нараховано щороку на пенсійні внески. За словами фінансового радника Євгена ЖИТАРЮКА, мешканці області можуть стати учасниками будь-якого відкритого НПФ в Україні.
Треба визначитися з видом НПФ. Роботодавці, які планують робити внески на користь усіх своїх працівників, можуть скористатися послугами корпоративних НПФ. Якщо ж вони хочуть ввести на своєму підприємстві гнучку систему мотивації персоналу, краще підійде участь у відкритому пенсійному фонді.
Проаналізувати результати діяльності недержавних пенсійних фондів.
У цьому допоможуть аналітичні та рейтингові матеріали у періодичних виданнях та у мережі Інтернет (сайти Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України). Потрібно звернути увагу на такі показники, як чиста вартість одиниці пенсійних внесків та темпи її приросту.
Звернути увагу на компанії, які обслуговують роботу недержавного пенсійного фонду (це компанії з управління активами та банки-зберігачі). Їх досвід, ділова репутація та професіоналізм суттєво впливають на розмір пенсійних накопичень. На сайтах компаній з управління активами треба звернути увагу на такий показник, як середньорічна доходність фонду, і порівняти цей показник для різних НПФ.
Надія МАКУШИНСЬКА

ДОВІДКА
Недержавний пенсійний фонд залучає пенсійні внески вкладників та інвестує ці кошти для їх захисту від інфляції й примноження, а пізніше здійснює пенсійні виплати учасникам. НПФ повинен забезпечити річний дохід не нижчий рівня інфляції, тож він дозволяє отримати реальний прибуток на пенсійні накопичення. Пенсійні кошти вкладаються в акції, облігації, нерухомість, банківські метали, розміщуються на депозитних рахунках у банках тощо. Діяльність НПФ контролюється державою, і він у жодному разі не може бути визнаний банкрутом. До часу настання пенсійного віку людина не має права забрати свої внески (за винятком важкої хвороби чи виїзду на ПМЖ за кордон, але може перевести їх до іншого фонду чи страхової компанії.
14-11-2008, 12:35
Коментарів 0 Переглядів 2 860

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.