RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Потік негативної інформації про фінансову кризу нагнітає панічні настрої, на кшталт "кума побігла знімати депозит, і я побіжу". На думку психологів, ми виявилися неготовими до фінансових обвалів. Але якщо не можна змінити обставини, можливо, варто змінити ставлення до них?
– Коли є брак інформації і невідомо, що буде далі, більшість робить висновок: точно буде погано. Так формуються чутки, – розповідає Оксана ПЕНДЕРЕЦЬКА, психолог-консультант медико-психологічного центру Буковинського державного медуніверситету. – Якщо сьогодні навіть фінансові експерти губляться в прогнозах, то, зрозуміло, панічні дії людей з обміну однієї валюти на іншу, зняття позастроково депозитів із утратами відсотків нагнітають загальну напругу. Кризою постійно лякають, і люди реагують тривогою. До речі, Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що вже є збільшення стресових реакцій, межових розладів, пов’язаних із кризою.
Якщо фінансова нестабільність позначилася на власному бізнесі, призвела до втрати інвестицій, таку ситуацію можна розцінювати як повномасштабну життєву кризу, яку важко пережити. Але якщо йдеться про темпи інфляції, про гроші, яких вистачало раніше на потреби, а тепер бракує, – це теж стресова ситуація, але дещо інша.
– Насправді досвід існування в капіталістичному світі в нас невеликий і багато хто просто не знає, як тепер поводитися. А тому мимовільно заганяє себе в ще більші фінансові проблеми і в ще більший психологічний стрес. Наприклад, кредити, які раптом стали недоступними, а люди не навчені розраховувати свої ресурси. Багатьом захотілося швидких грошей, але навіть за нормальних умов вони ледве сплачували позики. А коли ще розпочалися валютні коливання, затримки зарплати, стало зовсім сумно. Тобто бракує вміння поводитися з грішми і вирішувати грамотно фінансові труднощі. Замість того, щоби визнати, що проблема є, і шукати шляхи її вирішення, наприклад, йти до банку і домовлятися про відстрочки чи пільгові умови, у нас позичальники часто застосовують політику "страуса". А потім нехай шукає міліція, служба безпеки банку тощо.
Якщо установка здорова, криза може стимулювати до нових ідей
Реакція на фінансові негаразди залежить не тільки від особливостей характеру людини, але й типу установки щодо грошей, яка може бути здоровою, а може бути й патологічною.
Як пояснює Оксана Пендерецька, здорова установка – це ставитися до грошей як до засобу, а не самоцілі.
– Це певний ресурс, але не єдиний, – каже психолог. – Доки ми фізично чи розумово повноспроможні, у нас є ще інтелект, є руки, є зовнішня підтримка. Прекрасно, якщо грошей удосталь, але якщо ми відчуваємо фінансовий дефіцит, варто зробити ревізію всіх інших ресурсів. Що ще можна використати у стресовій ситуації. Якщо установка щодо грошей здорова, то криза навпаки може стати стимулом: для когось переформатувати бізнес, для когось відкрити нову справу чи знайти інші способи заробітку.
У будь-якому разі потрібно зберігати спокій і шоразу запитувати себе: інформація негативна, неприємна, але чи стосується вона мене особисто? Якщо "ні", я від неї абстрагуюся. Якщо "так", шукаю шляхи вирішення проблеми. Але шукати вихід із неприємностей потрібно з холодною головою.
Про гроші – із любов’ю та гумором
Криза змушує навіть незабобонних людей удатися до прикмет. Наприклад, особливих успіхів у цьому досягли китайці з філософією фен-шуй. Універсальним символом, щоби залучити до себе фінансові потоки, у китайців вважається трилапа жаба з монеткою в роті. Можна обрати і простіший шлях: покласти до гаманця три монетки з квадратними отворами всередині перев’язані червоною стрічкою, щоби гроші не закінчувалися. Американці як щасливий символ носять у гаманці складений трикутником перший зароблений долар.
У слов’янських традиціях теж є чимало прикмет, які допомагають "заманити" гроші до гаманця. Ось деякі з них.
Уважно стежте за тим, що ви говорите про гроші. Слова й думки повинні бути позитивними. У жодному разі ніколи не кажіть: "У мене немає грошей".
Ніколи не відкладайте гроші на "чорний день". Інакше він і насправді настане. Завжди заощаджуйте на позитивні зміни у своєму житті, наприклад, на нові меблі, авто чи навколосвітню подорож.
Щоби зароблені гроші любили ваш дім, у день зарплати не можна витрачати жодної гривні. Уся сума повинна переночувати вдома.
Ніколи не тримайте гаманець порожнім, там повинна лежати хоча би дрібна монетка.
Усі купюри в гаманці повинні розташовуватися "лицем" до власника, згинати їх не можна. Також добре мати "щасливу" купюру (отриману від хорошої людини чи після вдалої справи). Її потрібно носити в гаманці і в жодному разі не витрачати.
Не позичайте гроші в понеділок, не давайте в борг у вівторок і не віддавайте позичені кошти в п’ятницю. Віддавати борги потрібно неодмінно зранку, ввечері будь-які фінансові дії призводять до банкрутства.
У кишені одягу, що сховали на сезон до шафи, потрібно покласти невелику купюру. Але гроші не люблять порваних кишень і відірваних гудзиків.
Щоби гроші водилися в домі, не можна витирати крихти хліба зі столу рукою, а віник завжди потрібно ставити ручкою вниз.
Марина КАРАСЬОВА
13-11-2008, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 2 670

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.