Декларувати підвищення цін на продукти виробники та гуртові реалізатори відтепер повинні за новими правилами. Нововведення стосується 14 видів продуктів, що підпадають під держрегулювання. Розповсюджується воно на виробників і гуртовиків.
Якщо підприємство впродовж місяця планує підвищити вартість продукції більше, ніж на відсоток, обгрунтувати такі зміни потрібно в держінспекції з контролю за цінами в області (про підвищення менше відсотка нікуди повідомляти не потрібно).
Якщо, наприклад, три місяці виробник ціни не підвищував, то одразу на три відсотки без погодження з інспекцією підвищувати їх все одно не можна, потрібно зміни задекларувати.
Раніше, як повідомили в держінспекції з контролю за цінами в області, декларування зводилося до того, що виробники попереджали за 10 днів, що вартість зросте.
– Тепер для того, щоби підвищити ціну, суб’єкти господарювання на визначений перелік товарів повинні отримати в інспекції висновок щодо економічного обгрунтування цього підвищення, – пояснює Наталя АСАУЛКО, заступник начальника інспекції. – Постановою Кабінету міністрів дещо звужено перелік продуктів. Впродовж семи днів в інспекції розглядають матеріали. У разі, якщо пакет документів неповний або немає підстав для підвищення, фахівці відмовляють у висновку або зауважують в ньому, що підвищення вартості не є економічно обгрунтованим. І тоді виробники або гуртовики підвищити ціну не можуть, інакше доведеться сплачувати штрафи. "Гадаю, підприємці не ризикуватимуть, штрафи будуть досить суттєвими", – зауважує Наталя Асаулко.
Після узгодження в інспекції декларація подається до ОДА. Це займе приблизно 10 днів. Про подорожчання продуктів, які не потрапили до нового списку, в інспекцію звітувати не потрібно (але в ОДА задекларувати зміни потрібно, як це й було до нововведень). Наприклад, попередньо повідомляти тільки в ОДА потрібно про збільшення вартості ковбаси вареної вищого гатунку, твердого сиру, курячих стегенець чи крилець тощо.
Якщо підвищує ціну виробник, то гуртова база теж не працюватиме собі на збитки і автоматично підвищує вартість. Тому отримати висновок повинні обоє.
Крім того, для гуртовиків в області діє розпорядження, про обмеження торгової надбавки 5%, тобто вартість до граничної поділки буде обгрунтованою ціною.
Додаткову інформацію можна отримати за телефоном 55-39-05 або звернувшись на адресу інспекції: м. Чернівці, вул. Ватутіна, 6.
Висновок інспекції потрібен на такі продукти:
борошно вищого, першого, другого гатунку;
яловичина та свинина;
курятина (тушка);
ковбаса варена, окрім вищого гатунку;
молоко жирністю до 20,5%;
сир кисломолочний до 9%;
сметана до 20%;
масло до 72,2%;
яйця;
цукор;
олія соняшникова.
Пакет документів
Пакетів документів, які потрібно подати в інспекцію, є два: для виробників і для гуртовиків. Пакет документів для виробників наступний:
пояснювальна записка щодо обгрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін;
довідка про результати економічного аналізу фактичних витрат із виробництва;
калькуляція собівартості виробництва продовольчих товарів із зазначенням обсягу матеріальних і трудових витрат (потрібно подавати бухгалтерські документи);
довідка про обсяги виробництва продовольчих товарів за минулий рік і відповідний період поточного року;
стандарти, нормативи, технологічні регламенти з виробництва продовольчих товарів;
копії договорів, пов’язані з виробництвом цих товарів, укладених з іншими суб’єктами господарювання;
довідка про фактичну та декоровану рентабельність від реалізації продовольчих товарів.
Марина КАРАСЬОВА
23-10-2008, 11:04
0
3 482